Földterület haszonbérleti szerződés megkötése nélkül, ha kiadom a területet művelésre valóban elbirtokolhatja a bérlő?
Figyelt kérdés
De hogyan, mikor az én tulajdonom a terület?2012. márc. 22. 00:08
1/5 anonim válasza:
Nem birtokolhatja el, mert te sajátodként rendelkeztél vele, és a birtoklás ténye nem jóhiszemű az elbirtoklás szempontjából.
Elbirtoklásról akkor beszélhetünk, hogyha a tulajdonos nem kíván tovább rendelkezni a javáról, és a birtokló jóhiszeműen jár el, sajátjaként műveli azt.
Bérleti jogviszony - még ha nem is jogszerűen létrejövő - soha nem lesz alapja elbirtoklásnak.
2/5 A kérdező kommentje:
Tehát ha szóban megeygezünk, hogy nyugodtam művelje amíg nekem nem áll szándékomban, attól még bármikor eladhatom, vagy visszavehetem művelés céljára?
2012. márc. 22. 00:23
3/5 A kérdező kommentje:
Mivel a szomszéd akarná művelni, lehet ha mondom neki hogy oké, de akkor szerződés kell kötnünk meg minden ki tudja hogy fogadná. Egyébként az önormányzat felé van jelentési kötelezettség ilyenkor?
2012. márc. 22. 00:26
4/5 lizzi77 válasza:
mindenképpen írjatok szerződést,szerintem nem kell bejelenteni,de ha hasznod származik neked is belőle,akkor elméletileg az adóbevallásodban szerepeltetni kellene.Eladni eladhatod, vagy visszaveheted, de a szerződést pont azért kell megírni,mert az abban foglaltak szabályozzák pl. hogy a lábon álló terménnyel mi legyen.Gondolok itt arra, hogy az ipse magot vesz,műveli a földet, megérik a termény, te meg akkor akarnád visszavenni, amikor az aratásra kerülne a sor.Ezt kell szabályozni, hogy ebben az esetben arányosan a végzett munkával ki kell őt fizetni,vagy csak az aratás után lép érvénybe az eladás/visszabirtoklás.
5/5 anonim válasza:
termőföld esetén a földhivatalnál kell bejelenteni
hogy új bérlő van (földhasználati nyilvántartás)
elbirtoklás: erre akkor van lehetőség, ha 15 éven keresztül szakadatlanul, sajátjaként birtokolja a földet
(15 évig nem nézel föld felé, akkor annyi volt..., nem kell jóhiszeműnek lennie...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!