Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit tehetek ha a munkaadóm...

Mit tehetek ha a munkaadóm kötelez a teljes felmondási idő kitöltésére?

Figyelt kérdés

Úgy néz ki sikerül más melót találnom, így szeretnék eljönni a jelenlegi helyről közös megegyezéssel. Ezt 99%, hogy nem fogják alá írni így, törvény adta jogomnál fogva, indoklás nélkül rendes felmondással sikerül csak eljönnöm.

Igen ám, de az is tuti, hogy a munkáltatóm ragaszkodni fog a 30 nap ledolgozására, azért mert senki sem tudja/akarja/hajlandó megcsinálni amit most én.

Kérdésem hogy mi van akkor, ha teszem azt tényleg ragaszkodik hozzá(m), én azt mondom jól van legyen, de másnap egy újsággal a kezembe, egy kávéval szépen átfutom a napi híreket, mondjuk 8 órába.

Mit tudnak ilyenkor tenni? Illetve mit tehetnek?

Köszönöm előre is a válaszokat.

2012. okt. 21. 20:37
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
93%

a törvény a munkaadókat is védi, ahogy téged. gondolom ha a főnököd talált volna másik munkaerőt és téged ki akarna rakni azonnal, felmondási idő nélkül, akkor itt zihálná habzó szájjal, hogy nincs hozzá joga.

Amúgy ha a főnököd tökös, akkor elhúzza majd egy fegyelmi kíséretében a szabályszegéseidet 30 napig minimum anélkül, hogy kirúgnának azonnal. Oszt akkor elveszted az új munkahelyedet is és a régit is egyszerre.

ilyenkor illett volna megegyezni az új hellyel, hogy ne legyen gond.

2012. okt. 21. 20:45
 2/13 anonim ***** válasza:
63%
Ha a munkaadód ragaszkodik a felmondási idő kitöltéséhez, akkor nem tudsz semmit sem tenni. Fegyelemsértéssel pedig ne akard elérni, hogy kirúgjon, mert akkor olyan záróvéleményt ad, hogy az új munkahely szóba sem áll veled.
2012. okt. 21. 20:49
 3/13 anonim ***** válasza:
ha belebetegszel a válaszába, akkor se tud mit tenni ...
2012. okt. 21. 20:51
 4/13 anonim ***** válasza:
Elmondom én mit tettem. Közöltem vele, hogy ha neki ez okoz örömet nyugodtan fizesse még harminc napig az adóm és a TBm, én meg kijárok horgászni holnaptól. Rögtön nem is volt neki olyan fontos az a 30nap és már hétfőn mehettem be az irataimért. xD
2012. okt. 21. 20:57
 5/13 anonim ***** válasza:
Hát haver van egy rossz hírem. A munkáltatód lószart sem fog tudni tenni ellene, ha nem akarsz bemenni. Erőszakkal nem vitethet be, mert akkor még őt csukják le. Legfeljebb másnap, harmadnap vagy egy hét múlva ír egy rendkívüli felmondást, de sokáig nem fogja húzni, épp az előttem leírt járulékok, adók, stb miatt. Szépen megírja és könnyes szemmel búcsút int neked. Ennyi...
2012. okt. 21. 21:08
 6/13 anonim ***** válasza:
6%

"Úgy néz ki sikerül más melót találnom, így szeretnék eljönni a jelenlegi helyről közös megegyezéssel. Ezt 99%, hogy nem fogják alá írni"

Ha találtál másik munkát akkor nincs szükséged a közös megegyezésre. Arra akkor lenne, ha segélyre akarnál menni. A te helyzetedben az sem kell, hogy zavarjon, ha úgy rúg ki mint a szart. Én még sosem foglakoztam ilyenekkl, hogy mit papírozik, csak szűnjön meg és kész.

2012. okt. 21. 21:13
 7/13 anonim ***** válasza:
9%

A kérdésedre válaszolva:

"Mit tehetek ha a munkaadóm kötelez a teljes felmondási idő kitöltésére?"

Semmit sem kell, sőt ezen gondolkodnod is felesleges. Ha nem mész be a munkaviszonyod előbb vagy utóbb autómatikusan meg fog szűnni. És a munkaadód ha a földhöz veri magát sem fog tudni annyi pénzt előteremteni, hogy élete végéig fizesse utánad a járulékokat. Tehát ő itt csak vesztes lehet. Ha papíron mindenáron fenn akarja tartani a munkaviszonyod, akkor mindent rajta fognak követelni, még havonta az általad fizetendő adóelőleget és TBt is neki kellene levonnia a fizetésedből és befizetnie. Tehát előbb utóbb bele fog rokkanni. Esélye sem lesz a túlélésre.

2012. okt. 21. 21:29
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

"Tehát ő itt csak vesztes lehet."

A döbbenet akkor fog kiülni a kérdező arcára, amikor a főnöke kártérítést perel ki tőle. persze nem kötelező elhinni, láthatóan sok okos munkajogász ül itt :) a kérdező pedig rászolgál a tanulópénzre, sok sikert! :)

2012. okt. 21. 21:49
 9/13 A kérdező kommentje:
szóval nem tehetek semmi, le kell dolgozni, hacsak nem tudunk megegyezni... :(
2012. okt. 21. 23:46
 10/13 anonim ***** válasza:
90%

Ha a munkáltató nem megy bele a közös megegyezésbe :

A./

Holnaptól nem mész be dolgozni.

- A főnököd néhány nap múlva rendkívüli felmondással kirúg, mivel nem jelentél meg a munkahelyeden. Megkapod a papírokat és a következő naptól munkába állhatsz.

- A főnöködet nem zavarja, hogy nem jelensz meg a munkahelyeden. Fizetni nem fog mert igazolatlanul hiányzol. Viszont te nem tudsz törvényesen elhelyezkedni, mert nem kaptad meg az előző munkahelyről a szükséges igazolásokat ( adó, tb ). Az új munkahely nem tud felvenni és bejelenteni. Ha fekete munkára készülsz akkor nem probléma.

B./

Beadod a felmondásod.

- Másnap nem mész be dolgozni. Ha nem dolgozod le a felmondási időt, a főnököd kártérítést követelhet tőled, mivel nem teljesítetted a törvényben előírt kötelezettséged. Fizetést sem kapsz, továbbá a felmondási idő végéig nem adja ki az adó és tb. igazolásokat.

- Bemész dolgozni. Két nap múlva keresőképtelen leszel a felmondási idő végéig. A munkáltató a felmondási idő végéig fenntartja a munkaviszonyod. A felmondási idő végén megkapod az adó és tb igazolásokat. A ha idén még nem voltál keresőképtelen, akkor a munkáltató fizeti a keresőképtelenséged idejére az ellátásodat. ( betegszabadság )

Szerintem az utolsó megoldással tudsz a legjobban kitolni a főnököddel. A megoldás nem jogellenes, és fizetnie is kell. A dolog szépséghibája csak az, hogy hivatalosan nem állhatsz munkába az új helyen még 30 napig.

Részmunkaidőben talán dolgozhatsz. Kérdés , hogy ha az egyik jogviszonyban keresőképtelen vagy, akkor egy másik jogviszonyban folytathatsz-e kereső tevékenységet.

pl. Törött lábbal nem lehet betonozni ( mint főállás ) - de egy másik jogviszonyban (mellékállás) törött lábbal is lehet mondjuk programot írni. Jó kérdés, hogy lehetsz-e egyszerre keresőképes az egyik jogviszonyban és keresőképtelen egy másikban. Erre nem tudom a választ a hatályos szabályok szerint.

2012. okt. 22. 01:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!