Örökölheti a kiskorú fiam az elhunyt apja hitelét?
Én úgy tudom, hogy ha az elhunytnak van kiskorú gyermeke, akkor mindent a gyerek örököl.A szülő, tehát anyósod semmit.A biztosítás is a gyereké, meg a hitel is.A gyámhivatal azonnal lép ilyenkor, te nem mondhatsz le semmiről,hiszen nem a tied.
Félév nem túl sok.Apám halála után 11 hónappal volt hagyatéki tárgyalás.Lassan működnek a hivatalok.
Ügyvédet kérdeznék a helyedben.A mama kavar valamit,ő biztosan nem örököl a fia után semmit sem..Kérj tőle hivatalos papírt arról, amit mond.
1. A volt férjed lakóhelye szerinti illetékes helyen utána kérdeznék a hagyatéki tárgyalásnak, mert arról neked kellett volna értesitést kapni, mivel a férjed halála után a gyereke (esetleg több gyerek, ha volt neki másik is) örököl.
2. Ha a gyerek örököl, akkor adóságot csak a pozitiv vagyon erejéig örökölhet, azaz olyan nincs, hogy plusz adóság marad.
3. Az életbiztositást alapesetben az örökösnek kell kifizetni, kivéve, ha akötvényben valaki más van kedvezményezettként megadva - de ebben az esetben független az örökléstöl.
el kéne menni a közjegyzőhöz. elmondani, hogy a kiskorú gyerek apja meghalt. utána tud-e nézni, hogy volt-e hagyatéki tárgyalás.
ha volt, és kihagyták a gyereket, akkor tartson póthagyatékit.
Meg lehet-e tudni, hogy mi az örökség tárgya, mit javasol hitel öröklésénél.
Arról nem lehet kategórikusan nyilatkozni, hogy a nagyinak nem jár az életbiztosítás. Mert ha ő volt megjelölve kedvezményezettként, akkor ő kapja. - Akkor viszont nem értem a kavarását, hogy mondjál le az örökségről. Nincs logika anyós érvelésében 8azon kívül, hogyha a gyereknek járna, és le lehetne mondani róla, akkor ő kapná-de ez meg csak önzőség részéről)
én nem bíznék anyósban, és megkérdezném a közjegyzőt.
anniyba nem kerülhet, hogy ne érné meg ahhoz képest, amit veszthet a gyerek.
Anélkül, hogy tudnág, mi az örökség, le ne mondjatok (gyámhivatal úgysem fogja hagyni) Lehet, hogy gondolsz egy hitellel terhelt házra, aztán meg megnyerte a lottót, csak te nem tudsz róla ...
Anyóssal azt is közölném, hogy halálkor zárolják a betétszámlákat, ha letagadja, meg dugdossa a takarékkönyvet, akkor sem fog tudni később hozzájutni!
"az anyósom azt mondta a hivatalban, hogy semmi nincs a nevén."
Anyósod ne lepődjön meg ha NAV érdeklődni fog utána. Egyébként ez nem bemondásos alapon működik. A bank nem fog várni ebben biztos lehetsz. Keress egy ügyvédet,majd ő elmondja mit kell tenned.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!