Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Nemrég megörököltem egy ház...

Nemrég megörököltem egy ház felének az egyharmadát. Szeretném megvenni a házat. Beköltözhetem úgy hogy kifizetem azt akié a fél ház és a másik egyharmados örököst?

Figyelt kérdés
A harmadik egyharmados örökös akadékoskodik az eladással kapcsolatban, ez megakadályozhatja hogy enyém legyen a ház?

2012. ápr. 24. 20:25
 1/8 anonim ***** válasza:
Egy bizonyos mértékig akadályozhatja, de teljesen nem. Tehát ha te megegyezel egy vételárban, (pl 6 millió, a felesnek kifizetsz 3 milliót, a harmadosnak aki belemegy 1 milliót, és akié a másik harmad lenne azét meg ügyvédi letétbe kell tenni.) De ha ezen komolyan gondolkodsz akkor keress meg egy jó ügyvédet és vele beszéld meg. Inkább most 30.000, mint később 300.000 vagy mégtöbb!
2012. ápr. 24. 20:37
 2/8 anonim ***** válasza:

Röviden : Igen.

Sőt elővételi joga van, tehát a többi résztulaj kifizetéséhez is meg kell előtte kérdezni. De ha nem hajlandó annyit fizetni érte, amennyit te, akkor azt nem akadályozhatja meg.

Ha vele nem tudsz megegyezni az árról, akkor viszont csak perre viheted, és a bíróság intézkedik a közös tulajdon megszüntetésének módjáról.

2012. ápr. 24. 20:47
 3/8 anonim ***** válasza:

Második, de a kérdező is ugyanolyan tulajdonos mint aki nem adja el! De ha nem lenne se lenne baj. Mi is akartunk így venni házat, már minden le volt beszélve, csak ugyanannyiért kaptunk jobbat.

Nekünk annyit kellett volna, hogy kifizetni annak a vételárat, aki ezzel meg van bízva(, a vételárat persze a nagytöbbségnek el kell fogadni,)teljeset, majd őnekik kellett elosztani, aki nem akarta eladni(1/6 rész volt) annak pedig ügyvédi letétbe kellett volna tenniük. Ő azt az összeget már köteles lett volna elfogadni. Sőt, nálatok van olyan is,(lehet hogy máshol is, de én még csak ilyen ügyben találkoztam vele) hogy ha te kifizetsz mindenkit, akkor neki már csak egy bizonyos részét kellene kifizetni annak ami járna. Talán 2/3, vagy 3/4 nem tudom. Ha tényleg meg akarod venni a házat, egy JÓ ÜGYVÉD! Ne itt akarj spórolni, nem éri meg!!!

2012. ápr. 24. 21:08
 4/8 anonim ***** válasza:

tehát az 1/2-nek az 1/3-át örökölted meg?

akkor van egy tulajdonostárs akinek van 1/2-e

vagy te akinek van 1/6-a

van egy másik tulajdonostárs akinek van 1/6

és van még egy tulajdonostárs akinek van 1/6

1/2+(1/6*3)= 1 egész

3 emberrel kell megállapodnod

hogy tied legyen az egész

az ellen nem tud tenni egyik tulajdonostárs

ha másik eladja neked a részét

de ha nem akarja sajátját adni

akkor csak per van

vagy ajánlj nagyobb összeget

2012. ápr. 24. 21:26
 5/8 anonim ***** válasza:

"Ő azt az összeget már köteles lett volna elfogadni. "

Biztos így van, de akkor nyilván a jogszabály is tudod idézni erre.

Mert én csak ezt tudom:

"144. § A tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges

b) az egész dolog feletti tulajdonjog átruházásához, az egész dolog haszonélvezetbe vagy használatba adásához, biztosítékul lekötéséhez vagy más módon való megterheléséhez."

"145. § ((2) A tulajdonostárs tulajdoni hányadára a többi tulajdonostársat harmadik személlyel szemben elővásárlási, előbérleti, illetőleg előhaszonbérleti jog illeti meg."

"

147. § A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.

148. § 2) A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.

(3) Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti."

[link]

2012. ápr. 24. 21:40
 6/8 anonim ***** válasza:
5Nem tudom jogszabályilag hogy van, de van egy ilyen lehetőség, mert már két helyről is hallottam, egy jó ügyvédtől és közjegyzőtől is, két külön ügyben.
2012. ápr. 27. 23:32
 7/8 anonim ***** válasza:

Lehet.

A fentiek szerint a Ptk.-nak ellentmond, csak azért kérdeztem rá.

2012. ápr. 28. 00:32
 8/8 anonim ***** válasza:
60%
Egy közjegyző javasolta egy ugyan ilyen esetre, mert van egy ház, amit kb 25-en örököltek és egy fő nem volt hajlandó aláírni az adásvételit, és erre javasolta a közjegyző, hogy egy fő, aki mindig mindent csinált vegye meg azthiszem több mint felétől, esetleg 3/4-étől(de ez itt is megvan) és a többiek kötelesek lesznek adni. Ha nem mennek bele, ügyvédi letétbe kell helyezni, amiről értesíteni kell őket és akkor lekerül a nevükről. De amint mndtam keressen meg a kérdező egy jó ügyvédet, és ő tud többet mondani.
2012. ápr. 30. 10:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!