Honnan lehet megtudni, hogy egy ügyvéd hány perét nyerte meg?
Polgári peres eljáráshoz kerestünk ügyvédet. Találtunk is egyet, aki persze egyből azzal nyitott, hogy ő még minden peres ügyét megnyerte, ami nagyon szép dolog, csak ugye ki tudja hogy igaz-e..
Hogyan lehet ezt leellenőrizni? Van valami bírósági adatbázis, vagy valami ügyvédi kamarai statisztika, vagy hasonló, ahol le tudom ellenőrizni, hogy mikor milyen ügyeket képviselt, és azok közül hányat nyert meg és mennyit vesztett?
Mert a helyzet az, hogy nem öt forint az órabére, a perképviseleti díjról nem is beszélve..
Hogy lehet "lekáderezni" egy ügyvédet?

#1/1: Válaszod arra enged következtetni, hogy a leírást nem olvastad el, csak a kérdést.
Tehát még egyszer: már beszéltem vele (személyesen is), ahol ódákat zengett magáról.
Úgy mégis, szerinted van olyan hülye ügyvéd, aki azzal indítana egy leendő kuncsaftnál, hogy bevallja, az ügyei többségében pervesztes volt???
Hívjam fel és kérdezzem meg, mi?..
Eh..

Remek.. ezek szerint az ügyvéd azt mond (hazudik) magáról, amit csak akar, én meg vagy elhiszem vagy nem..
Ez így nem tűnik túl korrektnek.

Ez a legtöbb helyen így van. Ha egy kőművest akarsz megbízni valamilyen munkával, akkor is csak a régi ügyfelei révén tájékozódhatsz.
És mint mondtam korábban, a nyerés-vesztés aránya nem igazán jellemez semmit. Úgyis lehet egy ügyvédnek magas a nyeréseinek száma, hogy csak a legegyszerűbb, elveszthetetlen ügyeket vállalta el.
>Ha egy kőművest akarsz megbízni valamilyen munkával, akkor is csak a régi ügyfelei révén tájékozódhatsz.
Egy kőműves esetében azért egyszerűbb a helyzet, elmegyek és megnézem egy éppen futó munkáját, és az alapján el tudom dönteni, milyen színvonalú munkát végez. Ha egy falazását láttam, akkor az összeset láttam. Ráadásul ha a kőműves elcseszi a falazást, visszabontatom vele, és csak akkor fizetem ki, ha minden oké. Ügyvédnél ez nem negy.
>Úgyis lehet egy ügyvédnek magas a nyeréseinek száma, hogy csak a legegyszerűbb, elveszthetetlen ügyeket vállalta el.
Ez igaz, de ez esetben, ha az én ügyemet is elvállalja, akkor az implicite azt jelenti, hogy az enyémet is (nagy valószínűséggel) megnyeri.
Ha viszont utána lehet(ne) nézni a "múltjának", és ott sok vesztett ügyet lehet találni, akkor az arra enged következtetni, hogy vagy lelkiismeretlenül bevállalja a megnyerhetetlen ügyeket is, vagy egyszerűen a tudása nem elegendő a hatékony képviselethez.
És itt a legnagyobb probléma - nincs teljesítménykényszer, ugyanis neki teljesen mindegy hogy nyer vagy veszít, a kockázata nulla, mert:
1. úgyse tudja meg a többi (jövendő) ügyfél, ha eddig zsinórban vesztett (minden következő ügyfélnél tiszta lappal indul)
2. ugyanúgy megkapja a többszázezres (adott esetben több milliós) ügyvédi díjat a klienstől, akár veszít, akár nyer
Ez így milyen munka?!

Nem értek egyet veled. Nézzük a példádat: Akkor tudod megnézni a kőműves jelenlegi munkáját, ha éppen dolgozik valamin. Ezt ugyanúgy meg tudod tenni az ügyvédnél is, elmész egy tárgyalására, a legtöbb nyílt, úgyhogy beengednek mindenféle gond nélkül.
Megbízási szerződésnél sosincs eredménykövetelmény, ezért megbízási szerződés. A legtöbb ügyvéd vállalja, hogy a díjazásnál a megítélt összeg bizonyos százalékát kapja, ezenkívül minimális alapösszeget. Beszélj az ügyvéddel, ha ilyet akarsz.
>A legtöbb ügyvéd vállalja, hogy a díjazásnál a megítélt összeg bizonyos százalékát kapja, ezenkívül minimális alapösszeget.
Én is gondoltam rá, hogy felvetem neki a sikerdíjas konstrukció lehetőségét, bár van egy olyan érzésem (az eddigiek alapján), hogy nem menne bele, dehát persze egy próbát megér.
Ami ebben az esetben inkább aggaszt, az az, hogy lehet, a pert megnyerjük, de utána nem tudom bevasalni az alperesen a tartozást - láttunk már ilyet eleget: a jogerős ítélet megvan, de a pénzt nem lehet behajtani.
Persze tudom, ez már egy másik kérdés, nem ide tartozik.
Röviden összefoglalva tehát az eddigieket:
- Honnan lehet megtudni, hogy egy ügyvéd hány perét nyerte meg?
A válasz: sehonnan.

Azért azt se feledd, hogy a legtöbb ügyvédet ajánlás alapján keresik fel az ügyfelek. Ergo bizonyos ismeret mindig lesz a korábbi munkájáról, hiszen valaki jókat mondott róla, ha odamész.
Kérdezz meg valaki ismerőst, ajánljanak ők ügyvédet és akkor nincs zsákbamacska.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!