Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A btk.277§ (1. ) paragrafust...

A btk.277§ (1. ) paragrafust nem értem, felvilágosítanátok?

Figyelt kérdés

Ha valaki lopás vétséget követ el,200.000-ft ig kisebb értékű lopásnak számít,viszont aki 200.000 ft fölötti összeget tulajdonít el az már nagyobb értékre elkövetett lopás.

Viszont van egy olyan paragrafus,amely kimondja azt,hogy,ha valaki ellopja más okiratait úgy,hogy eltulajdonítás után nem sokkal később azt eldobja valahol az csak a lopást követi el,az okirattal való visszaélést nem.Okirattal való visszaélést az követ el aki hosszú ideig tartja magánál és próbálja felhasználni,olvasható a btk.316§ (1.)-ben.

Más kérdés:

Ha valaki eltulajdonít egy pénztárcát mondjuk 700.000-ft-al,akkor az nagyobb értékre elkövetett lopás,mert 200.000-ft fölötti összeg.

Viszont,ha az aki eltulajdonította és a pénztárcából csak 50.000-ft-ot kivesz és a többi 650.000-t a pénztárcával együtt eldobja akkor azt már kisebb értékre elkövetett lopásként nézik? Mert ugyan az mint az előbb:A többi 650.000-ft nem sokáig volt az elkövetőnél,ő eldobta és csak 50.000-t vett ki,ami 200.000-ft alatti?

(Hihetetlen de igaz,volt ilyen méghozzá kb. 2 éve,hogy az egyik boltból a tulajdonos pénztárcáját ellopták,és 700.000,volt benne,és kb 100.000 alatti összeget tartott meg magának az íllető és kihallgatáskor azt mondta,hogy attól félt,hogy ha le is bukik,akkor enyhítést kaphat,miért nem a 700.000-at tette el magának,csak sokkal kevesebbet,mertr,ha őt úgy kapják el,hogy töb 100.000-ft al,akkor súlyosabb,de,ha csak 50.000-el akkor enyhébben,mindegy,hogy az ellopás pillanatában 700.000-lopott,de ebböl a 650.000-t kevés ideig tartotta magánál.)

Úgy ennyi.

Valaki szerint,hogy van ez?

És akkor én akarok jogásznak tanulni menni,ha leérettségiztem jövőre,mikor ilyeneket nem értek?:D

2012. szept. 29. 13:37
 1/5 anonim ***** válasza:

A lopás értékhatárának megállapításánál semmi jelentősége nincs annak, hogy a tolvaj mennyi pénzt használt fel, vagy egyáltalán mit csinált a pénzzel. Csak az számít, hogy mennyi az eltulajdonításkori érték. Ez teljesen logikus is. Ha tőlem ellopnak 700 ezer Ft-ot, akkor nekem 700 ezer Ft a károm, ezért várom el a tolvaj megbüntetését. Mi közöm van nekem mint sértettnek, vagy az államnak mint büntető hatóságnak ahhoz, hogy mit kezdett a pénzzel a tolvaj? Legfeljebb annyi lehet a közöm, hogy ha megvan a pénz és visszaadja a tolvaj, az enyhítő körülmény a büntetés kiszabásánál.

Az okirattal való visszaélés egy teljesen más kérdés. Ez nem vagyon elleni bűncselekmény, itt az elkövetési magatartás nem az eltulajdonítás maga, hanem a visszaélés, például a sajátként való felhasználás. Ha eltulajdonítottam, de nem használtam fel, ha eldobtam, akkor nem éltem vissza vele, tehát ez a bűncselekmény nem valósult meg. Akkor csak lopásról beszélhetünk, és mivel az okirat értéke csekély, az önmagában csak szabálysértés, ha mást nem lopott. Ha pedig el is loptam, és fel is használtam, akkor az lopás is és közokirat-hamisítás is.

2012. szept. 29. 14:09
 2/5 A kérdező kommentje:

Aha értem,gondoltam is,hogy a lopás pillanatát nézik olyankor,csak az okiratnál pedig találtam ezt a paragrafust.

Még el sem kezdtem a jogot tanulni(ha egyáltalán fel is vesznek -e majd a jogira)de már böngészgetem a jogokat.

2012. szept. 29. 14:27
 3/5 anonim ***** válasza:
Igen, csak az okirat-hamisítást nem az okirat értéke szerint büntetik, hanem a felhasználással okozott egyéni, illetve társadalmi érdeksérelem alapján.
2012. szept. 29. 14:51
 4/5 A kérdező kommentje:
Meg álltalában,ha ellopnak egy táskát,akkor,ha eldobják az iratokat,azt hallottam már,hogy az iratok olyankor 95% visszakerülnek a gazdájának,mert a megtaláló leadja valahol és ők elküldik a tulajdonosnak.
2012. szept. 29. 14:57
 5/5 anonim ***** válasza:

ha ellopsz egy táskát, benne egy pénztárca (benne 500E Ft), személyi igazolvány - utóbbit kidobod kukába - ez lopás nagyobb értékre+visszaélés okirattal (halmazatban)

ha majd joghallgató leszel, akkor inkább "jogszabályhely" kifejezéssel élj, és ne a "paragrafussal" (pl. az egy jsz.hely, hogy Btk. 166. § (1) bek.)

egyéb alternatíva a "paragrafus" szóra: "szakasz" (ez az elegánsabb) -

2012. szept. 29. 19:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!