Haszonélvezet vs. Tulajdonjog. Hogyan lehet?
Van egy ház, amelyben hárman élnek.
A tulajdonos, aki egy rozzant alkoholista, munkanélküli és a jövedelme nulla.
A haszonélvező, aki a tulajdonos nyugdíjas édesapja és beteg.
A tulajdonos dolgozó lánya, aki csak lakja a házat lassan 30 éve, de jogilag nem fűzi hozzá semmi.
Ha a haszonélvezővel valami történik és maghal, akkor a tulajé lesz az egész ház és nagy valószínűséggel eladja, hogy elihassa/elherdálja a pénzt.
A haszonélvezeti jog nem örökölhető tudtommal. Valahogy ez esetben megoldható, hogy ha a haszonélvező elhunyna a lány kapja meg a jogait? Esetleg át lehet valahogy adni neki? Senki sem akarja, hogy ez a ház ilyen sorsra jusson. Mi lenne a legjobb megoldás?
(A tulaj ex felesége)
És ezt hogyan lehet? Mi kell hozzá és pénzben kb mit jelent?
Több haszonélvező is lehet? Ha igen, hogyan?
A haszonélvezeti jog nem ruházható át, a haszonélvező halálával megszűnik! (Ptk 157§)
Van egy lehetőséged a cselekvőképesség korlátozása és kizárása gondnokság alá helyezéssel (Ptk 14§):
Jelenleg a haszonélvezeti jog valóban nem ruházható át, pedig vagyoni értékű jog, mint pl. a használat joga.
De ha valaha hatályba lép az új Ptk - erről igencsak ellentmondók az információk -, akkor átruházható lesz.
Talán jövőre, talán azután.
egy ügyvéd
De elvileg meg lehet venni nem?
Ha igen akkor csak az egészet vagy részben is?
Ha jól tudom, akkor a tulajdonos is megveheti ugyanazokkal a feltételekkel, mint a lányom, de a tulajnak gyakorlatilag húsz fillérje nincs, mert mindent elivott a házon kívül.
csak az egészet lehet MEGVÁLTANI
megvenni nem lehet
de megváltani igen
19:49-es ügyvéd vagyok: nem, nem lehet megvenni, hiszen nem átruházható (a vétel is egy átruházási mód).
Utolsó: megváltani sem lehet, csak öröklés esetén, csak a hagyatéki eljárásban, csak a közjegyző előtt és csak az örökös által. Más megváltási mód nincs.
A legjobb ötlet valamelyik előttem szólóé volt: gondnokság alá kell az apát helyezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!