Miért jó az elévülés a büntetőjogban?
Nem csak a mostani nagy port kavaró Csatáry-ügyről van szó, sok olyan erősebb gaztett történt, amit megúsztak, mert a bűntettük elévült.
Nem pont fordítva kellene történnie? Akit később kapnak el, annak még nagyobb büntetést kéne kiszabni. Például ha két évet kellett volna kapnia egy közönséges rablónak, de kap majd helyette ötöt vagy hetet, mert évekig bujkált.
Ha így marad, szerintem ez arra ösztönzi a bűnösöket, hogy távol tartsák magukat a rendőröktől, az államilag ellenőrzött szervektől (ami ebben az esetben megint csak további bűncselekmény szerintem). Fordított esetben véleményem szerint többen is feladnák magukat önként, mert kisebb lenne a visszatartó erő.
De jó is lenne, ha hatvanévesen életfogytot kapnál, mert 14 évesen csokit loptál.
Az emberiség elleni bűncselekmények a legsúlyosabbak, ezért tesznek kivételt, és nem évülnek el. Az elkövetőt attól fosztják meg, amit minden ember a legjobban szeretne, a békés öregkortól.
Nézd, a nyugati jogrendszer egyik alapelve, hogy senki sem köteles magára nézve terhelő vallomást tenni, ha pedig vallomást tesz, akkor nem köteles igazat mondani. Ezt lehet szidni, de ezzel a nyomozó hatóságot érdemi munkára kényszerítik, nem elég ha volt egy balek aki magára vállalta, kell legyen független bizonyíték is, hogy komolyan vehető legyen az ügy.
Ezért az általad remélt módosítás minimum ennek az alapelvnek az elvetését jelentené.
"ami ebben az esetben megint csak további bűncselekmény szerintem"
A jogban nincs szerintem. Ha valaki bujkál a hatóság elől, vagy ismeretlen elkövetőként nem adja fel magát, az önmagában nem bűncselekmény. Ha elfogják, és megszökik, akkor igen.
Az elévülés, ami egy fix határidő, ami előtt a teljes kiszabható büntetéssel sújtható, ami után viszont nem büntethető senki egy kompromisszum.
Legyen kis súlyú, vagy súlyos egy eset, eljön az az idő, amikor már kicsi az esélye, hogy fel lehet deríteni, ha addig nem sikerült, ami után már nehéz mérlegelni az akár tizensokéves tárgyi bizonyítékokat és vallomásokat. Amikor ki kell mondani, hogy amit eddig nem sikerült kideríteni, azt már talán nem is érdemes.
felmerült, hogy hamisan vádolták meg.
az mit érdemel ??
Azért, mert most szerinted h tudnak utána járni, h yx h lopta a fát 20 évvel ezelőtt.
Nem megbízható már a forrás, legtöbben az embert nem ismernék fel.
Persze w gyilkosság más, nem tűrhető.
Első kimerítően leírta, amit kellett.
Az elévülés akár hatósági intézkedés miatt is megszakadhat, (szóval csak azért mert valaki bújkál, nem fog elévülni a büntethetősége) így az elévülési idő újra kezdődik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!