Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Most mit tegyek? Fordulhatok?

Most mit tegyek? Fordulhatok?

Figyelt kérdés

Egyedül nevelem a gyerekem (18hónapos) havi 38. 000. -Ft-ból. Visszakartam menni dolgozni a céghez akitől gyesre mentem. -gyedet elutasították-. Erre a lent olvasható választ kaptam. A mumkatörvénykönyve előírja, hogy a gyerek 3 éves koráig nem mondhat fel nekem a munkáltatóm! Vagy tévedek? Megteheti? Kihez fordulhatok? Kifizetetlen számláim vannak, jelzálogot akarnak tenni a lakásra. Nem jogtalan amit a kedves fönök csinál?

Tisztelt Munkavállalóm!

Kérelmére válaszolva sajnálattal kell közölnöm, hogy a ... Kft 2012-es forgalma közel 20 %-al csökkent!!!!!

Jelenlegi helyzetünkben nem áll módunkban bárkit is alkalmazni ill. akár távmunkában foglakoztatni.

Méltányosságból, kérését elfogadva Munkáltatói Felmondással, munkaviszonyát 2013.01.03-i nappal megszüntetem.

A felmondás indoklása a fentiek szerint.

Kérem ezen a napon 15.00 és 16.00 között, a munkáltató telephelyén jelenjen meg, és a kilépési okmányokat átveheti.

Budapest 2012.12.21.

2012. dec. 21. 10:33
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

Nem azt írja elő, hanem hogy a gyermek három éves koráig igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt.

Ha visszamész dolgozni (vagy akarsz), akkor ezt a szabadságot megszakítod, ergó megszűnik a védelem, megfelelő indoklással felmondhatnak.

Munkajogban járatos ügyvéddel kellene beszélni, mert számtalan apróság lehet, ami számít.

2012. dec. 21. 10:45
 2/15 A kérdező kommentje:
De még nem mentem vissza! tavaly június óta "szabdságon" vagyok! Köteles vissza venni! utána olvastam!
2012. dec. 21. 10:48
 3/15 anonim ***** válasza:

Nekem is jogszerűtlennek tűnik, pont itt volt a könyvelőm, megkérdeztem tőle is, szerinte sem stimmel valami.

Egyenlőre ne írj alá semmit, ne vegyél át tőlük papírt.

Mostanában rengeteg átalakítás volt, ezért nem vagyok biztos benne, hogy most minek hívják a hivatalt, de elvileg vannak most kormányhivatalok, kormányablakok és elmondják kihez kell fordulni.

2012. dec. 21. 10:51
 4/15 anonim ***** válasza:

Ha rám hallgatsz nem veszel igénybe pénzért ügyvédet, mert ilyen ügyekben a hatóság is segít, sőt megbünteti a céget, ha jogtalanságot talál. Felesleges költség lenne az ügyvéd.

A ki nem vett szabadságok után is jár pénz stb. Nem olyan egyszerű megválni a dolgozótól.

2012. dec. 21. 10:57
 5/15 anonim ***** válasza:

"Méltányosságból, kérését elfogadva Munkáltatói Felmondással, munkaviszonyát 2013.01.03-i nappal megszüntetem. "

Ez mondjuk abszurdum. Nyilván nem azt kérted, hogy mondjon fel. Sőt, ezt nem akartad.

Ha nem akar alkalmazni, akkor nagyon más lehetősége, mint a rendes felmondás (felmondási idővel, végkielégítéssel) nincs.

Méltányosság?

2012. dec. 21. 10:59
 6/15 A kérdező kommentje:
nekem is abszurd amit csinál... tuti nem megyek be és nem írok alá semmit.. ügyvédre nincs pénzem. ha valaki tudna segíteni,hogy konkrétan kihez forduljak? munkaügyi bíroság? hol vannak ilyen kormány ablakok? gyámhivatal?
2012. dec. 21. 11:04
 7/15 anonim ***** válasza:

Valóban bonyolult a helyzet:

" (4) A munkáltató a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan tartamú munkaviszonyát a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondással a 78. § (1) bekezdésében meghatározott okból szüntetheti meg.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott munkavállaló munkaviszonya a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg, ha a munkáltatónál a 45. § (3) bekezdése szerinti munkahelyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.

(6) Az anya vagy a gyermekét egyedül nevelő apa munkaviszonyának felmondással történő megszüntetése esetén a gyermek hároméves koráig a (4)–(5) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni, ha a munkavállaló szülési vagy a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságot (128. §) nem vesz igénybe.

"

Tehát elvileg csak rendkívüli felmondással mondhatna fel. (Ami nyilvánvalóan nem áll fenn.)

De az (5) egy gumiparagrafus, a munkáltató erre próbál hivatkozni, hogy nincs megfelelő munkakör számodra.

Ez az új Mt., köszönjük a Tudjukkinek.

2012. dec. 21. 11:11
 8/15 anonim ***** válasza:
Bíróságokon hetente egy nap van, úgynevezett "panasznap", amikor jogi tanácsot lehet kérni. Érdeklődd meg.
2012. dec. 21. 11:15
 9/15 A kérdező kommentje:
ő nem azt mondja hogy nincs megfelelő munkakör hanem hogy " csökkent a bevétel" ami csak blabla mert 5 éve ezt mondja közbe fönök úrnak 200ezer led tv áll a nappaliban és a 100ezres óra a csuklóján és 110millás lakásban lakik! ja és 20 milliós nyaralót nem is mondtam.. -.- hosszú hétvégék ausztriában.. stbstb.. ja és 2en élnek a feleségével... a lányát is kissemmizte...
2012. dec. 21. 11:17
 10/15 anonim ***** válasza:

Vannak ingyenes jogsegélyszolgálatok. Biztos, hogy nyernél ellenük, mert így törvényellenes az egész.

Milyen cég ez? Magyar, "maszek"? Mekkora cég ez?

2012. dec. 21. 11:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!