Hivatalos személynek minősülnek az erdészet dolgozói?
"hivatalos személy:
- az országgyűlési képviselő
- a köztársasági elnök
- a miniszterelnök
- a Kormány tagja, a politikai államtitkár
- az alkotmánybíró, a bíró, az ügyész
- az állampolgári jogok országgyűlési biztosa és általános helyettese, valamint a külön biztosok
- a helyi önkormányzati testületek tagja
- a közjegyző és a közjegyzőhelyettes
- az önálló bírósági végrehajtó és az önálló bírósági végrehajtó-helyettes
- alkotmánybíróságnál, bíróságnál, ügyészségnél, államigazgatási szervnél, önkormányzati igazgatási szervnél, az Állami Számvevőszéknél, a Köztársaság Elnökének Hivatalánál, az Országgyűlés Hivatalánál szolgálatot teljesítő személy, akinek a tevékenysége a szerv rendeltetésszerű működéséhez tartozik
- jogszabály alapján közhatalmi, államigazgatási feladatokkal megbízott szervnél, testületnél az a személy, aki közhatalmi, államigazgatási feladatot lát el"
Tudom, hogy nem lettél okosabb, de az utolsó bekezdés alapján még az erdész is lehet!
Én is úgy tudom, hogy csak tervezve van az erdőőrök, mezőőrök, halőrök,stb. ilyesfajta minősítése. Jogszabály még nincs.
Bírságot viszont CSAK hatóság szabhat ki, "hivatalos személy" nem!
Erdészetek őrszolgálata ellenőrizheti, hogy a kijelölt kerékpárúton marad-e a bringás, vagy bemegy lezárt területekre, sőt az erdőben illegális "terepversenyt" rendeznek-e? Vagy erdészeti aszfaltos úton engedély nélküli versenyt. Vannak iparőrök is,pl. a vízműveknél, akik a lezárt területre belépőket igazoltathatják, akkor is, ha van engedélyük. A természetvédelmi őrök feljelentést tehetnek, igazoltathatnak, ők intézkedésre jogosult hivatalos személyek.
A lényeg az, hogy van-e engedély? De ha van is, vadászat vagy fakitermelés, viharok stb. miatt lezárt területre akkor sem fognak beengedni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!