Illegális a paprika és a bors spray?
Az a gondom,hogy anyumat ebbe az évben már 2x támadta meg egy roma csoport(ki akarták rabolni,2 különböző város,szóval nem ugyanaz a csoport),de hál Isten nem sikerült nekik de nagyon aggódok érte,megőrülnék ha valami történne vele:( Ezért gondoltam hogy veszek neked egy paprika vagy bors spray-t,de valahol azt látom hogy illegális ez tényleg igaz? Mert akkor természetesen nem vennék csak érdekelne! Mert grando.hu-n láttam fent 3 ezer ft-ért csak azt írták külön engedély kell hozzá! Máshol meg azt láttam hogy vadászboltokban lehet kanpi! Van valakinek tapasztalata e téren vagy valaki tudja hol lehet venni? És ha illegális akkor esetleg valami legális verzió? Köszönöm előre is a válaszokat!
L/20
"legális a spray, de tény, h a szintén legális gázpisztoly hatásosabb. ha magadnál akarod hordani, kell rá engedély, amit kb mindenki megkap. otthon engedély nélkül is tarthat anyud"
A kérdező húsz éves.
Fegyvert lehet tartani, de csak szétszerelve és elzárva. Ha önvédelemre is akarod használni akkor kell engedély.
Ez a pontos rendelkezés:
253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet:
38.§(1) A lőfegyvert, gáz- és riasztófegyvert tartó személy
a) lakott területen, közterületen, nyilvános helyen, közforgalmú közlekedési eszközön - az (1a)-(1b) bekezdésben meghatározott kivétellel, illetve jogszabály eltérő rendelkezésének hiányában - vadászlőfegyverét vagy sportlőfegyverét csak ürítve, tokban, sportcélú rövid lőfegyverét üres tárral, a fegyver és a lőszer elkülönített csomagolásával, zárt dobozban vagy egyéb zárt tárolóeszközben szállíthatja, amelynek során köteles megtenni minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a lőfegyverhez, lőszerhez illetéktelen személy ne férhessen hozzá;
b) lakott területen, közterületen, nyilvános helyen, közforgalmú közlekedési eszközön önvédelemre, személy- és vagyonvédelemre engedélyezett rövid lőfegyverét, viselési engedély esetén gáz- és riasztófegyverét betárazva, a véletlen elsülés ellen biztosítva, - a személy- és vagyonvédelemre engedélyezett rövid lőfegyver kivételével - rejtve viselheti;
"A paprikaspray közbiztonságra különösen veszélyes eszköz, csak szólok, ha már ennyire egyetértetek az ellenkezőjében :)"
És tudod miért értenek ennyire egyet? Mert nekik van igazuk.
A paprikaspray közbiztonságra különösen veszélyes eszköz egészen 20g töltettömegtől felfelé. Viszont ilyet már nehezebb venni. Amit bárhol árulnak azok egyike sem minősül közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek. Tehát máskor nem lenne kifejezetten ártalmas tájékozódnod is hozzászólás előtt.
"vadász bolt és veszek bors vagy paprikaspray-t édesanyámnak és már nyugodtabban alszok:) "
Anyukádat meg fogja büntetni a rendőr, ha megtalálja nála.
"A paprikaspray közbiztonságra különösen veszélyes eszköz egészen 20g töltettömegtől felfelé. "
175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet
3. § (1) Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni
(2) Nem vonatkozik az (1) bekezdésben foglalt tilalom
d) a pelargonsav-vanillilamid és az olajosgyanta-tartalmú kapszaicin hatóanyagot nem tartalmazó, legfeljebb 20 gramm töltőanyag tömegű gázsprayre, kivéve a közterületen vagy nyilvános helyen szervezett rendezvényeket.
Ergo a paprika spray nem viselhető közterületen a kapszaicin tartalom miatt.
#34 Ott linkeltem a törvényt b+. Olvasd el és ne szövegelj tájékozódásról, amikor a te érved a "szerintem"...
#36 idézte is, hogy ne legyen megterhelő.
Jól esne egy elnézéskérés részedről...
persze köszönöm szépen:) amint tudok bemegyek egy vadászboltba és megírom mit mondanak hogy van e kis méretű 20 alatti amit bárhova vihet magával! azért köszönöm a véleményeket ez miatt nem kell összeveszni,de jól esik hogy ilyen segítőkészek vagytok..
Nem is arra gondoltam hogy most egy csapat ellen kéne hisz anyum 165 cm és csupán 50-52 kg akkora és olyan mint én nem hiszem hogy bármit tudna kezdeni egy csapattal már ha magamból is indulok ki,ezért gondoltam hogy legalább mint a mostaniaknál egy ember ellen tudja használni, hisz nem is akarok belegondolni mi lett volna ha nem jön a hajléktalan kunyerálni..Westendbe persze más lett volna a helyzet tudom ott nem használhatta volna,max szól biztonságiaknak,dehát pont a biztonsági őr is tőle lejmolt pénzt :/ nevetséges ez a helyzet:/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!