Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A Bankkártya elfogadóhelyen,...

A Bankkártya elfogadóhelyen, hatósági hivatalos személyként eljárva bármikor igazoltahatnak?

Figyelt kérdés
Egy üzletben 4497 Forintért vásároltam. A 4497 Ft-t Bankkártyával fizettem volna ki, de az üzletben lévő pénztáros hölgy, a Bankkártya elfogadássakor igazoltatot! Vagyis be mutatásra kérte tőlem a személyi igazolványt! Joga van-e ehhez egy bolti eladónak? Ugyanis egy személyi igazolványba nem csak fénykép és név van benne. Ha nem még egyéb más adat is. Példul: Születési hely, születési és dátum, leánykori név, vagy előző név, anyja leánykori neve, vagy maga az igazolvány száma is ami adat. Joga van-e ezen adatokat is meg tudni egy eladónak? Egyáltlán ha igazolványt kér bank kártyás fizetéskor az már igazoltásnak minősül-e? Még mielőtt valaki meg kérdezné a nevetséges összeget, igen annyiba került a termék amelyett meg vásároltam, és igen saját bankkártyámmal fizettem!

2012. aug. 24. 15:34
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

"Haszontalan, és értemetllen válaszok tömbkelege született. "

Megfelelő kérdésre a megfelelő válasz.

" Kik jogosultak igazoltatára?"

Amit leírtál, az nem igazoltatás. Ezen egyszerű tényt kellene elfogadni, nem pedig összeesküvés-elméleteket szőni.

"az a vásárló számra nem mindig derül ki, hogy az üzletben lévő kamera, csak megfigyelő kamera, vagy esetleg felvétel is készül a vásárlórol!"

Kb minden esetben készül, kezeld EZT tényként, és akkor legfeljebb pozitívan csalódhatsz.

"Hogy jön össze az üzletben lévő kamera, és a bank kártyás fizetés?"

A kettőnek semmi köze egymáshoz.

"Nekem mint bank kártyás vásálónak, honnan kell azt tudnom, hogy az adott meg figyelő kamera hány mega pixeles, és hogy vajon ki tudják-e annyira nyagyitani a kamera képét, hogy az igazolványban lévő adatokat le tudják-e olvasni?"

Egyrészt nem lesz többmilliós kamera, ami helyből DNS-tesztet is készít felvétel alapján (sarcasm...), másrészt meg nem használhatják fel a rajta lévő adatokat (tudod az ombudsman téged is véd), harmadrészt mire mennek szerinted az adatokkal? Tudják ki vagy. És? Ha összeesküvés-elméletekből indulunk ki, akkor a nagytesó fentről úgyis látta mit veszel, a kamera úgyis felismerte az arcodat, hozzárendelte a vásárlásodhoz, így tudják, hogy macis tangát vettél.

Szóval a visszakérdés az, hogy mi a szent kakát kezdenek az adataiddal, ha véletlen leolvassák?

2012. aug. 25. 12:33
 12/12 anonim válasza:

De most tényleg :D

1.hogy nem hinném hogy olyan profi kamerák lennének.

2.ez tényleg nem igazoltatás

3.a kamerákat kezelő fickó szerintem nem azon fog agyalni,hogy pont a te adataidat valahogy megkaparintsa.

4.ha meg megteszi,mi a sz*rt kezd vele?-.-

Hallottam már olyat,hogy leolvassák az adataidat,és készítenek ál-személyit,másolatot stb... DE ..nagyon nem értem hogy mi a lócitromot érnek vele?ha elkérik egy igazoltatásnál,akkor az a pali,amelyik igazoltat nehogymár olyan kancsi,hogy nem látja,hogy a két ember nem ugyanaz...szall ..lehet én nem értem az egészet,de nekem ez hülyeségnek tűnik.Bankkártyánál igen,ott kell figyelni az adatokra,de ezekkel mit tudnak kezdeni?Megtudják a címedet és elmennek meglátogatni vagy mi?-.-

2012. aug. 31. 09:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!