Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Törvényes dolog a Szólásszabad...

Törvényes dolog a Szólásszabadságot többféleképpen értelmezni?

Figyelt kérdés

Azaz bármely oldal vagy szervezet, hatóság vagy államhatalom ezt korlátozhatja?

"Az Európai Emberi Jogi Bíróság egy 1976-os határozata úgy fogalmaz, hogy „a szólás szabadsága nemcsak azokra az 'információkra' és 'eszmékre' vonatkozik, amelyeket az emberek jó néven vesznek […], hanem azokra is, amelyek bántják, felháborítják vagy zavarják […] a lakosság bármely részét”

A szólásszabadság összetevői:

* a szabad véleménynyilvánítás

* a cenzúra hiánya

Ellenben a Szólásszabadságba nem tartozhat:

* a személyes adatok

* a katonai- és államtitkok

* a bűncselekményre való felhívás

* a gyűlöletbeszéd

* a nemzeti szimbólumokat és a közerkölcsöt sértő kifejezések használata

Ezek a fogalmak nem ütik egymást? Például ez a kettő:

a szólás szabadsága nemcsak azokra az 'információkra' és 'eszmékre' vonatkozik, amelyeket az emberek jó néven vesznek […], hanem AZOKRA IS, amelyek bántják, felháborítják vagy ZAVARJÁK […] a lakosság BÁRMELY részét”

és

* a közerkölcsöt sértő kifejezések használata

Vagyis elvileg szabadna bármely sértő témát nyiltan felvetnem, de mégsem tehetem mert közerkölcsöt sérthet. Nem ellentmondás ez?

Ezen kivül, egy weboldal milyen jogon távolit el olyan tartalmat, amely nem ellentétes a fent leirtakkal? A weboldalakra nem érvényes a szólásszabadság biztositásának törvénye?

2009. okt. 23. 21:54
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Miert lenne ellentmondas? Az hogy "ellenben" az csak szukiti a kort, nem pedig felulirja az elozo allitasokat.

Peldaul azt mondhatom, hogy utalom a norveg es a sved szokeket. De azt nem mondhatom hogy utalom a cigany es a nigger barnaszemueket. Mert ez utobbi a zs***o kozerkolcsot serti. Na ezer biztos engem is lecsuknak, mer ez mar gyuloletbeszed hejj.

2009. okt. 23. 22:09
 2/13 A kérdező kommentje:

De ha benne van, hogy a lakosság BÁRMELY része, abba nem tartozik bele egy egész nép is? Tehát ha gyűlölök egy bizonyos népet és ezt kifejezem, akkor ezzel élek a jogommal, hogy akár a lakosság BÁRMELY(azaz mindenki) részét érintő kijelentést tehessek, ellenben nem tehetem mégse, mert ez közerkölcsöt sért és gyűlöletbeszéd.

Tehát jogom van és mégse.

2009. okt. 23. 22:18
 3/13 anonim ***** válasza:

Nem ellentmondás.Ami a közerkölcsöt sérti,a legtöbb ember számára is sértő.Én pl. nem vagyok jó véleménnyel azokról az emberekről,akik trágárul beszélnek.És szerintem a filmekben stb.elhangzott trágárságok is sértik a közerkölcsöt,csak ezt nem veszik komolyan.És az sem mindegy,hogy kitől hallják az emberek ezt a beszédet.

Pl. az öszödi beszéden is sokna felháborodtak,nemcsak a tartalma,hanem a hangneme miatt is.Pedig tapasztalatom szerint Gyurcsány csak olyan szavakat használt,mint az emberek többsége.(Félreértés ne essék,nem a beszédet akarom dícsérni,csak példának jó.)

A gyűlölet-beszéd pedig szintén elítélendő,akár kikről is szól.

2009. okt. 23. 22:19
 4/13 anonim ***** válasza:

Mivel az emberek jogai nem önmagukban léteznek, hanem beilleszkedve a társadalomba, sokszor ütik egymást.

Neked elvileg jogod lenne kiállni a térre egy szál farokba öltözve pajzán, obszcén mondókákat skandálva. Nekem viszont jogom van úgy végig mennem a téren, hogy ezt ne kelljen elviselnem.

Hasonlóan nekem jogom van kinyilvánítani a véleményemet. Viszont ha ezt olyan módon teszem, hogy bemegyek a lakásodba, vendégjogommal visszaélve semmibe veszem a véleményedet és a szobád falára obszcén verseket festek, valószínűleg elküldesz a sunyiba, újrafested a falat. Senki nem fog felelősségre vonni, milyen jogon távolítottad véleményemet a falamról.

