Illegális a paprika és a bors spray?
Az a gondom,hogy anyumat ebbe az évben már 2x támadta meg egy roma csoport(ki akarták rabolni,2 különböző város,szóval nem ugyanaz a csoport),de hál Isten nem sikerült nekik de nagyon aggódok érte,megőrülnék ha valami történne vele:( Ezért gondoltam hogy veszek neked egy paprika vagy bors spray-t,de valahol azt látom hogy illegális ez tényleg igaz? Mert akkor természetesen nem vennék csak érdekelne! Mert grando.hu-n láttam fent 3 ezer ft-ért csak azt írták külön engedély kell hozzá! Máshol meg azt láttam hogy vadászboltokban lehet kanpi! Van valakinek tapasztalata e téren vagy valaki tudja hol lehet venni? És ha illegális akkor esetleg valami legális verzió? Köszönöm előre is a válaszokat!
L/20
Nagyon sajnálom, ezek tipikus módszerek, szerencsés anyukád, hogy eddig megúszta.
Sajnos még egy dolog szól a gáz alapú védekező eszközök ellen, azaz nem használhatod akárhol, mert másokat is veszélyeztetsz vele. Ha jól tudom, akkor az garázdaságnak minősül, még ha önvédelem is lenne, mert pl a tömött buszon se fújhatsz le valakit, hiába lenne jogos az önvédelem.
Figyelni kell...
értem köszönöm. Ennél miért írják azt hogy M.O.-n külön engedély kell hozzá?:(
vegyem tényleg inkább vadászboltba ott nem kell engedély? Pl ha esetleg lefújta volna legútóbb a kocsijánál a romagyereket akkor feljelenthette volna anyumat ?
Gázt inkább nem,meglepetésként akarom,mert ha elárulnám hogy ezt akarok neki venni úgyse akarná,azt mondaná felesleges,de ezek után nem!
kedves kérdező!
Amit leírtál az alapján első esetben nem sokat tehetett volna de a másodikban valóban jól jöhetett volna valami.
A gázspray teljesen szabadon tartható mindenféle regisztráció nélkül.
A gázriasztófegyver esetében bejelentési kötelezettsége van a viselőnek a rendőrség felé. Ennek kiadása automatikus és a nyilvántartást szolgálja.
Használatuk büntetőjogilag megfelel annak mintha puszta kézzel védekeznél.
A spray-ből több fajta van és több erősségi fokozatban. Természetesen a legerősebbet érdemes venni, bármelyiket anyagot is választja.
Ha fegyvert választ akkor csak kis méretűt és forgótárasat(!!!) utóbbi nagyon fontos mert a gázfegyverek rosszabb minőségűek és az öntöltők talán jobban néznek ki de nagy az esélye hogy besül a lövés és akkor csak egy drága műanyag darabod van...
Mindkét eszköznek kicsi a hatósugara és a széllel vigyázni kell mert elfújhatja, akár magára a védekezőre.
Több támadó ellen egyszerre egyik sem hatásos!!!! Magyarán ha 1-2 ember támad meg akkor hasznosak lehetnek de 4-5 esetén már ne használja mert csak felbőszíti őket.
Valamint némi lőport is tartalmaz a fegyver tölténye ami miatt minimális égési sérülést okozható vele közvetlen közelről(max 5-10 cm). Komoly kárt nem igazán, bár a szeméhez közel azért lehet maradandó károsodást okozni. Viszont én ettől nem paráznék. Így járt a támadó...
Még annyit a jogszabályokról hogy a szerint 20 gramm töltőanyag fölötti gázspay az ami engedélyköteles.
A srayt magadnál tarthatod, kivéve a tömegrendezvényeket.
Ha a megengedettnél erősebb anyagú van nálad és azzal elkapnak az pénzbüntetést von maga után(pár ezertől pár tízezerig). Ugyanakkor ezt utólag nem egyszerű bizonyítani. Pláne ha mondjuk két spray-d van... :)
Valamint természetesen mindig rejtve kell tárolnod de szállíthatod tömegközlekedési eszközön, bárhol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!