Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Szükség lenne ilyen törvényre?

Szükség lenne ilyen törvényre?

Figyelt kérdés
Szerintem ha mondjuk megtámadnak az utcán, akkor nem csak azt kéne megbüntetni, aki megtámadott, hanem azt is, aki végignézte anélkül, hogy akár csak a rendőrséget hívta volna. Hallottam már olyanról, hogy egy lányt megerőszakoltak és megöltek úgy hogy közben a panelházból nézték a lakók, de nem hívták a rendőrséget, mert azt hitték, hogy a másik már hívta. Olyan is volt már, hogy valaki rosszul lett és senki nem hívta a mentőket, az emberek átléptek rajta. Egyszer a húgom feltett itt a Gyakorikérdéseken egy kérdést, hogy mit tennél, ha valaki összeesne melletted a buszmegálóban és sokan azt válaszolták, hogy semmit, mert fordított esetben ő sem segítene. :( Hallottam olyan gyerekről, akit a templom előtt támadtak meg, hogy elvegyék a mobilját, de senki nem próbált valahogy segíteni rajta. Nem kéne törvényben megszabni, hogy ha valaki bajban van, akkor legjobb tudásod szerint próbálj segíteni rajta?
2009. nov. 8. 10:45
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
85%
De igen!
2009. nov. 8. 10:54
 2/13 anonim ***** válasza:
95%

Ma is van ilyen bűncselekmény a BTK-ban, bár az nem minden olyan esetre terjed ki, amiket említettél. Bemásolom:

Segítségnyújtás elmulasztása

172. § (1) Aki nem nyújt tőle várható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a sértett meghal, és életét a segítségnyújtás megmenthette volna.

(3) A büntetés bűntett miatt három évig, a (2) bekezdés esetén öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a veszélyhelyzetet az elkövető idézi elő, vagy ha a segítségnyújtásra egyébként is köteles.

(4) A (3) bekezdés utolsó fordulata nem alkalmazható azzal szemben, aki a közlekedési szabályok alapján köteles a segítségnyújtásra.

De szerintem ez nem igazán törvényi kérdés, mert ilyesmik a gyakorlatban nem igen bizonyíthatók, hanem inkább mentalitás kérdése. Én nagyra becsülöm, aki segít akár életveszélyben, akár bármilyen egyéb bűncselekmény megakadályozásában, de azt is figyelembe kell venni, hogy mi nem vagyunk rendőrök, nem vagyunk erre kiképezve, sok embertől eleve nem várható el, hogy közbelépjen. Bevallom, egyszer én is láttam, amikor egy embert vertek a zsúfolt HÉV-en, és senki nem avatkozott közbe, mondjuk én se. Egyszerűen nem tudtam, hogy mit is csináljak, egyáltalán lenne-e értelme bárminek. Aztán a következő megállónál nagy nehezen lekeveredett a sértett. Mondjuk nem voltam büszke magamra.

2009. nov. 8. 10:55
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj, hogy hiába foglalnák törvénybe, akkor se változna semmi. Az olyan ember aki nem segít ilyen helyzetekben, az a törvényekkel se hiszem, hogy nagyon foglalkozik.. :(

És a kérdésre válaszolva meg, szerintem nem lehet valakit arra kényszeríteni, hogy saját maga beleavatkozzon, mert azzal magát is bajba sodorhatja. De az mindenképp jó lenne, ha legalább a rendőrséget felhívná. Ezért vannak. Nem azért, hogy a sok barmot leállítsák, akik minden megemlékezésből, nemzeti eseményből cirkuszt csinálnak..

Szóval valamilyen szintén szükség lenne rá, csak ez nem a törvényeken múlik, hanem az empátián és emberségen.

2009. nov. 8. 10:55
 4/13 A kérdező kommentje:
Mondjuk ez igaz, mentalitás kérdése is. Akkor hogyan kéne tudatosítani az emberekben, hogy kötelességük valahogy segíteni?
2009. nov. 8. 11:02
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Nekem az elsősegély tanárom panaszkodott ugyanerről, hogy ha valaki összeesik az utcán senki nem segít. Ugye eü-s vagyok, nekem kötelességem is (meg amúgy is segítenék). a tanárnő mondta, hogy csináltak egy kísérletet és amikor valaki összeesett és másvalaki odament segíteni, ha az azt ordibálta, hogy valaki segítsen, akkor senki nem segített, viszont ha célzottan azt mondta, hogy mondjuk maga abban a kék kabátban és fekete sapkában, jöjjön ide segíteni, akkor mindenki odajött akinek szóltak.
2009. nov. 8. 11:07
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos nem nagyon tudok a kommentben foglalt kérdésre válaszolni. Nem nagyon lehet az ilyen dolgokon változtatni. Vagy talán például úgy lehetne, hogy indulna egy állami kampány, vagy valamelyik civil szervezet felvállalná ezt az ügyet, és súlykolnák, hogy segíteni kell, esetleg tanfolyamokon képezni is lehetne ilyesmire. Ez még abban is segíthetne, hogy az engem ért támadásokat jobban el tudjam hárítani. Pl. a Magyar Gárda profiljába is beillene valami ilyesmi, bár ők most örülnek, ha még vannak...
2009. nov. 8. 11:10
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Jó néhány elrettentő büntetés, és változhatna az emberek mentalistása.

Teljesen igazad van.

Ha x-ről kiderül, hogy látta az esetet, akkor meg is lehet büntetni.

2009. nov. 8. 11:57
 8/13 anonim ***** válasza:
és ha szemtanúja vagyunk hogy 4 késes cigány megtámad valakit? akkor nemigen tudunk segíteni, max hívjuk a zsarukat.
2009. nov. 8. 12:34
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

az már épp elég segítség

Nem neked kell feltétlen supermant játszani.

2009. nov. 8. 12:35
 10/13 A kérdező kommentje:
Nem azt mondom, hogy küzdj meg velük, de azért végignézni, hogy megkéselnek valakit és még a rendőrséget se hívni, ez szerintem ugyanúgy bűn, mintha te szúrtad volna le.
2009. nov. 8. 13:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!