Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Az elévülést megszakító...

Az elévülést megszakító írásbeli felszólításnak milyennek kell lennie?

Figyelt kérdés
Egy sima levél is megszakítja, vagy csak az ajánlott/tértivevényes? Hol lehetne ennek pontosan utánanézni?

#elévülés #megszakad #írásbeli felszólítás
2013. márc. 15. 14:50
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:

nem azért nem terelik jogi útra... hanem azért mert nem éri el a tartozásod azt az összeget hogy megérje! amúgy már az is egyfajta jogi út hogy átadták az instrumnak...

és továbbra is fenntartom hogy a gyakorlatban NEM évül el egy tartozás sem, bármit is ír a jogszabály... Amúgy te tértisen vagy ajánlottan adtad fel az említett levelet?

2013. márc. 22. 10:48
 22/30 A kérdező kommentje:

nem értünk egyet

Minket egyszer a gázszolgáltató beperelt, mondván lopjuk a gázt. egy szép napon kijöttek, leszerelték az órát, aztán küldtek egy 100 ezres csekket. Természetesen nem fizettem be, mert nem loptam a gázt. Bepereltek, ott kirendeltek egy szakértőt, aki megállapította hogy nem nyúltunk az órához, és kész. Pedig az az összeg (100.000) kevesebb volt, mint a mostani.

az INTRUM (nem instrum) csak egy követeléskezelő társaság, semmivel sincs több jogosítványa mint az E.ON-nak, szóval ez nem jogi út, sima leveleket az E.ON is tudna küldözgetni

másrészt pont ez az eset igazolja, hogy a követelések elévülnek a gyakorlatban is, ugyanis ez a követelés szerintem elévült :) ha megnézed a kérdésemre érkezett válaszokat, benne van, hogy az a levél szakítja meg az elévülést, amit a címzett bizonyíthatóan megkapott. Na most ilyen levél nem jött, azt nem lehet bizonyítani, hogy én ezeket megkaptam. úgyhogy szinte 100 % hogy elévült

én ajánlva adtam fel a levelemet

2013. márc. 22. 18:18
 23/30 anonim ***** válasza:

amit leírtál nem elévülés, mert egy szakértő megállapította hogy nem nyúltatok az órához. a kettő nem ugyanaz...

A követeléskezelő cégek megbízása pedig az egyik első lépés a jogi úton.. tudod több szakasza van a dolognak...

amúgy a sima levelet is visszaviszik a feladónak ha a címzett már nem megtalálható a címen (nincs kiírás...stb) és mivel egyet sem kaptak vissza joggal feltételezhetik hogy igenis megkaptad a leveket. A tértis levélnél sem megoldás ha nem veszed át pedig ott laksz ugyanis a második levél már átvettnek számít ha bizonyíthatóan ott laksz csak egyszerűen buta módon nem veszed át...

Azt kéne végre megérteniük az embereknek hogy a behajtó cégek az utolsók akikkel még megegyezhetnek a per vagy végrehajtás előtt... Nesze nektek az a fene nagy öntudat ... na mindegy ebbe ne menjünk bele...

a lényeg az hogy elévülés, a szolgáltatói szektorban NINCS!

FOGD MÁR FEL!!! Ha a bkv megbüntet mert nincs jegyed vagy bérleted és 5 évig nem keres az elévülhet igen... de gáz, víz, áram, telefon...stb NEM!!!

2013. márc. 22. 23:29
 24/30 A kérdező kommentje:

a gáz pert azért írtam, hogy nem az összeg nagysága indokolja hogy még nem terelték jogi útra

a sima levélnek sem a feladását, sem az átvételét nem igazán lehet bizonyítani

tisztában vagyok a tértis levél joghatásával, (ott nincs mit tenni) de ismétlem soha nem küldtek még ilyet

2007. évi LXXXVI. tv a villamos energiáról: VET 60. § (3)A hálózathasználati szerződésből eredő igények két év alatt évülnek el.

