Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit kell tennem, hogy a...

Mit kell tennem, hogy a gyermekem a valódi apja nevét kapja?

Figyelt kérdés

Már egy csomót olvastam meg hallottam mindenfélét a dologról, de egyszerűen nem tudom, hol kezdjem el a procedúrát, kicsit összekavarodtam.

A kislányom (3 hetes) jelenleg a volt férjem nevén szerepel, mert csak a terhességem alatt sikerült elválnunk. A hatályos törvény értelmében (nem telt el a 300 nap) a valódi apa nem tehetett apasági nyilatkozatot.

Hová kell fordulnom, hogy most már megkaphassa az apja nevét? Gyámhatóság, anyakönyvi hivatal, bíróság?

Előre is köszönöm a segítséget!

2009. jún. 19. 10:02
 1/10 anonim ***** válasza:
0%
A férjednek le kell mondani a gyerekről, kijelenteni, hogy nem tart rá igényt. Ezután az igazi apja örökbefogadja. Sajnos ilyen hülye a törvény, csak örökbefogadással kaphatja meg a gyerek a nevét. anyakönyvi hivatal, utána gyámhatóság.
2009. jún. 19. 10:21
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem akarom megbántani az előző hozzászólót, de nem ilyen hülye a törvény csak ő nem ismeri ezekszerint.

Az apaság vélelmének megdöntése iránt kell pert indítania a gyereknek az apa ellen. Termászetesen a gyereket valakinek képviselnie kell és az itt most lehetsz te is, vagy ha nem a bíróság kirendel egy eseti gondnokot. Miután ebben a perben a bíróság megállapítja, hogy nem a volt férjed a gyerek apja, tehát megdönti ezt a vélelmet, akkor az igazi apa tehet teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot és így ő lesz jogilag is az apa.

2009. jún. 19. 13:24
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Egyszerűbb ha a vélelmezett apa indít pert- gondolom neki is tudomása van erről, hogy az ő gyermeke és akarja is. Ami fontos, ez esetben az anya semmiképp nem indíthatja meg a pert, a kiskorú gyermek nevében pedig a gyámhatóság által kirendelt gondnok indítja meg az eljárást (ezért írtam hogy kevésbé macerás ha az apa indít, ott csak egy éves határidő van de abban bőven benne vagytok még) És a gyermek érdekét ebben a perben MINDIG az eseti gondnok képviseli!
2009. jún. 19. 13:51
 4/10 anonim ***** válasza:
A vélelmezett apa a volt férj ő megindíthatja, de az igazi nem.
2009. jún. 19. 13:58
 5/10 anonim ***** válasza:
Ja és az egyéves határidő a nagykorú válástól számít.
2009. jún. 19. 13:59
 6/10 anonim ***** válasza:

Ja igen elírtam a vélelmezett apa itt akinek a nevén van,volt férj.:)

Az 1 éves határidő pedig nem csak a kiskorú esetében van a nagykorúságtól, hanem az apa esetében is a születéstől/arról való tudomásszerzéstől/kizáró körülmény megismerésétől.:)

2009. jún. 19. 14:08
 7/10 anonim ***** válasza:
Csak összehozzuk ketten.:)
2009. jún. 19. 14:10
 8/10 anonim ***** válasza:

A második válaszoló írta - majdnem - helyesen: apaság vélelmének megdöntése iránti pert követően tehet apasági nyilatkozatot a biológiai apa.

Az édesanya azonban nem képviselheti a gyermeket ebben a perben - mert ellenérdekelt is lehet -, ezért a gyámhatóság indít pert a kiskorú érdekében és helyett.

2009. jún. 19. 14:46
 9/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a sok választ!

Tehát, ha jól értelmezem, a gyámhatósághoz kell először fordulnom, akik megindítják a pert a bíróságon.

2009. jún. 19. 16:58
 10/10 anonim ***** válasza:
Pontosan. Sok sikert!
2009. jún. 20. 10:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!