Örököl-e a két lány gyerek?
Röviden a történet:
Van 3 gyermek (2 lány, 1 fiú; mindegyik nagykorú már), egy apa, és egy lakás. Az apának az első feleségétől van 2 lány gyermeke. A második feleségétől van 1 fiú gyermeke, akikkel egy 2 szobás lakásba költözött. (Úgy tudom, a férj nevén van a lakás.) A férj 10 évvel ezelőtt elhunyt. A második feleség és a fiú azóta is az említett lakásban élnek; a feleségnek már jó pár éve az új párja is velük él. A kérdésem az lenne, hogy a 2 lány gyermek örököl-e valamit ebből a lakásból? Ha igen, azt hogyan lehet "érvényesíteni"?
Ha a két lány ír egy meghatalmazást az édesanyjuknak, akkor ő eljárhat az ő ügyükben? És ha igen, mit írjanak a meghatalmazásba?
az apjuk halt meg 10 éve? akkor a hagyatéki tárgyaláson kellett volna érvényesíteni az öröklési jogaikat
az apjuk új felesége után nem örökölnek, és a testvérük után sem
A második feleség örökölte a lakást ha az apa nevén volt.
Ha a második feleség meghal akkor a fia örökli.
Válás és újranősülés után az előző feleségnek nincs követelési joga,hacsak az apa végrendeletben nem határozta meg az örökösöket.
"A Ptk. szerint örökös elsősorban az örökhagyó gyermeke, akik fejenként egyenlő részben örökölnek. A kiesett (kiesésről részletesen) gyermek helyén egymás közt egyenlő részekben a kiesett gyermekei örökölnek. Ha az örökhagyónak leszármazója nem volt, a házastárs örököl."
Forrás: [link]
Tehát a második feleség nem örökös, kedves shadow75. Az első feleség nem követel semmit. Azt írtam, hogy ha a két lány meghatalmazza az első feleséget, akkor ő eljárhat-e így a két lány gyerek érdekében.
ácsi, a feleség semmit nem örököl a férj után, csak haszonélvezetet kap az ingatlanra
ha a hagyatéki tárgyalásról nem értesültek a gyerekek vagy hazudott valamelyik örökös, akkor lehet kérni a felülvizsgálatát
ha végrendelet nem született, akkor a 3 gyerek 1/3-1/3-1/3 arányban örökölte az apa tulajdonrészét...(akárkinek a nevén van, ha közös vagyonból vették, akkor a 2. feleségé a lakás fele alapból)
jogiforum.hu-n kérjetek tanácsot
Hagyatéki eljárás megismétlése kérhető az illetékes közjegyzőnél, aki korábban döntött a hagyaték kérdésében. Hány éves a két lány? Amennyiben 18 év feletti valamelyik, maguk is eljárhatnak, annak hiányában törvényes képviselő.
És amennyiben nem volt végrendelet, akkor mind a 3 gyerek fejenként egyenlő arányban örökölt volna. Apukád feleségének meg akkor szűnik meg a haszonélvezeti joga, ha az új párjával házasok, ha csak simán együttélnek, akkor nem.
20:42-es
Kérlek, olvasd el mégegyszer figyelmesen, amiket írtam.
Elolvastam figyelmesen, úgy gondolom helyénvaló tanácsot adtam. Lehet utólag vettem észre, hogy már minden gyerek nagykorú, vagy nem házasok, de a hozzászólásomon ez érdemben nem változtat, nem értem miért kell kioktatnod, amikor te kérsz segítséget.
Ha nagykorú vagy csak te vagy csak a testvéred járhat el, anyukád nem. A haszonélvezettel meg sajnos nem tudtok mit kezdeni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!