Van-e joga Édesanyámnak kitennie bátyámat a lakásból? Részletek lentebb.
Szerintem nem teheti ki, mert a ház fele a tiétek, vagyis a bátyádé az 1/4 rész. Joga van neki is a lakásban lenni ugyanúgy.
Egyébként nem értem édesanyádat!Addig volt jó neki a fia, amíg dolgozott?
Édesanyád miért nem megy el dolgozni?
Ahogy az előttem író is mondta nincs joga kitenni . A házat pedig nélkületek eladni mert a ház egy része a tieteké . Nem tudom hogy hány éves anyukád vagy milyen állapotban van . Ha még tud dolgozni akkor a bátyád helyébe elküldeném dolgozni mert így csak a bátyád jár rosszul mert az anyját is elkel tartania maga mellett és ha neki is családja lesz akkor meg majd azokat nem tudja majd eltartania .
Ha rajtatok kívűl a házat megpróbálja eladni akkor az ügyvéd egyből mondani fogja neki hogy kell a ti beleegyezésetek .
Mivel közös a tulajdon, ezért el nem adhatja, csak akkor ha az összes tulajdonos, azaz a kérdező és a testvére is beleegyeznek.
Viszont.
Ha az anyuka haszonélvezeti joga az egész ingatlanra kiterjed, akkor a testvéredet, akár bírósági úton is, de kiteheti a lakásból.
Haszonélvezeti jogot nem követelhet tőled, mivel nem laksz a házban.
Amúgy itt olvashatsz hasonló problémáról, és ügyvédi válaszról:
nem adhatja el nélkületek!!!!!!!!!!
csak a saját tulajdoni hányadát
de az meg úgysem kell senkinek
Mivel anyuka haszonélvező, így sajnos kiteheti még a tulajdonost is. A bátyád, aki felteszem felnőtt, és már nem jár egyetemre sajnos semmit sem tehetne ilyen esetben.
A saját tulajdonrészét eladhatja, de arra nektek elővételi jogotok van.
A teljes házat eladni csak az összes tulajdonos egyetértésével lehet. A haszonélvezeti jog vagyoni értékű jog, amiről csak lemondani lehet. Ha ezért cserébe pénzt kér? Kérhet, de a lényeg, hogy vagy megegyeztek vagy nem.
Ha nem tudtok megegyezni, akkor csak bírósági úton kényszerítheti a közös tulajdon megszüntetését, amellyel mindenki rosszul járhat.
kiteheti, mivel ő a haszonélvező
saját tulajdoni hányadát bármikor eladhatja, de a tulajdonostársaknak elővásárlási joguk van
ha nem akarjátok kifizetni a haszonélvezet megváltását, akkor senki sem kötelezhet rá...viszont amíg gyakorolja a haszonélvezői jogait, addig nem nagyon fogjátok hasznát venni a lakásnak
Akkor miből él meg? Ha kiteszi a bátyád, akkor miből fog?
Nekem nem világos édesanyátok hozzáállása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!