Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A NAV tényleg ezt csinálja...

A NAV tényleg ezt csinálja (tel. Szám alapján behajtás)?

Figyelt kérdés

egyetemistaként nincs sok pénzem, gyermekfelügyeletből egészítem ki a pénzem. nem keresek sokat, néha csak heti pár ezer, de nekem ez is fontos. neten hirdetem magam, képpel, telefonszámmal, sok oldalon, hogy minél több szülőhöz eljusson a hirdetés. azért adom meg a telefonszámom, mert mindenki ezt csinálja.

nemrég azonban azt mondták nekem, hogy a NAV ilyen oldalakról összeszedi a számokat és szám alapján később elszámoltatnak a jövedelemmel, amit kapok, mint fekete kereset, amiből nem adóztam.

én nem értek ehhez, teljesen mást tanulok. de ez most komoly? ilyet csinálnak? mondjuk azt nem tudják bizonyítani, hogy valaha is dolgoztam, max azt, hogy adtam fel hirdetést.

megüthetem a bokámat?

2012. jan. 6. 00:01
1 2
 11/18 asmosys ***** válasza:
86%

ok :) Azért figyelj az esetleges változásokra, ez 2010 óta van érvényben. Ki tudja meddig.

/A 2010. évi XC. törvény a Magyar Közlöny 132. számában jelent meg./

2012. jan. 6. 00:55
 12/18 anonim ***** válasza:

Azért az elég életszerűtlen, hogy az adóellenőr majd odahív a lakására, rád bízza a gyerekét, aztán lesi, hogy adsz-e neki számlát.

De ha nagyon gyanús valaki, egyszerűen kérdezd meg az elején, hogy kinek a nevére állíthatod ki a számlát. Ha nem mondja, hogy nem kér számlát, akkor mondd le a munkát valami ürüggyel.

2012. jan. 6. 01:30
 13/18 anonim ***** válasza:
Nem kell ilyenektől félni. Én például korrepetálok, hogyan adhatnék számlát? Senki nem várja el tőled, hogy ezért céget alapíts. Persze, legalább 40ezer forintot kellene fizetned havonta, ha semmit nem is dolgozol :) Kicsit kemény lenne kitermelni :) Ilyenért nem fognak megbüntetni.
2012. jan. 6. 10:06
 14/18 A kérdező kommentje:

Komolyan ezzel riogattak, hogy vannak ilyen ellenőrök. Jó, valahol életszerűtlen, de manapság ki tudja...gy viszont, hogy adómentes, nem félek. Elvileg a munkaadónak be kéne jelentenie minden hónapban, hogy alkalmaz és utánam 1000Ft-ot fizetni, de ha ezt nem teszi meg őt büntetik meg és nem engem.

Köszönöm a válaszokat!

2012. jan. 6. 10:31
 15/18 anonim ***** válasza:
25%
Dehogynem, simán megbüntethetnek ha van egy rossz akaród. Abból pedig mindig akad néhány.
2012. jan. 6. 10:36
 16/18 A kérdező kommentje:

A hatályos törvény szerint, ha valaki adózott jövedelemből biztosít jövedelmet valaki másnak és magánszemélyekről van szó(takarítás, gyermekfelügyelet, idősgondozás), akkor a jövedelem adómentes. Egyedül a munkaadót terheli bejelentési kötelezettség és havi 1000Ft megfizetése, de ez a munkavállalót nem érinti, ezért nem büntethető.

Amúgy sok helyen olvastam, hogy eddig sem nagyon fizették be ezeket, pont azért tették adómentessé, mert senki sem jelentett be ilyen munkákat.

2012. jan. 6. 10:43
 17/18 anonim ***** válasza:

Ami adó- és járulékmentes, az a bejelentett háztartási munka. (ennek a regisztrációs díja a havi 1000 forint)

Amit meg te csinálsz, az a feketemunka. És nemcsak a foglalkoztatódat, hanem téged is megbüntetnek, hacsak nem tudod bizonyítani, hogy abban állapodtatok meg, hogy bejelent háztartási munkára.

Más kérdés, hogy elég nehéz bizonyítani azt is, hogy pénzt kapsz azért, hogy vigyázol a gyerekre.

A NAV pedig egyre inkább rászáll mindenre és mindenkire, nemrég az aukciós oldalakon eladók voltak terítéken, könnyen lehet, hogy pár hét múlva a szolgáltatásaikat hirdetőket kezdik ellenőrizgetni.

2012. jan. 6. 19:15
 18/18 A kérdező kommentje:

Megkerestem az egyik válaszadó által említett törvényt és a gyermekfelügyelet külön ki van emelve. Idősgondozás, gyermekfelügyelet, háztartási munka és kisebb ház körüli javítások is adómentesek, akkor ha egyik fél sem áll kapcsolatban vállalkozással. Pl a bejárónőség adómentes, de ha irodát takarít valaki az már nem.

Így nem számít feketemunkának. Ez 2010es törvény, módosítást azóta nem találtam.

2012. jan. 6. 20:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!