Miért jelent az államnak hatalmas kiadást a nyugdíjrendszer amikor nyugdíjak több mint a fele visszamegy adóba?
103nyugdijam.
Tudom nem lesz sokáig de amíg van addig örülök ennek is.
Megdolgoztam érte!
Nah most kiszámoltam mennyit adózok a 103ezerből!
30ezret költök élelmiszerre. Abból visszamegy az államnak a 25% a ami 7500forint.
Utána a 20ezer forint a gyógyszerem amin elvileg 5% az áfa de abból az szerintem még külön profitál az állam .
Akkor tankolok a motoromba 5ezerért havonta amiből kb. visszamegy 2ezer forint adóba.
Dohányzok is (kövezzenek meg érte) kb. 10ezret költök dohányra amiből megint visszamegy 3000forint adó.
Akkor Csekek kb. 50ezer forint amiből 25% visszamegy. ami kb. 12500forint.
Kb. Akkor a nyugdíjam fele visszamegy.
Kérdésem hogy azt a kevés nyugdíjat miért nem tudja az állam finanszírozni??? Tudom persze jövőre emelik de szerintem rövid időn belül elveszik az egészet.
Az elsőnek teljesen igaza van.
Annyit én is hozzátennék, hogy egyszerűen röhej, hogy egy 10 milliós országban csak 3 millió adófizető van. Talán ha mindenki be lenne jelentve... És persze annyira, mint amennyit kap...
OK, persze, tudom, hogy naiv vagyok.
Az ÁFA visszaszámolva csak 20%!
Nem a nyugdíjas a sok, hanem a léhűtők, akik még sose dolgoztak, csak az államon élősködnek!
Amit leírtál az igaz, de ugyanúgy igaz a dolgozók fizetésére is, akik még járulékot és adót is fizetnek.
Valóban az a baj, hogy a lakosság 30 %-a dolgozik, ebből nem lehet eltartani a többieket. Ez igaz a nyugdíjasokra, a kismamákra, a diákokra, a betegekre is.
Most vagy a tartalékaidat éled fel, vagy nagyon ügyesen oszthatod be a 103 ezres nyugdíjad, ha ki tudsz belőle fizetni 30+20+5+10+50ezer azaz összesen 115 ezer forintot.
Visszafizetsz adóban az élelmiszer után 30*0,2=6ezer, a gyógyszerből 1ezer, legyen a motro2ezer, cigi 3ezer, csekkek 50ezréből 10 ezer, az összesen 22 ezer.
Mennyibe kerül az államnak az orvosi ellátásod, az ingyenes tömegközlekedésed?
Ha egy dolgozónak 80ezer a bruttó bére, megkap belőle nem egészen 62 ezret. A nettó bére, a béréből levont adók és járulékok, plusz a munkáltató által fizetendő járulékok összesen kitesznek 103ezret, mint a te nyugdíjad.
A munkáltató kifizet összesen 103ezret, ebből 62ezret kap a dolgozó és 41 ezret az állam.
Akkor szerinted ők ne legyenek felháborodva?
Tőlük még többet szed be az állam.
A fogyasztások utáni adót meg úgy is nézheted, hogy nem itthon veszel élelmiszert, benzint, cigit, és máris nem megy vissza az államnak.
Amúgy csekkekre 50 ezer elég sok, ha ezekkel csak a rezsidet fizeted.
Ha biztosítás is van benne, azok adómentesek.
3,8 millió dolgozóra 2,9 millió nyugdíjas jut. Mivel a nyugdíjak kb. 70% akkorák, mint a fizetések, kiszámolható, hogy minden dolgozóra havi 90 ezer Ft jut a nyugdíjrendszer költségéből.
"30ezret költök élelmiszerre. Abból visszamegy az államnak a 25%"
Akárhogy is számolom, 25% az csak 25%.
"Utána a 20ezer forint a gyógyszerem amin elvileg 5% az áfa de abból az szerintem még külön profitál az állam"
Tévedés. A legtöbb gyógyszer támogatott árú, vagyis az állam durván ráfizet. Többek között ezért csak receptre lehet kapni sok gyógyszert.
"Kb. Akkor a nyugdíjam fele visszamegy."
Az eddigiek alapján max. 1/4-e. Vagyis havi 75 ezer nem "megy vissza".
"Kérdésem hogy azt a kevés nyugdíjat miért nem tudja az állam finanszírozni?"
Ahogy vesszük. Nem sok ország van, ahol a nyugdíjak elérik a fizetések 3/4-ét. Talán Hollandia és egy-két más jóléti állam van még ilyen. Olyan meg végképp csak Magyarországon létezik, hogy a lakosság harmada nyugdíjas, és a nyugdíjasok majdnem fele korhatár alatti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!