Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Örökölheti a kiskorú fiam az...

Örökölheti a kiskorú fiam az elhunyt apja hitelét?

Figyelt kérdés
Már több éve elváltunk. A fiam apja balesetben elhunyt. A volt anyósom azt állítja, hogy több banknak is tartozott a volt férjem és hogy mondjak le az örökségről, mert így azt fogja örökölni. De én még semmilyen papírt nem kaptam senkitől. Örökölhet a fiam úgy hitel, hogy arról papírt nem kapunk?

2012. dec. 9. 00:47
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%
Ezenkívül ha a gyerek kiskorú, akkor te nem mondhatsz le az örökségről, mindenben a gyámhivatallal kell egyeztetni.
2012. dec. 9. 04:32
 12/23 anonim ***** válasza:
100%

Én úgy tudom, hogy ha az elhunytnak van kiskorú gyermeke, akkor mindent a gyerek örököl.A szülő, tehát anyósod semmit.A biztosítás is a gyereké, meg a hitel is.A gyámhivatal azonnal lép ilyenkor, te nem mondhatsz le semmiről,hiszen nem a tied.

Félév nem túl sok.Apám halála után 11 hónappal volt hagyatéki tárgyalás.Lassan működnek a hivatalok.

Ügyvédet kérdeznék a helyedben.A mama kavar valamit,ő biztosan nem örököl a fia után semmit sem..Kérj tőle hivatalos papírt arról, amit mond.

2012. dec. 9. 05:41
 13/23 anonim ***** válasza:
77%
Az öröklési jog szerint elsősorban a lemenő ver szerinti rokonok örökösnek, tehát a gyerek, nem a szülő. Lesz egy hagyatéki tárgyalás, ahol elmondják, hogy mi az örökség. Ha kiskorú az örökös, a gyamhivatali is bevonják, ilyenkor a hivatal beleegyezése kell az örökség elfogadásához, illetve lemondásahoz, mert a gyermek érdekeit nézik. Anyós maradjon a fenekén. A gyerek negatívumokat nem tud orokolni semmiképpen.
2012. dec. 9. 06:40
 14/23 anonim ***** válasza:
Én is úgy tudom, hogy ilyenkor a szülő nem mondhat le örökségről a gyerek nevében, szép is lenne. Ne hallgass az a anyósra, ez nem így működik, ahogy ő mondja.
2012. dec. 9. 07:46
 15/23 anonim ***** válasza:
68%

1. A volt férjed lakóhelye szerinti illetékes helyen utána kérdeznék a hagyatéki tárgyalásnak, mert arról neked kellett volna értesitést kapni, mivel a férjed halála után a gyereke (esetleg több gyerek, ha volt neki másik is) örököl.

2. Ha a gyerek örököl, akkor adóságot csak a pozitiv vagyon erejéig örökölhet, azaz olyan nincs, hogy plusz adóság marad.

3. Az életbiztositást alapesetben az örökösnek kell kifizetni, kivéve, ha akötvényben valaki más van kedvezményezettként megadva - de ebben az esetben független az örökléstöl.

2012. dec. 9. 08:18
 16/23 anonim ***** válasza:
100%

el kéne menni a közjegyzőhöz. elmondani, hogy a kiskorú gyerek apja meghalt. utána tud-e nézni, hogy volt-e hagyatéki tárgyalás.

ha volt, és kihagyták a gyereket, akkor tartson póthagyatékit.

Meg lehet-e tudni, hogy mi az örökség tárgya, mit javasol hitel öröklésénél.

Arról nem lehet kategórikusan nyilatkozni, hogy a nagyinak nem jár az életbiztosítás. Mert ha ő volt megjelölve kedvezményezettként, akkor ő kapja. - Akkor viszont nem értem a kavarását, hogy mondjál le az örökségről. Nincs logika anyós érvelésében 8azon kívül, hogyha a gyereknek járna, és le lehetne mondani róla, akkor ő kapná-de ez meg csak önzőség részéről)

én nem bíznék anyósban, és megkérdezném a közjegyzőt.

anniyba nem kerülhet, hogy ne érné meg ahhoz képest, amit veszthet a gyerek.

Anélkül, hogy tudnág, mi az örökség, le ne mondjatok (gyámhivatal úgysem fogja hagyni) Lehet, hogy gondolsz egy hitellel terhelt házra, aztán meg megnyerte a lottót, csak te nem tudsz róla ...

Anyóssal azt is közölném, hogy halálkor zárolják a betétszámlákat, ha letagadja, meg dugdossa a takarékkönyvet, akkor sem fog tudni később hozzájutni!

2012. dec. 9. 15:07
 17/23 anonim ***** válasza:
A közjegyző készít egy hagyatéki leltárt, amiben szerepelnie kell mindennek, ami meg nem azt póthagyatéki eljárásban rendezik. A hagyatéki tárgyalásra az érintetteket meg kell hívnia a közjegyzőnek, ahol ismerteti a hagyatéki leltárat, illetve hogy az elhunyt rendelkezett-e végrendelettel. A közjegyzőnél nyilatkozni kell az örökösöknek a hagyaték elfogadásáról vagy elutasításáról. Kiskorú esetén a gyámhatóságot is értesíteni kell.
2012. dec. 9. 20:35
 18/23 A kérdező kommentje:
Az a baj, hogy hagyatéki eljárás nem lesz, mert az anyósom azt mondta a hivatalban, hogy semmi nincs a nevén. Így csak a gyerek 18 éves korában tudom meg hogy mennyit örökölt és ebből mennyit kell hitelbe fizetni???? Addig nekem (neki) nem szól senki semmit??? Vagy ez a biztosítás addigra el is tűnik? A kisfiam még csak 8 éves....
2012. dec. 13. 22:49
 19/23 anonim ***** válasza:

"az anyósom azt mondta a hivatalban, hogy semmi nincs a nevén."

Anyósod ne lepődjön meg ha NAV érdeklődni fog utána. Egyébként ez nem bemondásos alapon működik. A bank nem fog várni ebben biztos lehetsz. Keress egy ügyvédet,majd ő elmondja mit kell tenned.

2012. dec. 13. 23:02
 20/23 anonim ***** válasza:
Menj be te a hagyatéki hivatalba, ugyanis az nem úgy megy, hogy valaki "bemondja", hogy milyen örökség van.
2012. dec. 14. 07:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!