Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Az elévülést megszakító...

Az elévülést megszakító írásbeli felszólításnak milyennek kell lennie?

Figyelt kérdés
Egy sima levél is megszakítja, vagy csak az ajánlott/tértivevényes? Hol lehetne ennek pontosan utánanézni?

#elévülés #megszakad #írásbeli felszólítás
2013. márc. 15. 14:50
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
Ha megszakítják az elévülést, újrakezdődik!
2013. márc. 21. 09:16
 12/30 anonim ***** válasza:

A tartozás azért nem évül el mert gondolj csak bele, felvennék egy mondjuk 50 milliós hitelt és nem fizetném 5 évig mert úgy is elévül... BAROMSÁG!

Tényleg nem évül el, csak a kamatokat gyűjtöd azzal hogy nem teszel semmit az ügy érdekében. Főleg így hogy elvileg nem is jogos a követelés, simán elérhetnéd hogy legyen vége a "levelezgetésnek"...

2013. márc. 21. 15:18
 13/30 anonim ***** válasza:

ha kapsz egy felszólító levelet

azzal megszakad az elévülés

azaz újraindul az öt év

egyébként az elévülés sem automatikus

tehát hivatalból nem észlelendő

csak ha hivatkoznak rá

2013. márc. 21. 18:58
 14/30 A kérdező kommentje:

igen, az elévülést megszakítják bizonyos dolgok, ilyenkor újraindul, ilyen pl az írásbeli felszólítás,

Ptk.327. § (1) A követelés teljesítésére irányuló írásbeli felszólítás, a követelés bírósági úton való érvényesítése, továbbá megegyezéssel való módosítása – ideértve az egyezséget is –, végül a tartozásnak a kötelezett részéről való elismerése megszakítja az elévülést.

ezért tettem fel így a kérdést, mert a lényeg még egyszer, hogy a sima levél is megszakítja e

és azért találták ki hogy létezik elévülés, tehát tartozás is elévülhet, mert ha egy bank olyan béna, hogy 5 évig nem követeli a pénzét, akkor süsse meg, utána már nem is követelheti, de ha csak 1 tértis levelet is kiküld, már megszakad az elévülés, és újrakezdődik az 5 év

2013. márc. 21. 19:13
 15/30 A kérdező kommentje:
vagyis pontosítok, követelheti a bank a pénzét még 10 év múlva is, csak bírósági úton nem érvényesítheti
2013. márc. 21. 19:17
 16/30 anonim ***** válasza:
és eltudsz képzelni olyan bankot ami 5 éven át nem követeli tőled a pénzt??? mert ha igen akkor szólj, és ott veszek fel kölcsönt...
2013. márc. 21. 19:32
 17/30 A kérdező kommentje:

nem, nem tudom elképzelni hogy egy bank ne követelje a jogos tartozást, így az nem is fog elévülni

de attól még létezik elévülés, és tartozás is elévülhet

az én esetemben valószínűleg azért nem terelik jogi útra az ügyet, mert eleve nem jogos a követelés, mert ha az lenne, már kaptam volna fizetési meghagyást vagy legalábbis tértivevényes fizetési felszólítást

2013. márc. 21. 21:51
 18/30 anonim ***** válasza:

hidd már el nekem hogy egy tartozás nem évül el :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

lehet hogy ilyen meg olyan jogszabály mesél ilyenekről de ez a gyakorlatban NEM TÖRTÉNIK MEG! SOHA!

és ne aggódj jogi útra fogják vinni a dolgot ha elzárkózol... szedj össze minden papírt ami igazolja hogy a követelés jogtalan és küld el nekik

2013. márc. 21. 22:52
 19/30 A kérdező kommentje:

én nem zárkóztam el semmi elől, mint már említettem, írtam nekik, 9 mellékletet csatoltam, de érdemi választ soha nem kaptam, amiért már önmagában megbüntetné őket a PSZÁF, a hitelintézeti tv szerint ugyanis 30 napon belül kötelesek érdemben kivizsgálni a panaszt és tájékoztatást adni, amit nem tettek meg

a követelések bizony elévülnek a gyakorlatban is, ha a jogosult nem tesz semmit a követelés behajtásáért, gondold el ha nem így lenne, pl tilosban parkolsz, megbüntetnek, nem fizeted be, de nem jön fizetési felszólítás, hogy fizess, ha nem lenne elévülés, akkor akár 50 év múlva is jöhetne az első felszólító levél, és kérhetnének 10 milliót, mondván 50 év alatt ennyi késedelmi kamat ment rá azt bizonyítsd be, hogy nem igaz, na ezért találták ki az elévülést, a parkolási bírságnál ha jól tudom 1 év

[link]

2013. márc. 21. 23:52
 20/30 A kérdező kommentje:

és szerinted közel 8 alatt miért nem terelték még jogi útra, ha jogos ez a követelés? talán nincs rá idejük? :D

és miért nem írtak még egyetlen egy tértivevényes vagy ajánlott levelet sem? talán nincs rá pénzük? :D

nem, azért nem ők is tudják hogy ez a követelés nem jogos, csak próbálkoznak, mert sajnos sok ember ha csak meglátja hogy követeléskezelő, meg adósságbehajtó, egyből fizet mint a katonatiszt, ahelyett hogy utánajárna a dolgoknak, és tisztában lenne a jogaival, na ezt használják ki ezek a cégek

2013. márc. 21. 23:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!