Rasszisták meddig beszélhetnek még büntetlenül "fajok"-ról?
Én is sajnálatosnak látom a helyzetet. Nem magát a lepontozást, hanem amit ez jelent.
Ha a véleményem eltér másokétól, több dolgot tehetek. Nem törődöm vele, kifejtem az ellenvéleményemet, cáfolok, magyarázatot kérek, vagy éppen kioktatom, hülyének tartom. A választásom egyfajta emberi minőséget fejez ki. Ha alpári leugatás a válaszom (nem itt, de e fórumon ez meglehetősen gyakori), akkor elég hitvány ember lehetek szinte minden értelemben.
A probléma tehát az, hogy nagyon kicsi tere van az értelmes, tisztázó vitának, nagy valószínűséggel beletenyerel egy elefánt.
A rasszizmus és fokozatai nem csak úgy léteznek. Kialakulásuk, fokozódásuk arányban áll a gazdasági kilátástalanság növekedésével és szélesedésével, ez hozza a butaság növekedését és szélesedését. mikor tehát a rasszizmusról, ennek terjedéséről beszélünk, valójában a kilátástalanságról és butaságról van szó. Kezelése pedig azért is nehéz, mert ezek ellenszelében kell cselekedni.
Nem kell itt fajokról beszélni
lehet helyette tolvajokról, dolgozó emberekről beszélni
Úgyis ugyanazokról beszélünk...
A canis canis (házi kutya a tisztességes magyar neve, azt hiszem) egy faj. Ezen belül van millió meg egy fajta a spánieltől a pulin át a labradorig. Na most, ha egy pulinak az összes felmenője puli volt, akkor arra a pulira azt szokás mondani, hogy fajtiszta. Én még sosem hallottam, hogy valaki fajtatisztának nevezte volna a nem-keverék kutyákat, de nem zárom ki, hogy ilyen is előfordul; ugyanakkor saját (nem reprezentatív) mintám alapján bátran állítom, hogy nagyon sokan vagy nincsenek tisztában a faj és a fajta közötti különbséggel, vagy azt hiszik, hogy a különböző fajtájú kutyák mind-mind külön fajok, vagy csak lusták, és szívesen megspórolnak egy szótagot, amikor csak lehetséges.
Tehát amíg büntetlenül lehet fajnak nevezni az orosz agarat és a komondort, addig lehessen büntetlenül fajnak nevezni a négereket is.
"A Homo sapiens sapiens egy faj. "
Ne hazudj! A cigány egy faj!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!