Üdv! Én nem vagyok járatos a jogban, de nem tudom elhinni, hogy ilyen abszurd eset megtörténhet ma Magyarországon, mint ami egyik rokonommal. Ez komolyan törvényes?
Vannak rokonaim, akik falun élnek, Nógrád megyében, és van egy nagyobb földjük is, amin van sok málna ültetve, már 30 éve. A szomszéd földet megvette egy nő, ami jóval kisebb mint a rokonoméké. És most elkerítette kerítéssel, de a kerítés az belelóg a rokonomék földjébe, és egy egész sor málnát elvett tőlük.
Utánajártak a polgármesteri hivatalban hogy akkor most mégis ezzel mit lehet csinálni, és mondták hogy semmit. Le lehet méretni a földet, de ha az is igazolja azt hogy elvett területet, akkor sem kötelezhetjük arra, hogy lebontsa a kerítését. És nekünk sem szabad a kerítéshez nyúlni, mert az rongálásnak számít és feljelenthet érte.
Rokonomék ezt hajlandóak lennének eltűrni, de én nem hagyom, hogy ilyet megcsináljanak velük.. Ott lakik az a némber egy kis kuckóban, és a fát is a rokonomék földjéről hordja fűteni. Több fának lába kélt már..
Ha tényleg így áll a helyzet, akkor személyesen fogok lemenni oda a földre egy éjszaka, és szétöntözök a földjén 10 liter gázolajat, na az biztos hogy akkor 20 évig neki ott semmi nem fog nőni
Pedig le kell bontania a kerítést, ha nem az ő telkén áll.
Amúgy menj el egyedül, vagy pár emberrel, de ne öntsetek szét semmit a földjén, csak beszéljetek vele komolyan, ha ebből nem ért, akkor megérdemli a gázolajat.
Több dolog is keveredik. Annyi biztos, hogy aki állít, bizonyít.
Van a földnyilvántartás. Az lehet hibás is, de ez bizonyítani kell, például korábbi okiratokkal. A pontos telekhatár megállapításához földmérés kell (drága). De ha azt bizonyítod, hogy 30 éve használod a területet, ezt a környéken (pláne, ha a hivatal is) tudták, akkor érvénybe lép az elbirtoklás (már 15 év után). Ez azt jelenti, hogy ha a szomszéd földjét tartósan használod úgy, hogy ő tud róla és nem tesz ellene, akkor 15 év után a területre igényt tarthatsz, kérheted a földhivatali rendezést (persze macerás, de jogos).
És van a törvénnyel való visszaélés is. Ma gyakori eset, hogy valakit kitúrnak, nem tehet semmit, mert vagy nem ért hozzá, vagy a kapcsolatok alapján a szemedbe hazudják a törvénytelenséget (röviden, az erő és hatalom az úr, nem a jog).
Hogy melyik esetről van szó, alapos utánajárást igényel, ha nem értesz hozzá, vesztes leszel.
Mindentől függetlenül, ha a szándékos rongálást rád bizonyítják (akár a hatalom alapján), akkor az biztos, hogy fizetheted a kárt és ülni fogsz.
Milyen a kerítés?
nem lehet egy éjszaka áttenni ???
Sötétben megvárnám, ha fát lop és megpofoznám
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!