E.ON SZABÁLYZAT

Az E.ON Energiaszolgáltató Kft. és felhasználó közötti egyetemes szolgáltatási szerződésből eredő polgári jogi igények a követelés esedékességének napján hatályos jogszabályi rendelkezések szerinti időben évülnek el (2011. október 1-je előtt 5 év alatt, ezt követően 2 év alatt).

2013. márc. 23. 14:43
 25/30 anonim ***** válasza:

Hányszor mondjam még el hogy az hogy le van írva egy dolog...??? De a gyakorlatban NEM évül el!!!

Amúgy ha díjhitelesen adják fel a levelet, (ami nagyon valószínű) akkor igenis tudják bizonyítani a feladását. Sőt ha rendeltek hozzá azonosító számot akkor a kézbesítés dátumát is megtudják mondani... és így is sima levélnek számít, mert neked nem kell aláírni semmit az átvételnél...

2013. márc. 25. 16:38
 26/30 A kérdező kommentje:

figyi a jogszabályokat nem azért alkotják, hogy csak úgy legyenek, hanem azért mert alkalmazzák őket, és ha ez le van írva jogszabályban, akkor így van. és ha valaki 1-2-5 évig nem tesz semmit azért hogy behajtsa a jogos követelését, akkor bizony az elévül. és ez még akkor is így van ha te nem hiszed el :)

közben azt is sikerült kideríteni, hogy az átvételt kell bizonyítani "Bármilyen formában is történjék az írásbeli felszólítás, ahhoz az elévülést megszakító joghatály csak akkor fűződik, ha az az ellenérdekű félhez meg is érkezik" na azt meg nem tudják bizonyítani hogy megérkezett a sima levél

2013. márc. 26. 17:43
 27/30 anonim ***** válasza:

Na jól van... nem vitatkozom vele mert látom hasztalan! A jogszabályokról meg Magyarországon nem érdemes beszélni míg ilyen sötét emberek vannak... Te is inkább "bújkálsz" ahelyett hogy tennél az ügyben bármit is... -.-"

Na de majd ne csodálkozz ha jogi útra terelik az ügyet... akkor legyen majd nagy a szád...

2013. márc. 31. 12:12
 28/30 A kérdező kommentje:

áruld már el okoska mit is kellett volna még tennem?

8 éve idetolnak egy 60 ezres jogtalan követelést, mindent megírok, másolok, válasz semmi, azóta is küldözgetik, ma már 112 ezer, milyen alapon? szóval mit kéne nekem tennem?

szólni nekik hogy mi lesz már azzal a jogi úttal?

te mit tennél nagyokos?

2013. ápr. 1. 01:11
 29/30 anonim ***** válasza:

OKOSKA!!!SZERINTED HA ELÉG LETT VOLNA NEKIK AZ A PÁR FECNI AMIT BEKÜLDTÉL AKKOR KÜLDTÉK VOLNA NEKED TOVÁBB A LEVELEKET???

Ebben a szakmában dolgozom, és hidd már el nekem hogy ha megfelelően elküldted volna a papírokat már rég vége lenne... nem hiszem el hogy olyan szerencsétlen h.lye vagy 8 év alatt nem bírtad magad tisztázni... meg is érdemled ha beperelnek majd... -.-"

részemről ennyi... idi.tákkal nem vitatkozom -.-" megérdemlik a sorsukat -.-"

2013. ápr. 2. 22:18
 30/30 A kérdező kommentje:

OKOSKA!!! mi van elgurult a gyógyszered?

szerinted miért büntette meg a PSZÁF már párszor ezeket? éppen az ilyenek miatt, mert nem válaszolnak a panaszra. guglizd ki ha nem hiszed, én megtettem. És nem néhány fecni volt, hanem egy 2 oldalas levél, és 9 melléklet! amire kutya kötelesek lettek volna reagálni.

Na te úgy dolgozol ebben a szakmában ahogy én, vagy még úgyse, azt sem tudtad mi a nevük :)))))

2013. ápr. 3. 17:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!