Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jogod van tudni hogy a gyermek...

Jogod van tudni hogy a gyermekedre ki vigyázz rá? Hogy van-e törvénybe ütköző esetei?

Figyelt kérdés

Adott egy házaspár. Nagyszülő kinézetűek. Az asszonyt 9 évre elítéltél emberölés miatt előbb egy 8 hónapos kislány ,majd a 9.5 hónapos húga megöléséért. A férjét szintén elítélték egy 5 éves kislány molesztálásáért.

Mindketten szabadultak a börtönből,és most a közösség tagjaiként élnek. Egy édességboltban dolgoznak ahol gyermek játékokat is lehet kapni,vagyis újra gyerekek közelében élnek.

Egy újságíró azt kérdezi hogy vajon az embereknek joguk van -e tudni,hogy hol élnek az ilyen emberek.

Új-Zélandon jogod van tudni. Ha nyilvános a per,akkor akár egy újságban is közé teheted hol ,dolgoznak. De nem adhatod ki a lakcímet. Amerikában is jogod van tudni,ott ki is adhatod az összes adatot a gyerek molesztálókról.

Tudtátok,hogy Magyarországon magánügynek minősül,és nem támadhatod a személyes jogait az ilyen embereknek?? Ti mit gondoltok erről??

2012. júl. 29. 00:20
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
70%

Szerintem nem érdemel meg második esélyt. Embert ölni bűn. Döntés és nem baleset. Aki egyetlen egyszer úgy döntött, hogy ő fel van hatalmazva arra, hogy elvegye egy másik ember életét, az nem érdemel második esélyt.

A szándékosság a lényeg. Nem baleset, önvédelem, hanem szándékos döntés, hogy megöl valakit, aki lehetsz te, az édesanyád, a gyereked, bárki, akit szeretsz.

2012. júl. 29. 00:58
 12/34 anonim ***** válasza:
29%
"hogy megöl valakit, aki lehetsz te, az édesanyád, a gyereked, bárki, akit szeretsz." - így van. Ettől még változatlan a véleményem, hogy mindenkinek jár a második esély, és nem létezik megbocsájthatatlan bűn, legfeljebb olyan, amit én nem tudok megbocsájtani az adott embernek. Ezért azután nem is az én dolgom, hogy döntsek a sorsáról, illetve hát dönthetek elvileg én is, de azt már bosszúnak hívják, és azért meg nekem kell vállalni a felelősséget.
2012. júl. 29. 01:06
 13/34 A kérdező kommentje:

A nő két kisbaba megöléséért 9 évet kapott,és 6 év letöltött börtönbüntetés után szabadon engedték.

Az áldozat családja szerint, függetlenül attól hogy kaptak egy második esélyt, mindenkinek joga van tudni,hogy X.Y. személy egy gyerekgyilkos,és figyelmeztetni másokat,hogy ne engedjék a gyerekeik közelébe.

A molesztálásért elítélt férfi 3 évet kapott,ebből 2 évet ült le.

Nem tudom ki hogy van vele, de én úgy gondolom,hogy az aki egy másik ember életét elveszi az csak annyi esélyt kapjon amennyi esélyt adott az áldozatának..

2012. júl. 29. 01:07
 14/34 anonim ***** válasza:
29%

Nézd, mindkét ítélet gyanús, ismerni kellene a körülményeket is, kétszeres szándékos emberölésért a legritkábban szoktak kilenc évet, és harmadolást kiszabni, ahogy a gyermekkorú sérelmére elkövetett nemi erőszak is valahol a 8 évnél szokott kezdődni, de volt már, hogy 15-öt adtak, amikor az illető saját apja, és folytatólagosan.

Egyébként meg, én a "szemet szemért, fogat fogért"-nak inkább a Gandhi féle "szemet szemért, és megvakul az egész világ" verzióját osztom.

2012. júl. 29. 01:13
 15/34 anonim ***** válasza:
A börtönbüntetés - ahogy a nevében is benne van - büntetés, nem pedig bosszú.
2012. júl. 29. 01:29
 16/34 anonim ***** válasza:
Utolsó, ez pontosan így van, a büntetésnek nem legitim célja a bosszúállás.
2012. júl. 29. 01:33
 17/34 anonim ***** válasza:
Úristen. Szerintem igenis joga van tudni a környezetének, hogy gyilkos van a közelükben, ráadásul a nő kétszeres gyermekgyilkos is. 6 év után kiengedték??? Nem térek észhez!
2012. júl. 29. 01:38
 18/34 A kérdező kommentje:

ma 01:13

Én nem értek a joghoz. De azt mondták,hogy a nőt nem előre kitervelt gyilkosságért,hanem emberölésért ítélték el. Biztos jogilag a két eset nem ugyanaz.

2012. júl. 29. 01:53
 19/34 A kérdező kommentje:

Próbáltam utána keresni a neten,de nem igazán vagyok ebben profi.

Talán van aki megtalálja a teljes esetet.

Ma A Zone Reality csatornán 23.30-kor ment egy dokumentum film. The Investigator (A nyomozó) Új-Zélandon történt az eset. A nőt Heather Ross-nak a férjét Andrew Ross-nak Hívták. A második kislány neve Emma..

Érdekes dokumentum film volt,és elgondolkodtam,hogy én akarnám-e tudni,hogy akit gyerek molesztálásért vagy gyilkosságért ítéltek-e el, az a szomszédomban lakik.

Igen,jó lenne tudni.

2012. júl. 29. 01:58
 20/34 anonim ***** válasza:

Ja, hogy nem magyar ügy... na ja, amíg a magyar jogrend nem ismer "gyilkosságot" csak az az emberölés különböző minősítésű alakjait, addig az angolszász jog tudtommal általában megkülönbözteti a szándékos gyilkosságot és a nem szándékos emberölést. Tehát ha ott az illetőt nem gyilkosságért, hanem emberölésért ítélték el, az a magyar jogban kb a "halált okozó gondatlan veszélyeztetés" c. kategória, és ahhoz az ítélet is reális mértékűnek tűnik.

Magyar ügyből egy olyanra emlékszem, amikor a gyereket gondozó (arra már nem emlékszem, hogy az anyja vagy más személy) feltámasztotta a csecsemő szájába adott cumisüveget etetés címén, hogy ne tudja kiköpni, és kiment a szobából, a gyerek meg megfulladt...

2012. júl. 29. 02:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!