Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Érdemes lenne beperelni a...

Regősbendegúz kérdése:

Érdemes lenne beperelni a főbérlőmet?

Figyelt kérdés

Elég hosszú történetet fogok leírni remélem lesz aki végigolvassa és tud tanácsot adni.

A helyzet az hogy Pécsen kerestem albérletet a szüleim és magam számára. Hirdetésben találtunk egy tökéletesnek tűnőt. 10 emeletes panelban a 2. emeleten. Elmentünk a tulajjal beszélni. 2 tanú is jött velünk mert a szerződés aláírásához is kellettek. A főbérlő felé a legfontosabb kérdésem az volt hogy a lakás mennyire csöndes, mert én 12 órában dolgozom. A főbérlő azt mondta hogy ő lakott előttünk a lakásban és nem volt különösebb gondja a nyugalommal. Ezt hallotta a 2 tanú is. Kibéreltük a lakást. 1-2 hét nyugalom után egyik éjszaka 3-ig ordítozás hangoskodás volt az altunk lévő lakásban. 3-kor untam meg és lementem. Fiatalok voltak otthon és még ők kezdtek el fenyegetni engem, ha rendőrséget hívok akkor elintéznek. Másnap beszéltem jó pár a házban lakó emberrel és mondták hogy ott egy bűnöző család lakik akik már hosszú ideje ott laknak és szinte állandó az éjszakai hangoskodás. Most csak azért voltak eltűnve biztos 1-2 hétre, mert valami balhét csináltak. Az egész ház ismeri őket hírből és már rengetegszer hívták már ki a rendőrséget rájuk. Szóltam a főbérlőnek hogy akkor most mi a helyzet. Azt mondta ő nem nagyon tapasztalt soha hajnalig tartó hangoskodást és ha gondom van hívjam ki a rendőrséget. Ennyivel elintézte. Érdekes hogy a házban lakó összes család azt mondta hogy ők már hosszú ideje nem tudnak aludni mert hallják a hangoskodást. Csak pont az én főbérlőm nem hallotta pedig ott lakott. Eltelt 1-2 nap és mivel nem szűnt az éjszakai ricsaj kihívtam a rendőrséget. 1-2 napi csönd után ugyanaz van mint előtte. Most jutottunk el arra a pontra hogy költözni fogunk. Csak az a problémám hogy a sok bosszúságon és álmatlan éjszakán kívül anyagi károm is van a dologból. Volt olyan hogy hét közben 3-szor 12 órát ledolgoztam úgy hogy éjszakánként 1-2 órát tudtam aludni a ricsaj miatt. Szombaton be lehetett volna menni túlórázni. Bementem volna a pénz miatt, de annyira kimerült voltam attól hogy az előző 3 éjszaka összesen ha aludtam 6 órát hogy fájó szível de lemondtam a 12 ezer forintnyi túlóra pénzemről mert nem tudtam volna ledolgozni 12 órát. A költözés is pénzbe kerül amit megint csak a srác hazugsága miatt kell megtennünk tehát ez az anyagi hátrány is miatta ér. Amikor elköltözünk megpróbálom vele megbeszélni hogy mivel hazudott amikor a lakásról kérdeztük ezért fizessen vissza egy bizonyos összeget a bérleti díjból. Ahogy az eddigi hozzáállásából ismerem nem nagyon fog belemenni.

Ha nem megy bele akkor szerintetek mit lehetne tenni. Nagyon bosszant hogy ennyire átvert és ennyi kellemetlenség és még anyagi kár is ért miatta.

2013. febr. 2. 20:15
 1/8 anonim ***** válasza:
73%

Nem főbérlő, hanem tulajdonos. Szocializmusban voltak főbérlők.

Amúgy azért akarod beperelni a tulajdonost, mert hangos az alsó szomszédotok?

