Ha a gyermekem Németországban született (2010-ben), az apja és én is magyar állampolgárok vagyunk, (így ö is az lett) lehet e valamennyi idö után automatikusan német, esetleg kettös állampolgár? Ha ö lehet én is megkaphatom utána?
az én nagyim amcsiba ment és amikor az unokatesóim megszülettek,
automatikusan amerikai állampolgárok lettek de a nagyim ettől még nem lett amerikai állampolgár és ez tuti így volt40 évvel ezelőtt
Ez attól függ, hogy területi vagy személyi elv van érvényben. Amerikában pl. a területi elv alapján van az, hogyha valaki Amerikában született, automatikusan megkapja az állampolgárságot, sőt, akár elnök is lehet.Az európai országokban a személyi elv van érvényben, ahol a gyerek az anya állampolgárságát kapja, másodlagos ha területu elv. pl. abban az esetben, ha találnak egy csecsemőt szülők nélkül,
Tehát a gyereked magyar állampolgár, Ha meg akarod szerezni a német állampolgárságot, akkor szerintem az Alkotmányukban tudsz utánanézni, mik a feltételei a német állampolgárság megszerzésének (hány év helybenlakás, le kell-e tenni valamilyen vizsgát?) Mert Amerikában a bevándorlóknak vizsgát kell tenniük , hogy megkapják az állampolgárságot, és (elméletileg) nálunk is. Legalábbis mikor még a régi Alkotmányunk volt hatályban, akkor kellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!