Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit kellene tennem, ha mondjuk...

Mit kellene tennem, ha mondjuk valamilyen régi "kincset" találnék? Tehát egy fémdetektorral átnézném a környéket. Szabad ilyet tenni vagy nem?

Figyelt kérdés
Járna nekem valami nyomravezetői díj, ha leadom pl a rendőrségen, vagy ellenkezőleg még rá is fizethetek?

2013. aug. 31. 09:22
1 2 3 4
 1/32 anonim ***** válasza:
Minden az államot illeti, köteles vagy bejelenteni. Elvileg.
2013. aug. 31. 09:27
 2/32 A kérdező kommentje:
Történelmi ereklyéhez juttatnám az országunkat szabadidőmben, ezt méltányolhatja az állam?
2013. aug. 31. 09:32
 3/32 anonim ***** válasza:
Általában kapnak a megtalálók jutalmat, de csak az igazi érték töredékét.
2013. aug. 31. 09:48
 4/32 anonim ***** válasza:
26%
Eladni a vaterán ˇ_ˇ
2013. aug. 31. 09:51
 5/32 A kérdező kommentje:

Kellhet ehhez a "hobbihoz" mert végül is az, valami engedély esetleg? Tudom is én erkölcsi bizonyítvány?

Hiába nézek utána a neten, olyan zavaros mint az iszap!

2013. aug. 31. 09:52
 6/32 anonim ***** válasza:
74%

Nem lehet, mert azáltal, hogy kutakodsz- ásógatsz széttursz egy lelőhelyet ami a kutatóknak fontos infokat leletanyagot adna.

Nem beszélve arról, hogy veszélyes is mert mi van ha egy gránátot találsz?

Ha mg.-i munka közben találsz valamit akkor azt -elvileg- le kellene adnod. 10-20% -ot szoktak is fizetni.

2013. aug. 31. 09:56
 7/32 anonim ***** válasza:
74%

Nem kell semmi mert nem hivatalos. Az más kérdés, hogy nem dicsérnek meg érte, ha magánterületen vagy régészeti szempontból védelem alatt álló területen keresgélsz (meglepődnél mennyi ilyen van). Én is keresgéltem annak idején, pontosabban megvettem a keresőt, kimentem, 1 óra alatt meguntam és ment is a vaterára a keresőm (nagyon jól járt a vevőm, 35 ezerért adtam el a garett ace 150-es belépő szintű keresőmet garanciával)

Ha okosan csinálod akkor nem lesz belőle bajod, úgysem lehet túl értékes dolgokat találni. (Bár én gép nélkül találtam egy kb. 1700 éves iszonyat ritka érmét, gyönyörű patinával és függetlenül attól, hogy tudtam mit tartok a kezembe, miután naphosszat keresgélem a neten, 1-2 darabot találtam belőle azt is külföldi oldalon.)

2013. aug. 31. 09:57
 8/32 anonim ***** válasza:
74%

"Kellhet ehhez a "hobbihoz" mert végül is az, valami engedély esetleg? "

Nem engedélyezett tevékenység. A fémkeresők forgalmazása szabad, talán a birtoklása is, de ilyen kutakodás nem.

2013. aug. 31. 09:58
 9/32 anonim ***** válasza:

"k fontos infokat leletanyagot adna."

...ha lenne pénz kiszedni őket....

"Nem beszélve arról, hogy veszélyes is mert mi van ha egy gránátot találsz?

"

Beviszed a városházára :DD. Nem ám, hívod a tűzszerészeket, hadd legyen munkájuk, vagy visszaásod a kollégáknak :D, vagy hazaviszed a tv tetejére (ilyen ötletet láttam ezen az oldalon :D)

"Ha mg.-i munka közben találsz valamit akkor azt -elvileg- le kellene adnod. 10-20% -ot szoktak is fizetni.

"

A jegyző volt annak idején az illetékes az ilyesmikben.

2013. aug. 31. 10:00
 10/32 anonim ***** válasza:
100%
Elvieg a jutalmazás nemesfém vagy drágakő tartalmú lelet esetén az aktuális napi árfolyam függvényében kerül megállapításra, egyéb leletnél egy központ által megállapított régészeti értékkel számolnak, de a valódi érték 10%-ánál ne számíts nagyobb jutalomra.
2013. aug. 31. 10:03
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!