Most mit tegyek? Fordulhatok?
Egyedül nevelem a gyerekem (18hónapos) havi 38. 000. -Ft-ból. Visszakartam menni dolgozni a céghez akitől gyesre mentem. -gyedet elutasították-. Erre a lent olvasható választ kaptam. A mumkatörvénykönyve előírja, hogy a gyerek 3 éves koráig nem mondhat fel nekem a munkáltatóm! Vagy tévedek? Megteheti? Kihez fordulhatok? Kifizetetlen számláim vannak, jelzálogot akarnak tenni a lakásra. Nem jogtalan amit a kedves fönök csinál?
Tisztelt Munkavállalóm!
Kérelmére válaszolva sajnálattal kell közölnöm, hogy a ... Kft 2012-es forgalma közel 20 %-al csökkent!!!!!
Jelenlegi helyzetünkben nem áll módunkban bárkit is alkalmazni ill. akár távmunkában foglakoztatni.
Méltányosságból, kérését elfogadva Munkáltatói Felmondással, munkaviszonyát 2013.01.03-i nappal megszüntetem.
A felmondás indoklása a fentiek szerint.
Kérem ezen a napon 15.00 és 16.00 között, a munkáltató telephelyén jelenjen meg, és a kilépési okmányokat átveheti.
Budapest 2012.12.21.

Nem azt írja elő, hanem hogy a gyermek három éves koráig igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt.
Ha visszamész dolgozni (vagy akarsz), akkor ezt a szabadságot megszakítod, ergó megszűnik a védelem, megfelelő indoklással felmondhatnak.
Munkajogban járatos ügyvéddel kellene beszélni, mert számtalan apróság lehet, ami számít.

Nekem is jogszerűtlennek tűnik, pont itt volt a könyvelőm, megkérdeztem tőle is, szerinte sem stimmel valami.
Egyenlőre ne írj alá semmit, ne vegyél át tőlük papírt.
Mostanában rengeteg átalakítás volt, ezért nem vagyok biztos benne, hogy most minek hívják a hivatalt, de elvileg vannak most kormányhivatalok, kormányablakok és elmondják kihez kell fordulni.

Ha rám hallgatsz nem veszel igénybe pénzért ügyvédet, mert ilyen ügyekben a hatóság is segít, sőt megbünteti a céget, ha jogtalanságot talál. Felesleges költség lenne az ügyvéd.
A ki nem vett szabadságok után is jár pénz stb. Nem olyan egyszerű megválni a dolgozótól.

"Méltányosságból, kérését elfogadva Munkáltatói Felmondással, munkaviszonyát 2013.01.03-i nappal megszüntetem. "
Ez mondjuk abszurdum. Nyilván nem azt kérted, hogy mondjon fel. Sőt, ezt nem akartad.
Ha nem akar alkalmazni, akkor nagyon más lehetősége, mint a rendes felmondás (felmondási idővel, végkielégítéssel) nincs.
Méltányosság?

Valóban bonyolult a helyzet:
" (4) A munkáltató a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan tartamú munkaviszonyát a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondással a 78. § (1) bekezdésében meghatározott okból szüntetheti meg.
(5) A (4) bekezdésben meghatározott munkavállaló munkaviszonya a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg, ha a munkáltatónál a 45. § (3) bekezdése szerinti munkahelyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.
(6) Az anya vagy a gyermekét egyedül nevelő apa munkaviszonyának felmondással történő megszüntetése esetén a gyermek hároméves koráig a (4)–(5) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni, ha a munkavállaló szülési vagy a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságot (128. §) nem vesz igénybe.
"
Tehát elvileg csak rendkívüli felmondással mondhatna fel. (Ami nyilvánvalóan nem áll fenn.)
De az (5) egy gumiparagrafus, a munkáltató erre próbál hivatkozni, hogy nincs megfelelő munkakör számodra.
Ez az új Mt., köszönjük a Tudjukkinek.

Vannak ingyenes jogsegélyszolgálatok. Biztos, hogy nyernél ellenük, mert így törvényellenes az egész.
Milyen cég ez? Magyar, "maszek"? Mekkora cég ez?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!