2013. febr. 2. 20:21
 2/8 anonim ***** válasza:
53%

sokkal több pénzed és időd menne el arra, hogy pereskedj, mint amit visszakapnál. aláírtál hűségszerződést vele?

mert ha nem írtál alá semmit (ha volt olyan hülye a főbérlő), akkor a felmondásnál mondhatod papírban persze, hogy kéred vissza részarányosan a pénzedet, miért fizetnéd ki azt, amit nem laktál ott.

viszont ha csak kártérítést akarnál, akkor az para. arról mondj le. örülj neki, hogy nem a te lakásod.

2013. febr. 2. 20:24
 3/8 A kérdező kommentje:
Első válaszolónak. Nem az a gond hogy hangosak a szomszédok hanem az hogy direkt elhangzott az a kérdés a kérdés a lakás kibérlése előtt hogy mennyire csöndes a lakás. Amire a tulajdonos 2 tanú előtt azt mondta hogy soha nem volt éjszakai hangoskodás. Ellenben van a házban rengeteg család akik ennek az ellenkezőjéről beszélnek. Ha úgy béreltem volna ki a lakást hogy nem kérdezek rá erre akkor maximum magamra lehetnék mérges. De így olyan érzésem van hogy szándékosan átvert a tulajdonos és kárt okozott ezzel nekem.
2013. febr. 2. 20:36
 4/8 anonim ***** válasza:
Szerinted egy tulajdonos, aki ki akarja adni a lakását, őszintén válaszol erre a kérdésedre mikor megnézed a lakást? Szerintem még a kérdés feltevése is felesleges volt, hisz neki az az érdeke, hogy kivedd a lakást, márpedig a negatívumok, főleg a hangos szomszédok beismerése, nem azt fogja eredményezni.
2013. febr. 2. 20:50
 5/8 tetro ***** válasza:
És mégis hogy fogod bebizonyítani, hogy őt is hallotta, sőt hogy az ő ingerküszöbét is meghaladták a szomszédok? :D Ilyen per a földön nincs... Vegyél saját házat. Erdőben.
2013. febr. 2. 20:51
 6/8 anonim ***** válasza:

Én nem akarlak lebeszélni semmiről, de a károdat (az igény érvényesítéséhez) a bíróság előtt forintosítani és bizonyítani kell.

Az pedig úgy megy hogy: bizonyítod, hogy mondjuk 5.-én túlórázhattál volna. Bizonyítod, tanúkkal, hogy 4.-én x-től y időpontig olyan nagy volt a ricsaj, hogy nem tudtál pihenni. Bizonyítod továbbá, hogy erre az időszakra ennyi és ennyi pénzt kaptál volna (itt figyelembe kell venni az ebből levonandó közterheket és adókat).

Dióhéjban az ellenkező oldal érvelését és hozzáállását

meg se hallgatva, pedig biztos megszólalnak és nem az érdekedben.

2013. febr. 2. 20:52
 7/8 kiad-lak ***** válasza:

Legjobban úgy jársz, ha keresel egy másik albérletet. A tulaj meg szépen visszaadja a kauciódat. Kártérítésre nem számíthatsz, a per pedig nem éri meg.

Ha nem adnák vissza a kauciódat akkor is vannak további lehetőségeid, de nem kell bírósághoz fordulni.

A "főbérlő" szó felejtős, illetve azt feltételezi, hogy egy önkormányzati bérlakás jogszerű használója kiadná neked az egyik szobáját . Ez az "átkosban" volt jellemző, amikor még nem privatizálták ezeket a lakásokat.

A te embered a TULAJDONOS. Jó esetben, mert ebben csak akkor lehetsz biztos ha ellenőrizted. Lehet tesó, szülő, a tulaj gyermeke, haver stb. Ha nem a jogosulttól bérelsz, abból komoly gondjaid lehetnek.

Sok ilyet láttam.

2013. febr. 3. 11:07
 8/8 anonim ***** válasza:
Nem érdemes pereskedni emiatt, aligha kapsz kártérítést. A hangoskodó lakó birtokháborítást követ el ellened, és ezügyben neked kell eljárnod, nem a bérbeadónak. Mondd fel a lakást, de a költözésedig is rendszeresen hívd rá a szomszédra a rendőröket, hátha abbahagyják.
2013. febr. 3. 19:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!