Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Büntetné a gyermekteleneket...

Büntetné a gyermekteleneket az új nyugdíjrendszer? Mi a véleményetek erről?

Figyelt kérdés

A többgyermekest jutalmazná, a gyermektelent büntetné a jövőbeni nyugdíjrendszer. Erről tanúskodik a Nemzetgazdasági Minisztérium vitaindító anyaga, az Új baby boom című tanulmány.

Mi a helyzet akkor, ha valakinek nem lehet gyereke?Vagy anyagilag nem teheti meg, hogy 2-3 gyereket vállaljon, mert nem akarja, hogy éhezzenek?

S mi a helyzet azokkal, akik sorra szülik a gyereket, de nem azért, mert ez az álmuk, hanem mert felelőtlenek?

2012. máj. 16. 15:13
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
52%
Én például azt sem vagyok képes megérteni,hogy a kiemelten magas nyugdíjakat 250-300 ezer forintos,sőt ennél magasabb nyugdíjakat miért nem lehet csökkenteni egy reális összegű nyugdíjra.Miért vagyunk kötelesek egy jó pár nyugdíjasnak több százezer forintot kifizetni havi szinten,mert nekik ez jár...Nem jár,ennyi nem.A többi nyugdíjas is kijön 70-80 ezerből,akkor nem értem miért van ez a megkülönböztetés?Ezt nem lenne szabad hagyni.
2012. máj. 17. 17:45
 12/26 anonim ***** válasza:

Alapvetően azt nem értem, miért használod a "büntetni" szót. Magyar állampolgárok osztozkodnak egymás pénzén, a nyugdíjkassza nagyjából zárt kalap, nem dézsmálja a simicska meg a tocsik.

Vannak a dolognak nyertesei és vesztesei.

Az aktívak befizetnek, cserébe az állam tartja el a szüleiket és majdan a gyerekeik helyett az akkori aktívak tartják el őket.

Ha ez nem lenne, akkor átlagosan (! - ez következik abból, hogy a nyugdíjkassza kb. nullszaldós) az a helyzet, hogy ami járulékot befizetünk aktív életünk során, azt a szüleink eltartására fordítanánk. (Persze ha a saját gyerek az eltartó, akkor sokan szerényebben élnének, de most azt feltételezzük, hogy a jelenlegi helyzet marad.) A gyerekeink meg majd eltartanának bennünket.

Ha valakinek nem fektetett gyerekbe, akkor milyen alapon várja mások gyerekeinek befizetéseiből a nyugdíjat? Valamennyit jogosan vár, hiszen mindannyiunk adójából ment a közoktatás, védőnő, gyerekorvos, egyetem - de miért annyit?

A jelenlegi rendszer a természetes (állami beavatkozás nélküli) állapothoz képest a gyerekeseket erősen bünteti, mert minél több nyugdíjjárulék-fizetőt nevelt, annál kevesebb lesz a saját nyugdíja. Anyósom szélsőséges példa, hét gyereket nevelt, szinte folyamatosan otthon volt valamelyik gyerekkel, idős korában meg már örülhetett, ha takarítói állást kapott a diplomájával. Most nyugdíj mellett is eljár takarítani, mert az alacsony nyugdíjából nem tudná kifizetni a rezsit. Ha nem szül gyereket, szépen halad a vállalati ranglétrán, és most magas nyugdíja van.

2012. máj. 17. 17:47
 13/26 anonim ***** válasza:
Ja a sokgyerekes aljanépet nem jó idekeverni, mert a segély nem nyugdíj-alap és különben sem érik meg a megemelt nyugdíjkorhatárt, mert egészségtelen életmódjuk miatt korán halnak.
2012. máj. 17. 17:50
 14/26 A kérdező kommentje:

12/13

Most próbálj már meg fiatalon 7 gyereket vállalni!:D Régen teljesen más volt, én anyámék is 5en voltak testvérek.

A Büntetné szót nem én vettem, egy cikkben volt így, csak nem tettem idézőjelbe a szöveg első részét. Elnézést.

Akkor én vagyok a tudatlan, mert én eddig abban a hitben éltem, hogy amit én befizetek,levonnak tőlem járulékot, az az én nyugdíjam alapja lesz.

2012. máj. 17. 18:04
 15/26 A kérdező kommentje:
ma 17:50 Ez is igaz.
2012. máj. 17. 18:04
 16/26 anonim ***** válasza:

>Akkor én vagyok a tudatlan, mert én eddig abban a hitben éltem, hogy amit én befizetek,levonnak tőlem járulékot, az az én nyugdíjam alapja lesz.

