Mit kellene tennem, ha mondjuk valamilyen régi "kincset" találnék? Tehát egy fémdetektorral átnézném a környéket. Szabad ilyet tenni vagy nem?
Köszönöm az eddigi válaszokat, ha van valakinek esetleg valami hasonló sztorija szívesen elolvasnám! :)
Hát ez esetben akkor nem töröm magam, ebből sem jutok akkor plusz bevételhez, vatera kilőve. :D
Bejegyzett régészeti lelőhelyen nem fémkeresőzhetsz a KÖH engedélye nélkül. Mivel feltehetően nem vagy régész, ezt nem fogod megkapni. Lásd a KÖH 2001-es kulturális javakra és műszeres felderítésre és kutatásra vonatkozó törv.
Ha biztos nincs bejegyezve, akkor fémkeresőzhetsz a tulajdonos engedélyével, szóbeli hozzájárulásával. Ha mégis találnál valami 1711 előttit, akkor azt 8 napon belül jelentened kell a helyileg illetékes múzeumnak. Ha kommersz a tárgy, akkor kiröhögnek és elküldenek vele, esetleg behányják a raktárba, ha aranyat találnál, akkor a nemesfém értékének piaci ára után kapnál pénzt az államtól. Vagyis pl. egy 4 gr-os solidusért olyan 35 ezer forintot, aminek valójában 200e-1 millió Ft a gűüjtői értének.
1711 utánit nem kell bejelentened, vagyis Mária Terézia tallérokat akár zsákszámra is kitermelhetsz.
A II. vh-s lőszerhüvelyek viszont lőszerrel való visszaélés is lehet egyes szempontok szerint, ez nálam nem tisztázott.
Vatera???
Nálam 2x voltak ilyen esetben lefoglalni/házkutatni, mert valakitől érmét vettem aki keresővel találta és lebukott. Ha gondolod megmutatom a jegyzőkönyveket.
Kösz nem. Ennyi erővel a börzéken is el lehet adni.
"1711 utánit nem kell bejelentened, vagyis Mária Terézia tallérokat akár zsákszámra is kitermelhetsz. "
Valami hívatkozás esetleg? Mert szerintem tuti nincs így!
Utolsó előtti v.!
És mi lett visszakaptad végül amit lefoglaltak, vagy az eladótól a "lovettát"?
Amúgy ha nem a vateráról vetted volna, hanem börzén, vagy sima hirdetés alapján akkor nem tudták volna "visszafejteni", mert nem lett volna "dokumentálva".
"Valami hívatkozás esetleg? Mert szerintem tuti nincs így!
"
Igaza van, 1711 előtti dolgok már problémásak.
Kérdező, próbáld meg nyugodtan, szép hobbi, bár kicsit magányos, időigényes, fizikailag megterhelő (sok sétálás, ásás) de nem túl erkölcsös a haszonszerzés céljából keresőzni. Az ACE 150-es megfelelő lenne neked, érmezésre tökéletes, minőségi, amerikai gyártmány, túl sokat nem szabad várni tőle de szerintem jó.
Innét tudakozódhatsz, de ez régészeknek szól, vagyis kapásból hendikeppel indulsz.
Maga a 2001-es, hatályos törvény a teljesség igénye nélkül: [link]
Igen, odaadtam az érmét, bár megtehettem volna, hogy elsumákolom, cserébe kijönnek házkutatni. Egy beikszeléssel kértem, hogy az eladó kártérítést fizessen az ügy lezárulta után. Nem mindig járok börzére és ha valami a neten jutányos és pont az kell, akkor esetleg licitálok rá. Az akkor beesett. A börzék egyébként drágábbak, mert ott tudatlan papák is vásárolnak, akik csak ezt az egy forrást ismerik. Azóta nem is nagyon folytattam az Árpád-háziak gyűjtését, megálltam 350 darabnál. Marad a róma, az meg az eBayen olcsóbb vagy 100x nagyobb a választék.
"Azóta nem is nagyon folytattam az Árpád-háziak gyűjtését, megálltam 350 darabnál."
Ezt azért, így, ilyen formában nem írtam volna ki ide :D.
ja és még itt van ez is:
ftp://193.6.55.10:2001/Tanszeki_anyagok/Mernok%20Tovabbkepzo%20Kozpont/muszakiellenor/regebbitanfolyamok/2011_tavaszi_tanfolyam/jegyzetek/jogszab-nem%20friss_2009marc/jogszabalyok/miniszt/18_2001_NK%D6M.pdf
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!