Ugyanez a helyzet a kérdéses weblappal is. Ha a házigazda nem odaillőnek tekinti, törli, mint te a faladot. Esetleg kivág mint macskát szarni, ugyanúgy mint valószínűleg te sem engednél be többet a lakásodba miután összefestettem a faladat.

2009. okt. 23. 22:19
 5/13 A kérdező kommentje:

De az általad emlitett cselekmények mind törvénytelenek. Ha bejössz a házamba, akkor betörsz. Ha mutogatod magad, akkor szeméremsértést követsz el.

Ám ha itt az oldalon azt mondom, hogy dögöljön meg XY, az a magánvéleményem, nem sért semmilyen törvényt. Tehát ha a tulaj eltávolitja ezt, egy törvényt NEM sértő irást, azzal megsérti a szólásszabadságot.

2009. okt. 23. 22:24
 6/13 anonim ***** válasza:

persze hogy az alapjogok sokszor ütik egymást, épp erről megy egyfolytában a vita, hogy most épp melyik a fontosabb, melyik írja felül a másikat az adott helyzetben. Nincs olyan hogy abszolút jog, ami semmivel sem ütközik. Valahol meg kell húzni pl. a határt, hogy meddig érvényesül a szólásszabadság, és hol fontosabb már mondjuk az emberi méltósághoz való jog. Ez vég nélküli vitákat szül aztán, hol húzódjon ez a vonal.

Általában a helyi igazságszolgáltatásban kialakult joggyakorlat kérdése, hol húzzák meg ezt a bizonyos vonalat.

Magyarországon eléggé eltolódott ez a szólásszabadság abszolút elsőbbsége felé (pedig amúgy az alkotmányunk a méltósághoz való jogot előrébb helyezné), más európai országokban meg kevésbé.

"Ezen kivül, egy weboldal milyen jogon távolit el olyan tartalmat, amely nem ellentétes a fent leirtakkal? A weboldalakra nem érvényes a szólásszabadság biztositásának törvénye?"

Ennek semmi köze a szólásszabadsághoz. Az az ő felülete, és ott azt jelenít meg, amit akar (és ami természetesen belefér még a törvényekbe). Ennek megfelelően, ha valami olyasmit írnak oda be, ami őt zavarja vagy egyéb okból nem szeretné ott látni, akkor miért ne törölhetné ki? Aki mindenképp meg akarja jeleníteni a saját véleményét, akkor az keresse meg az erre alkalmas (erre vevő) fórumot, vagy ha ilyet nem talál, csináljon magának. De kötelezni valakit, hogy más, általa nem elfogadhatónak vélt megnyilatkozásait publikálja, az abszurd.

2009. okt. 23. 22:24
 7/13 anonim ***** válasza:

Az érvelésedben van egy nagy hiba! A lakosság bármely részére nem tehetsz megjegyzéseket,mert nem az egész lakosság ért veled egyet,csak legfeljebb ehy töredéke.Azokóra tehestz megjegyzéseket,akik veled értenek egyet.

A másik megjegyzésem:sok mindent nem tilt a törvény,szerinted ez akkor jogos? Pl.nem tiltja a törvény,hogymztelenül sétálj az utcán,de lecsuknak,mert aközerkölcsöt sérted.

Vagy nem tiltja a törvény,hogy más lakásába sáros cipővel menj be,ergo jogod van ehhez,de a házigazda véleményét nem teszed zsebre.

Vagy nem tiltja a törvény,hogy az utcác köpködj.De ha megteszed,a járókelők fognak felháborodni.

Azt pedig hidd el nekem,hogy többen vannak ebben az országban,akik nem kíváncsiak a Jobbik, meg a többi szélsőséges ( akár jobb,akár baloldaliak)mondókájára.Tehát nem az egész nép,akihez beszéltek.

2009. okt. 23. 22:30
 8/13 A kérdező kommentje:

Nagyon furának tartom, amit az utolsó mondatodban irtál. Tehát egy magánkézben lévő akármilyen médium "törvényei" felülirják az alkotmányos jogokat?

Ebben az esetben voltaképpen hol is beszélhetünk szólásszabadságról? Kizárólag közterületeken?

2009. okt. 23. 22:31
 9/13 A kérdező kommentje:
A pártokat ebből hagyjuk ki, köszönöm. Egyébként jókat irtok, kezdem érteni.
2009. okt. 23. 22:33
 10/13 anonim ***** válasza:
Ki beszél itt betörésről. Haverok vagyunk és fölugortam hozzád egy bambira. Weblapot sem töri fel az ember (általában) hogy írjon rá. Hogy a weblap gazdája mit enged megjelenni a saját oldalán, ugyanannyira a magánügye, mint hogy te mit engedsz felírni a szobád falára.
2009. okt. 23. 22:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!