A lányom 18 éves, főiskolára fog járni. Medig vagyok köteles gyerektartást fizetni?
Amíg tanul.
De bocsáss meg, ha neked a lányod, akit te csináltál szabad akaratodból, mostanra csak egy "kötelesség", és inkább hagynád szarabbul élni, úgy, hogy nem tud a saját lábára állni, hiszen semmi végzettsége nincs (hiába 18, az nem jelent semmit), akkor arra nehezen tudok bármi szépet mondani.
Nem csak a törvényi kötelezettségeinket kell nézni, főleg nem ebben a témában.
Kedves utolsó,
Azt azért tedd hozzá, hogy esetleg a kérdező mondjuk munkanélküli segély 28.000 Ft-jából szeretne megélni, és abból mégis hogyan támogassa a lányát? Anya/apa nélkül (mert az elvált szülő éhenhal, vagy megy a híd alá) miért lesz jobb a gyereknek?
Csak azért, mert elromlott a házasság, nem kéne belehalni a gyerektartásba... Pedig a mai törvények majdnemhogy erre mennek ki...
a jelenleg hatályos Család-JOGI Törvény szerint, részletesen olvasható az alábbi bekezdésekben:
Gyermektartásdíj fizetés nagykorú gyermek számára...
A tanulmányait folytató nagykorú tartásdíja...
Mikor nem kell tartásdíjat fizetni a nagykorú gyermek számára?
A nagykorú számára fizetendő tartásdíj megállapítása...
A tanulmányait folytató gyermek kötelezettségei...
+Jogi Fórum a témában:
19.42. A törvény sajnos az apák lehúzásáról szól! Vajon a gyerek mennyire tartotta a kapcsolatot az apukával,mennyire tisztelte és becsülte? Nem egy gyereket ismerek,akinek az apja csak arra jó,hogy pénzért lehúzza. Akkor is,ha az apának a megélhetésre is kevés a pénze. Talán az apák jogaival sem ártana foglalkozni?
Több egyetemistát ismerek,akinek a szülei nem tudják fedezni az egyetemi költségeket. Ők elmennek a suli mellett dolgozni,hogy tanulni tudjanak. Ha ők képesek erre,mert nem elvált szülők gyermekei,akkor az elvált szülő gyereke miért nem képes munkával megteremteni a saját költségeit?
Más dolog,ha az apuka gazdag,akkor valóban elvárható,hogy segítse a gyerekét.
"Csak azért, mert elromlott a házasság, nem kéne belehalni a gyerektartásba... Pedig a mai törvények majdnemhogy erre mennek ki..."
Belehalni nem kéne, a lehúzással én sem értek egyet. De az apának ugyanazt a támogatást kell nyújtania a válás után is, mint előtte. Addig, amíg a gyereket úgymond nem "taníttatta ki". És ez azokra is vonatkozik, akik nem váltak el. Szülői kötelesség, hogy a gyereket elindítsuk az életben, vagyis ne csak 18 éves koráig foglalkozzunk vele, amíg a törvény előírja. Aki ezt nem fogja fel, az ne vállaljon gyereket.
"akkor az elvált szülő gyereke miért nem képes munkával megteremteni a saját költségeit?"
Mert a gyerek nem tehet róla, hogy a szülei elválnak! Rohadtul semmi köze hozzá. Neki ezért nem kellenek másképp élnie.
És hidd el, azzal sem értek egyet, ha nem elvált szülők gyerekei arra kényszerülnek, hogy egyetem/főiskola mellett még dolgozzanak, hogy eltartsák magukat. Aki nem képes a gyerekét az egyetem elvégzéséig eltartani, az nem vállaljon gyereket. Ezzel kell számolni, nem csak azzal, hogy juj, de aranyos kisbaba.
Tudom, vannak, akik a gyerek születése után lettek rosszabb módúak. De
1. nem sok ilyen van, ezt többnyire előre lehet látni
2. ők tehetnek róla
Nem a vakvilágba beszélek, a volt barátnőm anyja csak úgy herdálta a pénzt. Hitel plazmatévére, új autóra, stb. Közben meg dohányzott is a nő. Természetesen étel nem mindig jutott az asztalra.
20.58. Te miről beszélsz?
Aki most kezdi az egyetemet,és a szülei keveset keresnek vagy munkanélküliek,azok honnan tudhatták volna,amikor megszületett a gyerekük,hogy 18 év alatt az egzisztenciájuk megszűnik? '8 évvel ezelőtt sokkal jobban élt az emberek többsége mint ma,és akkor még az oktatás sem került annyiba mint most.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!