Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ez lopásnak számít (nem...

Ez lopásnak számít (nem tettem meg csak kíváncsiság)?

Figyelt kérdés
Bemegyek pl a match be és éhes vagyok eszek egy kiflit aztán jövök a pénztárhoz és mondom hogy ettem egy kiflit de nem kérik az árát. Ez lopás?
2011. nov. 25. 12:16
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Én innivalót szoktam úgy inni, hogy pl. tescoban berakom a kocsiba és közben iszom belőle, aztán a pénztárossal lehúzatom. Most akkor emiatt is behívhatnak a biztonsági őrök? :O Ha nagyon szomjas vagyok, van hogy az üres flakont húzza le a pénztáros..
2011. nov. 25. 23:51
 12/14 bánomisén ***** válasza:

23:51

Épp ugyanezt a példát akartam írni, én is megcsinálom ezt, ha szomjas vagyok.

Büntetni csak akkor lehet valakit, akár szabálysértésért, akár bűncselekményért, ha már elkövette azt. Amíg az illető nem lóg ki fizetés nélkül a pénztárnál, addig nem követett el semmi törvénybe ütközőt. Azzal valósít meg lopást, hogy nem szól a pénztárnál és nem fizeti ki azt, amit elfogyasztott.

Ha ez nem így lenne, ha már előre tudni vélik, hogy nem akar az ember fizetni, akkor már az Orwell-i gondolatrendőrségnél tartanánk, akkor meg nagyon gyorsan kilövetném magam a Marsra, mert nem akarnék tovább a Földön élni...

2011. nov. 26. 00:02
 13/14 anonim ***** válasza:

A fizetés nélküli dologelvétel jelent lopást.

Ahogyan az is lopás, ha törsz egy mogyorót, vagy egy lyukas zacskóból valamit eszel.

Tehát nem lopás kérdező, ha eszel egy kiflit, és még a fizető pultnál közlöd, hogy ettél, és erre ő rávágja, hogy egészségedre. De az viszont lopás, ha kérné az árát, és nem fizetnéd ki, vagy nem szólnál neki.

Az egy más kérdés, hogy a boltban felbontasz valamit - tudom milyen egy gyerek - és a pénztárnál jelzed, hogy ezt is számolja hozzá. Ott ugye nem volt lopási szándék.

Viszont ha már valamit megeszel (kifli), és nem közlöd, azaz a tudtuk nélkül elsajátítod, az már lopás, vagy ha nem fizeted ki. Kérdés, hogy ilyet ki csinál meg? Mert nekem az arcomról lesülne a bőr, hogy fizetés nélkül majszolok egy kiflit, amit vagy kifizettetnek, vagy odaadnak. 10Ft-ról beszélünk!

2011. nov. 28. 18:24
 14/14 anonim ***** válasza:

Szerintem is lopás, ráadásul nem tudod bizonyítani, hogy kifizetted volna végül...

Mindenesetre én nem is értem, én sosem eszem vagy iszom az üzletben akkor sem ha rettentő szomjas vagyok! Leégne az arcomról a bőr. Kiskoromban persze anyukámmal bementünk mindig ettem a csokit aztán a végén csak a papírját mutatta meg anyukám a pénztárosnak, de ez vidék gondolom itt ismertek is minket. Én ezt sem tartom helyesnek, szerintem annyi önfegyelmet lehet tanítani egy gyereknek, hogy rendben, megkaphatja de csak ha kiértünk a boltból. Legalábbis én nem tenném rendszeressé az ilyesmit a gyerekem számára, egyszer-kétszer ha nagyon hisztizik lehet engedném, de véleményem szerint ez nem helyes.

De amúgy szerintem egy ilyen kiflis esetnél vagy ha iszol a vízből nem kellene különösebb intézkedéseket tenni. Pl. lehet, hogy valaki cukorbeteg és gyorsan ennie kell. Bár akkor is kifizethetné gyorsan azt az egy kiflit és megehetné utána, vagy szólhatna előre az eladónak, hogy gyorsan ennie kell (ha mondjuk hosszú a sor pl. tescoban és fél óra mire a kasszához kerülne). De ilyesmiért pl. nem hívnék rendőrt, de nem tartom elfogadhatónak.

Nyáron sokszor már annyira szomjas voltam, hogy alig bírtam megszólalni, szinte nyelni sem tudtam mert nem volt nyál a számban stb. szóval nagyon. Mégis végig szenvedtem a nagy bevásárlást és vagy 40 percen keresztül voltam bent a tescoban, de nem éreztem volna elegánsnak, ha most én ott nekiállok inni. Persze ez nyilván attól is függ kinek milyen a tűrőképessége. Másrészről gondolom simán ihattam volna a palackból 1-2 decit senki nem foglalkozott volna velem aztán úgyis kifizetem a 6-os pack ásványvizet.

2011. dec. 2. 02:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!