Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jogosan bírságolt a BKV ellenőr?

Jogosan bírságolt a BKV ellenőr?

Figyelt kérdés

Ha az ember a buszon lyukasztani akar, de nem jó a lyukasztó, azaz nem működik, akkor elmegy a következőhöz, de ha az sem jó, akkor kötelessége az összeset végigpróbálnia?

Valamelyik nap utaztam és az ellenőr jött. Az egyik szegény utas azt panaszolta, hogy nem volt jó a lyukasztó. Az ellenőr azt mondta, hogy miért nem ment el egy másikhoz, mert az jó volt (véletlen). Az utas hátúl szállt fel és 2 helyen próbálta ki. Csodálkoztam is, hogy miért szaladgál középre lyukasztani. Még szerencse hogy bérletem van. Az ellenőr kipróbálta, és legelől jó volt a lyukasztó.

Vajon ilyenkor jogosan lehet bírságólni ? Végig kell próbálni a lyukasztót az egész szerelvényen ? Ha 4 helyen van, akkor mindegyiket ?

2013. márc. 29. 09:31
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
Elvileg jogos, de nem humánus.
2013. márc. 29. 09:39
 2/15 anonim ***** válasza:

Vidéki vagyok, de pont most voltam Pesten pár napot. Én is így voltam, hogy többször találtam rosszul működő lyukasztót, régi "manuálisan ráhúzósból", és automatikus bippegősből is. Én elkezdtem végigpróbálni őket, de mivel csak 2-3 megállót mentem, mire elértem a következőhöz már szállhattam is le kb, szal nem volt értelme lyukasztanom.

(De egyébként jah, én végigpróbálnám az összeset, és csak utána utaznék nyugodtan. Csak vidéken (Debrecen Nyíregyháza) ritkán rosszak, de ha egy mégis rossz, akkor a második már általában tökéletesen működik. Sztem vidéken már a "nehezen" működő lyukasztókat is kiszűrik és javítják )

Az is fura volt, hogy a metróban meg ahogy megáll a metro, bemondják, hogy készítsd elő a jegyeket mert ellenőriznek. Így ha nincs jegyed akkor max mész mégegy megállót. Olyan, mintha pest bátorítaná a bliccelést :P

2013. márc. 29. 09:40
 3/15 anonim ***** válasza:
65%
Az ellenőr feladata, hogy megbüntesse azt, aki nem tud érvényes jegyet/bérletet felmutatni. Abban is biztos lehetsz, hogy hallott ő már mindenféle kifogást. Én nem tudnám az ellenőrt hibáztatni. Inkább a BKV-t mert nem gondoskodik a buszok (és a jegykezelő automaták) megfelelő műszaki állapotáról.
2013. márc. 29. 09:48
 4/15 A kérdező kommentje:
Utolsó : Akkor lesz érvényes a jegye, ha kilyukasztja, de ha nem tudja, mert rossz a lyukasztó, akkor Ő nem tehet róla. Kérdés az, hogy végig köteles-e próbálni mindet ?
2013. márc. 29. 09:52
 5/15 anonim ***** válasza:
30%

Én is szoktam olyat csinálni, hogy felszállok jegy nélkül és 1-2 lyukasztóba beletömködök apró zsebkendő darabokat. Így hiába jön az ellenőr, azt mondom rossz a lyukasztó, nézze meg.

De bunkó nem vagyok, általában tiszta zsebkendőt használok. Használtat csak akkor, ha nincs más.

2013. márc. 29. 09:57
 6/15 anonim ***** válasza:

Metrónál azért mondják be az ellenőrzést, mert most képzeld el, hogy mozgólépcső tetején kezdene mindenki keresgélni. Mindenki ott torlódna és nem lehetne ellenőrizni. Amúgy meg metron szokott lenne szúrópróba szerűen is, pl. felszállnak metrora ellenőrök, vagy Deákon átszállásnál nézik a kis lépcsőnél.

Hogy a kérdésre is válaszoljak, a büntetés jogos, de én is rosszul vagyok, ha járhatom végig az egész vagont, mert luxus lyukasztót javítani, akkor én miért vegyek jegyet ilyen szolgáltatásért?

2013. márc. 29. 10:02
 7/15 Antimod ***** válasza:
Néha pedig akkora a tömeg, hogy csomagokkal aligha tudsz átvergődni rajta. A törvény betűje szerint vétkes vagy, de tipikusan olyan szituáció, amikor a körülmények erősen megnehezítik annak betartását.
2013. márc. 29. 10:08
 8/15 anonim ***** válasza:

"Utolsó : Akkor lesz érvényes a jegye, ha kilyukasztja, de ha nem tudja, mert rossz a lyukasztó, akkor Ő nem tehet róla. Kérdés az, hogy végig köteles-e próbálni mindet ?"

Pontosan, az utas kötelessége érvényesíteni a jegyét, ha utazni akar, az ellenőrnek meg kell bírságolnia, ha nem tette, de a BKV a felelős, ha a jegykezelők nem működnek. Mit nem lehet ezen érteni?

2013. márc. 29. 10:16
 9/15 anonim ***** válasza:
Gondolom itt az okos, akinek bérlete van, és még nem szállt fel csúcsforgalomban egy villamosra, ahova örül, hogy felfér. Akkor próbál jegyet érvényesíteni, de nem jó a lyukasztó. És nem tud átvágni a tömegen annyian vannak...
2013. márc. 29. 10:19
 10/15 anonim ***** válasza:

"Gondolom itt az okos, akinek bérlete van, és még nem szállt fel csúcsforgalomban egy villamosra, ahova örül, hogy felfér. Akkor próbál jegyet érvényesíteni, de nem jó a lyukasztó. És nem tud átvágni a tömegen annyian vannak..."

De ilyenkor nem is lesznek ellenőrök, vagy ha vannak is, akkor nem fognak elkezdeni ellenőrizgetni. (Utaztam már így karszalagos ellenőr mellett érvényesített jegy nélkül)

2013. márc. 29. 10:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!