Az önvédelem feljogosít gyilkosságra?
Jogilag úgy tudom, hogy jogos az önvédelem. De csak akkor, ha a védekezésed arányban áll azzal, amennyire veszélyben vagy. Ezt persze egy laikus nehezen tudja megállapítani, főleg riadt állapotban, na és itt kezdődnek a jogviták...
Nem vagyok jogász, úgyhogy nyugodtan javítson ki az aki jobban tudja. Én úgy tudom hogy ha rendőrre fegyvert fognak, akkor meg van a szabály, hogy mit kell tennie. Azzal kezdődik, hogy rászól a támadóra, hogy rendőr és ha nincs rajta egyenruha, akkor felmutatja a jelvényét. Következő lépés, hogy közli, hogy fegyvere van. Következő lépés egy lövés a levegőbe. Aztán megcélozza a lábát. Szóval a lényeg az, hogy nem úgy kezdi, hogy agyonlövi...
Józan paraszti ésszel valami hasonló várható el egy átlagembertől is, ha rátámadnak. Az átlagembernek azonban nincs fegyvere (kábé a gázspray, a légpuska, a riasztófegyver meg a vadászpuska a legnagyobb fegyver, amit legálisan tarthat valaki ma Magyarországon.) Persze a gyilkolásnak számtalan más módja van még.
Az megint más kérdés, hogy mit mond a jog és mit az ember lelkiismerete. Én nem tudnék megölni egy embert. Bár még nem támadtak rám, ki tudja, az mit váltana ki belőlem, de azt hiszem akkor se tudnék megölni senkit. Egy halat sincs szívem agyonütni halászlének :)
Ha jogos önvédelem, akkor az nem gyilkosság, hanem emberölés.
Ha valakinek veszélyben van az élete, akkor jogod van megfékezni a támadót, akkor is ha ehhez el kell venned az életét. De ez egy nagyon nehéz szituáció, döntés, ilyen esetben az emberek általában nem a jogszabályokon gondolkodnak, hanem ösztönösen cselekednek.
Nem ölhetsz meg valakit, csak mert megtámadott.
Életveszély esetén belefér az önvédelembe, ha a támadó meghal.
Abban az értelemben nem jogosít föl, hogy az életed elleni támadást megtorold.
Ha például támadód a földre került, s már nem jelent veszélyt rád nézve, nem rugdoshatod halálra, még ijedségből sem. Ha elfut, és te őt utolérve ölöd meg lesittelnek.
Viszont ha támadód belehal a védekezésedbe (mondjuk megütöd, elesik, beveri a fejét és meghal), a holló sem károg majd utána.
Persze lesz nyomozás, tárgyalás, de felmentenek.
#1! Nem vagy jogász, én nem vagyok rendőr.
Katona viszont voltam (igaz, még '92-ben), ahol tanultuk a fegyverhasználat szabályait.
Nagyon jól leírtad a fegyverhasználatot megelőző tevékenységet.
Azonban a seregben azt is tanították, hogy egyértelmű, közvetlen támadás esetén (fegyvert fognak rád, vagy vérben forgó szemekkel ront rád valaki) akkor csupán tölts, célozz tűz!
Természetesen a "fegyverhasználat célja nem az emberélet kioltása" - írta a szabályzat , de nem hivatalosan hozzátették, hogy "jobb ha nem marad tanú"...
(Ezt a "bakanyelv" úgy fogalmazta meg: "nyolcas irányzékkal lábra" - ezt ma úgy mondanák: Heccsát!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!