-Abban az értelemben igen, hogy a jelenlegi rendszerben azzal lesz arányos a nyugdíjad, míg a gyereknevelésbe feccölt pénzed/időd ebből a szempontból elveszett, nulla szorzóval számít. De valójában a jelenlegi befizetéseidet szétosztják a jelenlegi nyugdíjasok között, nem őrzik meg, nem fektetik be, stb. Tehát a befizetéssel a szülők eltartását váltod ki, a leendő nyugdíjad alapja a felnövekvő generáció, ami majd azt fizetni fogja.

Nyilvánvaló, hogy a jelenlegi szinten nem fogja tudni fizetni, mert dupla annyi nyugdíjasra oszlik majd szét a befizetés. A járulék több okból sem növelhető tovább. Két megoldás van, kevesebb nyugdíj vagy kevesebb nyugdíjas - azaz a korhatár emelésével a hosszú életűek érik csak meg a nyugdíjat.

A kevesebb nyugdíj szerintem humánusabb, mint a népesség felének holtig való dolgoztatása. És akinek van gyereke, azok majd csak összedobják az öregeknek a szalámit a rámáskenyérre... Akinek meg nincs, az tud variálni a különböző magánbiztosítók lakásért életjáradék programjával.

2012. máj. 17. 18:33
 17/26 anonim ***** válasza:

"Ha valakinek nem fektetett gyerekbe, akkor milyen alapon várja mások gyerekeinek befizetéseiből a nyugdíjat?"

Azért várja, mert fizette a járulékot, tehát jár neki. Ez nem függ se attól, hány gyereke van, se attól, mire költötte az állam az általa befizetett pénzt. Ha úgy lenne, ahogy te gondolod (csak az részesüljön a nyugdíjból, aki nevelt fel gyereket), az elméletben ugyanaz lenne, mint ami régen volt, hogy az idős szülőket eltartják a gyerekeik, a gyermekteleneket meg senki, vagyis semmi értelme nem lenne a nyugdíjnak mint olyannak. Akkor az lenne igazságos, ha az, akinek nem lett gyereke, visszakapná, amit nyugdíj címén levontak tőle, hogy saját magáról gondoskodhasson.

2012. máj. 18. 22:02
 18/26 anonim ***** válasza:
Ez valami vicc? A sokgyerekesek minden támogatást megkapnak az államtól, felszedték a szocpolokat, ilyen gyerekvédelmi, olyan gyerekvédelmi, családi pótlék, kedvezmény az adóban, a sokgyerekeseknek ingyen étkeztetés, ingyen tankönyv, anyasági és most még a nyugdíjba is beleszámít majd? Hát ez a pofátlanság teteje... Az lényeges, hogy vkinek nem lehetett gyereke vagy nem akart? Ha én 30 évesen úgy döntök, hogy nem vállalok gyereket, akkor nem óhajtok adót fizetni, mert ha más gyereke nekem nem fizeti majd a nyugdíjamat (ami egyébként baromság) akkor én sem vagyok hajlandó finanszírozni az ő iskoláztatásukat, sem a szüleik gyedét, gyesét, sem az egészségügyi ellátásukat... ebben az esetben nekem kell az a pénz a nyugdíjas éveimre... ez így fair
2012. máj. 22. 09:46
 19/26 anonim ***** válasza:
Ezt az eszement törvényt jó pár kisgyerek is megfogja sinyleni,hiszen lesznek akik most "megijednek",és elkezdik gyártani a gyerekeket a nagy semmire.Aztán szerencsétlen kisgyereknek az egész gyerekkora a nélkülözéssel,nincstelenséggel,szigorú beosztással,telik el mert a szülők semmiféle támogatást nem fognak kapni,sőt az sincs kizárva,hogy az eddigieket is elveszik.
2012. máj. 22. 09:55
 20/26 anonim ***** válasza:
"Megijednek"? Az a nyugdíjrendszer csak az időseket érinti, ők meg már nem fognak szülni. A 20-30 éveseknek nincs miért megijedni, ha megszülik a sok gyereket, csak ráfaragnak majd, mert nem hogy magas nyugdíjuk, de semmilyen nyugdíjuk nem lesz már... a gyerekeik meg nem tudják majd őket eltartani, mert azoknak meg munkája nem lesz. Ha ebben az országban bármilyen szakértő azt hiszi, hogy ha több pénzt ad az embereknek majd több gyereket szülnek, talán más szakmát kellene választania...
2012. máj. 22. 10:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!