Mit tehetek ha a munkaadóm kötelez a teljes felmondási idő kitöltésére?
Úgy néz ki sikerül más melót találnom, így szeretnék eljönni a jelenlegi helyről közös megegyezéssel. Ezt 99%, hogy nem fogják alá írni így, törvény adta jogomnál fogva, indoklás nélkül rendes felmondással sikerül csak eljönnöm.
Igen ám, de az is tuti, hogy a munkáltatóm ragaszkodni fog a 30 nap ledolgozására, azért mert senki sem tudja/akarja/hajlandó megcsinálni amit most én.
Kérdésem hogy mi van akkor, ha teszem azt tényleg ragaszkodik hozzá(m), én azt mondom jól van legyen, de másnap egy újsággal a kezembe, egy kávéval szépen átfutom a napi híreket, mondjuk 8 órába.
Mit tudnak ilyenkor tenni? Illetve mit tehetnek?
Köszönöm előre is a válaszokat.
a törvény a munkaadókat is védi, ahogy téged. gondolom ha a főnököd talált volna másik munkaerőt és téged ki akarna rakni azonnal, felmondási idő nélkül, akkor itt zihálná habzó szájjal, hogy nincs hozzá joga.
Amúgy ha a főnököd tökös, akkor elhúzza majd egy fegyelmi kíséretében a szabályszegéseidet 30 napig minimum anélkül, hogy kirúgnának azonnal. Oszt akkor elveszted az új munkahelyedet is és a régit is egyszerre.
ilyenkor illett volna megegyezni az új hellyel, hogy ne legyen gond.
"Úgy néz ki sikerül más melót találnom, így szeretnék eljönni a jelenlegi helyről közös megegyezéssel. Ezt 99%, hogy nem fogják alá írni"
Ha találtál másik munkát akkor nincs szükséged a közös megegyezésre. Arra akkor lenne, ha segélyre akarnál menni. A te helyzetedben az sem kell, hogy zavarjon, ha úgy rúg ki mint a szart. Én még sosem foglakoztam ilyenekkl, hogy mit papírozik, csak szűnjön meg és kész.
A kérdésedre válaszolva:
"Mit tehetek ha a munkaadóm kötelez a teljes felmondási idő kitöltésére?"
Semmit sem kell, sőt ezen gondolkodnod is felesleges. Ha nem mész be a munkaviszonyod előbb vagy utóbb autómatikusan meg fog szűnni. És a munkaadód ha a földhöz veri magát sem fog tudni annyi pénzt előteremteni, hogy élete végéig fizesse utánad a járulékokat. Tehát ő itt csak vesztes lehet. Ha papíron mindenáron fenn akarja tartani a munkaviszonyod, akkor mindent rajta fognak követelni, még havonta az általad fizetendő adóelőleget és TBt is neki kellene levonnia a fizetésedből és befizetnie. Tehát előbb utóbb bele fog rokkanni. Esélye sem lesz a túlélésre.
"Tehát ő itt csak vesztes lehet."
A döbbenet akkor fog kiülni a kérdező arcára, amikor a főnöke kártérítést perel ki tőle. persze nem kötelező elhinni, láthatóan sok okos munkajogász ül itt :) a kérdező pedig rászolgál a tanulópénzre, sok sikert! :)
Ha a munkáltató nem megy bele a közös megegyezésbe :
A./
Holnaptól nem mész be dolgozni.
- A főnököd néhány nap múlva rendkívüli felmondással kirúg, mivel nem jelentél meg a munkahelyeden. Megkapod a papírokat és a következő naptól munkába állhatsz.
- A főnöködet nem zavarja, hogy nem jelensz meg a munkahelyeden. Fizetni nem fog mert igazolatlanul hiányzol. Viszont te nem tudsz törvényesen elhelyezkedni, mert nem kaptad meg az előző munkahelyről a szükséges igazolásokat ( adó, tb ). Az új munkahely nem tud felvenni és bejelenteni. Ha fekete munkára készülsz akkor nem probléma.
B./
Beadod a felmondásod.
- Másnap nem mész be dolgozni. Ha nem dolgozod le a felmondási időt, a főnököd kártérítést követelhet tőled, mivel nem teljesítetted a törvényben előírt kötelezettséged. Fizetést sem kapsz, továbbá a felmondási idő végéig nem adja ki az adó és tb. igazolásokat.
- Bemész dolgozni. Két nap múlva keresőképtelen leszel a felmondási idő végéig. A munkáltató a felmondási idő végéig fenntartja a munkaviszonyod. A felmondási idő végén megkapod az adó és tb igazolásokat. A ha idén még nem voltál keresőképtelen, akkor a munkáltató fizeti a keresőképtelenséged idejére az ellátásodat. ( betegszabadság )
Szerintem az utolsó megoldással tudsz a legjobban kitolni a főnököddel. A megoldás nem jogellenes, és fizetnie is kell. A dolog szépséghibája csak az, hogy hivatalosan nem állhatsz munkába az új helyen még 30 napig.
Részmunkaidőben talán dolgozhatsz. Kérdés , hogy ha az egyik jogviszonyban keresőképtelen vagy, akkor egy másik jogviszonyban folytathatsz-e kereső tevékenységet.
pl. Törött lábbal nem lehet betonozni ( mint főállás ) - de egy másik jogviszonyban (mellékállás) törött lábbal is lehet mondjuk programot írni. Jó kérdés, hogy lehetsz-e egyszerre keresőképes az egyik jogviszonyban és keresőképtelen egy másikban. Erre nem tudom a választ a hatályos szabályok szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!