Gyámügy? Ilyenkor mi a teendő?
Valószínűleg tényleg csak fellángolás, és valóban nem történik semmi a szüleid nélkül.Szép is lenne, ha 17 évig neveltek, és utána csak úgy elvennék tőlük a gyereküket a TUDTUK nélkül.
Várj még 1 évet, aztán azt csinálsz, amit akarsz.
Meghallgatják a szüleidet, az nem azt jelenti, hogy a beleegyezésük is kell. De tudod te állítasz valamit, ami vagy igaz vagy sem, ilyenkor mindig meghallgatják a másik felet is ő mit állít.
Szépen menjenek el a szüleid a meghallgatásra, ennyi, mást nem tudsz tenni.
Kell a szülő hozzájárulása is. A szüleid tudta, és engedélye nélkül nem gyakorolhat feletted gyámságot senki, kivéve, ha törvénytelen dolgokat csinálnak, és a te biztonságos, ép nevelésed veszélybe kerül.
A törvények szerint, és szerintem is mindaddig ez fellángolás, amíg a szülő nem törvénytelen, csupán szabályokat állít fel, és azokat te nem tartod be. Nem ismerlek, és az indokot sem, de ahhoz, hogy elköltözhess, az nem indok, hogy szobafogságban tartanak, és volt fogy felpofoztak.
Engem is zavar valami -- a szülői ház elhagyása nem ugyanaz, mint a ,,gyerek elvétele'', hanem ez valami külön műfaj, szóval itt szerintem sem kéne elvárni, hogy durva bűncselekmény bizonyosodjon be a szülőről. Szerintem kérdezd meg majd a jogi fórumon is. Sajnos pontosan ilyen topikot nem találtam, tehát vagy külön kell nyitni egyet, vagy használni egy hasonlót:
Én is úgy tudom, hogy nem kell a szülő ENGEDÉLYE, nem kell a HOZZÁJÁRULÁSA. Meghallgatni viszont minden résztvevőt meghallgatnak, a szülőket is, tehát önmagában az még nem utal szabálytalanságra, önmagában emiatt még nem kell hogy rossz érzésed legyen.
Az engem is zavarna, ha elvárnák, hogy valami nagyon durva bűncselekményt bizonyítsak rá a szüleimre, én úgy tudom, ez a műfaj nem erről szól, hanem arról, hogy ,,a költözés a gyerek érdekét szolgálja'', ami azért lágyabb műfajnak tűnik, mint a durva bűncselekmények miatti gyerekelvételek.
Én nem vagyok szakértő. Lehet, hogy a Kék Vonalnak van szakemberlistája, őket még nem hívtam (csak a Krízistelefont, de az most már nem üzemel). Ha gondolod, kérdezd meg a Kék vonalat, hátha tudsz kapni ingyen szakembert, még ha esetleg ifjúsági pszichológust is, az is jó, mert akkor máris lenne egy független szakvélemény, ami talán segíthet az ügyedben.
Általánosságban ennyit találtam
ebből én is annyit vettem, ki, hogy a szülők **hozzájárulása** valóban nem kell (de mindenkit meghallgatnak). Az meg, hogy maga a gyámhatóság hogyan mérlegel, az nagyon függ a részletektől, sőt talál magától a gyámhatóságtól is. Én úgy képzelem, hogy eseti alapon mérlegelnek. Próbáld meg a linkeket, hátha szakember tud adni valami ötletet. Van-e valami független szakértő, akit még be lehetne vonni a meghallgatásba, és valamennyire ismer Téged (vagy legalábbis van lehetősége, hogy véleményt alakítson Rólad)? Ifjúsági pszichológus, régebbi tanár vagy ilyesmi?
Még valami: nem tudom hol, de valahol úgy hallottam, hogy baráthoz nem szívesen adják meg az elhagyást. Ha nagyon nem jön be, esetleg más rokonnal talán bejönne. A szóbeszéd egyébként nem biztos hogy igaz, csak hallottam.
11:36-ban félreérthetően fogalmaztam, úgy értettem, hogy engem is zavarna, ha a gyámhatóság alapból nem venné komolyan a kérést, vagy nem mélyedne el a részletekben, egy 17 éves embernél igenis elégnek kéne lennie egy általánosan mély rossz közérzetnek is ahhoz, hogy komolyan vegyék (amennyiben ezt szilárd alapra lehet helyezni). Az ördög meg úgyis a részletekben van - ha lehet, szerintem beszélj ifjúsági pszichológussal, és ha tényleg olyan a helyzet, akkor a szakember segíthet szilárd alapokra helyezni az érvelésedet.
Azt nem tudom, hogy lehet-e, hol lehet majd fellebezni, ha a határozatot elfogultnak, az eljárást meg szabálytalannak érzed. Talán az (előbb linkelt) jogi fórumon erre is kitérnek, amikor a válaszokat majd ott kapod, bár ott is eléggé vegyes az összetétel, de azért általában sűrűn benéznek oda a családjoghoz értő hozzászólok, ha megfelelő topikba teszed a témát. Családjog alá érdemes tenni, a hivatalos elnevezés meg ,,Szülői ház elhagyása'', tehát ezt a nevet érdemes adni a topiknak, vagy pedig olyan régebbi topikot kereni, amiben ez a kifejezés benne van.
Javítás:
de azért általában sűrűn benéznek oda a családjoghoz értő hozzászólók, ha megfelelő topikba teszed a témát. A ,,Családjog'' kategória alá érdemes tenni, a hivatalos elnevezés meg ,,Szülői ház elhagyása'', tehát ezt a nevet érdemes adni a topiknak, vagy pedig olyan régebbi topikot kereni, amiben ez a kifejezés benne van.
A linkek közül elfelejtettem megadni a Kék Vonalat, akiről azt mondtam, hogy TALÁN tudnak ifjúsági pszichológust (lehetőleg ingyen is) ajánlani.
Valahol azt olvastam, hogy direkt egész szakemberlistájuk van, de lehet, hogy keverem egy más szervezettel. Azért próbáld meg, egyrészt mert valószínűleg tényleg van, másrészt meg lehet, hogy más módon is tudnak segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!