Mit kell tennem, hogy a gyermekem a valódi apja nevét kapja?
Már egy csomót olvastam meg hallottam mindenfélét a dologról, de egyszerűen nem tudom, hol kezdjem el a procedúrát, kicsit összekavarodtam.
A kislányom (3 hetes) jelenleg a volt férjem nevén szerepel, mert csak a terhességem alatt sikerült elválnunk. A hatályos törvény értelmében (nem telt el a 300 nap) a valódi apa nem tehetett apasági nyilatkozatot.
Hová kell fordulnom, hogy most már megkaphassa az apja nevét? Gyámhatóság, anyakönyvi hivatal, bíróság?
Előre is köszönöm a segítséget!
Nem akarom megbántani az előző hozzászólót, de nem ilyen hülye a törvény csak ő nem ismeri ezekszerint.
Az apaság vélelmének megdöntése iránt kell pert indítania a gyereknek az apa ellen. Termászetesen a gyereket valakinek képviselnie kell és az itt most lehetsz te is, vagy ha nem a bíróság kirendel egy eseti gondnokot. Miután ebben a perben a bíróság megállapítja, hogy nem a volt férjed a gyerek apja, tehát megdönti ezt a vélelmet, akkor az igazi apa tehet teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot és így ő lesz jogilag is az apa.
Ja igen elírtam a vélelmezett apa itt akinek a nevén van,volt férj.:)
Az 1 éves határidő pedig nem csak a kiskorú esetében van a nagykorúságtól, hanem az apa esetében is a születéstől/arról való tudomásszerzéstől/kizáró körülmény megismerésétől.:)
A második válaszoló írta - majdnem - helyesen: apaság vélelmének megdöntése iránti pert követően tehet apasági nyilatkozatot a biológiai apa.
Az édesanya azonban nem képviselheti a gyermeket ebben a perben - mert ellenérdekelt is lehet -, ezért a gyámhatóság indít pert a kiskorú érdekében és helyett.
Köszönöm a sok választ!
Tehát, ha jól értelmezem, a gyámhatósághoz kell először fordulnom, akik megindítják a pert a bíróságon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!