Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Féltestvéremet ki lehet majd...

Féltestvéremet ki lehet majd rekeszteni az örökségből?

Figyelt kérdés

Édesapám 50 évvel ezelőtt elvett egy német nőt. Született egy kislány. A lány kb. 3 éves volt, mikor a szülők elváltak. A nő a gyerekkel együtt visszament Németországba, de elérhetőséget nem hagyott. Mamámék, meg apum mindent megpróbáltak, hogy megtalálják a lányt, de az akkori kor... nem akartak segíteni. Több mint 10 évre rá a szüleim összejöttek. Édesanyám tudott apum lányáról, mert bár a lányhoz nem fértek hozzá, a gyerektartást apumnak fizetnie kellett. Apum rendesen fizetett is.

Ezután megszülettem én, majd a hugom is. Eltelt 20 év.

Nemrég meghalt apum bátyja, így felmerült a kérdés, hogy ha apummal történne valami, a féltestvérem is ugyan olyan örökös lenne mint mi? Apum mondta, hogy csinál végrendeletet amiben kizárja, de apumat ismerve ez a "majd holnap" kategória lesz mindig is.

Így meg nem érzem jogosnak, hogy osztozkodni kellene még valakivel. Ha legalább tartották volna a kapcsolatot, de így... A lány 18 éves koráig kapta a gyerektartást, de sosem volt kíváncsi az apjára. Lehet nem is tudja, hogy más az apja, mint aki felnevelte. Apum később, a rendszerváltás után már nem próbálkozott megtalálni, egy akkorra már felnőtt 30 éves nőt.

2013. okt. 7. 17:01
1 2
 11/19 anonim válasza:
100%

Te írtad: "Lehet nem is tudja, hogy más az apja, mint aki felnevelte."

Akkor miért "bántod"?

Lehet nem is tudja,hogy apud az apja,és(ugye írtad,hogy "18 éves koráig kapta a gyerektartást, de sosem volt kíváncsi az apjára.")hogy egyáltalán kapott gyerektartást.

Másrészt meg az is előfordulhat,hogy az anyja azt mondta,hogy az apja eldobta és nem kíváncsi rá.ebben az esetben én sem keresném.Szóval sok dolog állhat a háttérben.Nem értem,miért akarod ennyire kirekeszteni.

Másrészt meg Úr Isten,de pénz centrikus vagy....Apud még él,mégis ezen töröd az agyad? No comment... Inkább örülj,hogy jól van és egészséges.

2013. okt. 7. 17:40
 12/19 A kérdező kommentje:

Igen, örülök neki, hogy 72 évesen velünk van és azt kívánom, hogy a 100. születésnapját is együtt ünnepeljük. A dolog akkor merült fel mint írtam is, mikor két hónapja meghalt a 2 évvel idősebb bátyja. Ha meg nővérem nem tudja, hogy aki neveli, ő nem az igazi apja... tehát abban az esetben a férfi a nevére vette. Tehát 2 apától is örököljön?

Igen is számít, mert én már különköltöztem, de a családi házban él még a hugom, akinek majd jövőre lesz meg az érettségije, még utána szeretne egyetemre menni és utána ki tudja mikorra lesz munkája. Plusz édesanyám, aki jelenleg is munkát keres, mert fél éve szűnt meg a cég, de azóta meg a kora miatt nem alkalmazzák.

Ha (NE ADJA AZ ÉG) történne most valami édesapámmal, akkor anyum és tesóm élhetnének továbbra is a házban, én támogatnám anyagilag őket. Én nem kérnék ebből pénzt, örülnék, ha anyumék így boldogulnak. Viszont így beront a képbe, hogy jönne és vinné a részét...

