Telek elbirtoklása és a birtokháborítás közt hol húzódik a határ?
Elbirtokolni ingatlant csak úgy lehet, hogy 15 éven keresztül megszakítás nélkül birtokolja valaki. Ptk. 121. § (1)183 Elbirtoklás útján megszerzi a dolog tulajdonjogát, aki a dolgot sajátjaként ingatlan esetében tizenöt, más dolog esetében pedig tíz éven át szakadatlanul birtokolja.
Ez a dolog semmiféleképpen nem lehet birtokháborítás, mivel nem zavarja a tulajdonost, vagy a birtokost abban, hogy azt használja. Ez csak akkor lenne birtokháborítás, ha ők foglalkoznának a telekkel. Esetleg meg lehet kérdezni a tulajokat (mindet) hogy zavarná-e őket, ha használná a telküket, ilyen meg ilyen célból. Ha a szomszédnak az tényleg telke és nem földje (magyarán építési telek) akkor nem lehet vetni bele egyébként. Mivel, ha jól tudom egy teljes telket nem lehet felszántani. Nyilvánvalóan kis kertnek van helye, de a teljes telket nem lehet. Erre most így jogszabályt nem tudok idézni, de mivel az ingatlanoknak (itt most üres földterületről beszélek) van besorolásuk, hogy xy helyrajzi számú földterület építési telek, akkor azt nem lehet teljes egészében mezőgazdasági célra használni. Itt a tévedés lehetőségét egyébként fenntartom magamnak.
Ha mostantól 15 évig használod a telket, esetleg körbe is keríted, és egyik tulaj sem szól érte (egyébként itt nem kell feljelentgetnie, elég ha szól egy tanú előtt) akkor az elbirtoklás megszakad. 6 tulajnál amúgy ez különösen bonyolult tud lenni. De próba szerencse!
Köszönöm választ. Természetesen nem felszántani akarom, csak némi vetemény, ezaz, illetve állatok. Keritést is valszeg megcsinálnám.
Megkérdezni reménytelennek tűnik. Van aki külföldön él. És naki tavaly kinn volt és kivágta a gyümölcsfákat tüzelőnek, az se tűnik százasnak. Ráad utána letagadta, h övé lenne a telek. Amúgy telek és nem föld, ez biztos.
"Ez a dolog semmiféleképpen nem lehet birtokháborítás, mivel nem zavarja a tulajdonost, vagy a birtokost abban, hogy azt használja. Ez csak akkor lenne birtokháborítás, ha ők foglalkoznának a telekkel." - Na ez az, amit nem értek. Mert mi van ha megtudja, kijön és fejbever, vagy akármi? Ő szempontjából csak az látszana, hogy használom a telkét.
Érdemes amugy az előtte/utána állapotokat lefényképezni vagy filmre venni?
[ Nem lesz hasznos válasz ! ]
Jó Nagy Mocsok Lehetsz, Kérdező ! Mi közöd neked MÁS TULAJDONÁHOZ ? Az ilyenektől hányok ! És mielőtt még jönnének a kioktató dumák, látom hogy régi a kérdés ! Az hozott csupán ide, hogy sajnálatos módon, szabadidő hiányában egy hozzád hasonló nyomorulttal vagyok kénytelen harcolni manapság a nagyszüleimtől örökölt, SAJÁT TULAJDONOM VÉDELMÉBEN, csupán azért mert a munkám nem enged elég szabadidőt !!! Jól érződik az alattomos sumák írásodon az öncélú vagyonszerzés terve... Szégyelld Magad akárki is vagy és remélem a helyedre kerülsz !
Hajjhajj...
Bátorkodlak tájékoztatni - bár az égvilágon semmi közöd hozzá, inkább csak hogy legyen egy jó napod -, h az általam mocskos módon és aljas indokból elbirtokolni kívánt - egyébként velem szomszédos, kerítés nélküli, 15 éve elhagyatott és ennek megfelelően katasztrófális állapotban lévő - telket azóta kigazoltam, rendbetettem (ez egy évembe tartott), majd ráengedtem az állatokat és végezetre megvásároltam.
Próbálj lazítani. A te problémád nem az enyém, az enyém se a tiéd. Ennek ellenére kívánom, hogy jó véget érjen.
Üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!