2013. okt. 7. 18:33
 13/19 anonim ***** válasza:
Nevére vette... Ilyen a magyar jogban nincs. Teljes jogú apai elismerő nyilatkozat van, illetve orokbefogadas. Feltételezem, hogy mas országban sem létezik olyan, hogy "nevére venni". Ha a lányt örökbe fogadta a nevelő apa, akkor 1, gyerektartast se fizetett volna az apad, 2, nem örökölnek csak attól, aki hivatalosan is az apja,
2013. okt. 7. 19:38
 14/19 anonim ***** válasza:
Nem tudta a nevére venni, vagyis elismerni saját gyermekeként, mert akkor nem ment volt a gyerektartás sem, illetve édesapádnak le kellett volna mondania az apai jogairól. Ugyanolyan gyermeke, mint ti, semmi különbség, csak ő nem itt él.
2013. okt. 7. 20:34
 15/19 anonim ***** válasza:
Leszármazó mindig törvényes örökös, hacsak nem tagadja ki (ennek nagyon specifikus szabályai vannak), akkor minimum kötelesrészre jogosult lesz.
2013. okt. 8. 20:50
 16/19 anonim válasza:
mit tett ő édesapátokért? El vagy tévedve. A szülő az, aki tesz a gyerekéért, és nem fordítva. A gyerek ugyanis nincs abban a helyzetben, hogy a sorsa ura legyen, és apád volt az aki csak a pénzt utalta, de rá se ... A pénz az nem szeretet a részéről, sem felelősségvállalás a gyerekéért, hanem kötelező, a törvény által, és végrehajtó vitte volna el a vagyonát ha nem fizet, valamint ment volna tartás elmulasztása miatt állandóan a büntetőeljárás ellene, büntetésekkel és büntetett előélettel a végén. Szóval ez nem egy kegy a részéről. Az a lány a te véred a véredből, ha tetszik, ha nem. Biztos jólesik neki a végrendelet, amben az apja megtagadja, a testvére, mármint te, meg asszisztál hozzá. Ő nem kérte az apádat, hogy nemzze meg, arra pedig nem volt kihatása hogy az anyja talál-e más férfit utána vagy egyedül neveli. De gondolom mindez még sose jutott eszedbe. Valószeg tojik apád pénzére, mert No-ban lehet hogy sokkal jobban élnek mint ti, ezért én apátok helyében hagynék rá valami személyeset, mégis valamit, és nyíltan megindokolnám hogy a mostani családjának van szüksége a többire, amit a lány helyében én elfogadnék. De a kizárás-ezzel nem értek egyet, ez gonosz dolog. Sajnálom ha te másként látod. Remélem sosem leszel első feleség, gyerekkel a puttonyban.
2013. okt. 8. 20:57
 17/19 anonim válasza:
Ja, az meg hogy nem tudta felkutatni a gyereket meg a nőt, röhejes, hiszen akkor nem tudta volna hova fizetni a pénzt, ugyebár. 53 év elég lett volna felkutatni a "szeretett "lányát, akit oly nagyon keresett ő meg a mami vagy ki. Micsoda hazudozás.
2013. okt. 8. 21:06
 18/19 A kérdező kommentje:
Nem azt mondtam, hogy 50 éven át nem tudta felkutatni, hanem azt, hogy 50 évvel ezelőtt nem adták ki neki a címet! Elhiheted, még papírok is vannak róla, hogy mamámék a létező összes akkori szervhez fordultak. Szerintem meg te vagy tévedésben, mert egy gyerek feladata nem csak annyi, hogy élvezze amit a szülők ráköltenek!
2013. okt. 9. 12:43
 19/19 anonim válasza:
Akkor megtették, ami hazugság hogy nem sikerült, hiszen valamilyen címre el kell végül jutni a pénznek akárhogy magyarázod, és azóta egy fikarcnyit nem törődött a gyerekével. Remek apa. De most azért elvárná, hogy ne kelljen neki senki. a gyerek nem "élvezi", hogy van miből megélnie, hanem ez jár neki attól, aki a világra izélgette. Elvégre nem tudja egy gyerek sem eltartani saját magát, mivel gyerek. Ha ezt nem érted, én nem tudom ennél jobban elmagyarázni, de felébredhetnél.A gyereke eltartása nem egy szívesség a felnőtttől, egy kegy, hanem köteleseeég, a gyereknek egy nem egy "élvezet", sajnálom ha ezt nem látod.
2013. okt. 9. 17:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!