Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Még mindig nem értem ezt a...

Még mindig nem értem ezt a köteles részt! Akkor hogy is van ez?

Figyelt kérdés
Tettem fel itt egy kérdést és jól belegabalyodtam az egészbe. Szóval nézzük az alábbi szituációt: a mamám nevén van egy lakás. Ő úgy dönt, hogy ezt a lakást nem a fiára (csak egy gyereke van), hanem az unokájára, azaz rám hagyja. Ír erről végrendeletet. Mivel én nem a közvetlen leszármazottja vagyok, hanem "csak" az unokája, így apumnak valóban jár a kötelesrész, tehát a lakás fele az övé lesz annak ellenére, hogy a végrendelet szerint engem illet? Most ez komolyan így van?!
2011. ápr. 28. 20:28
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Igen, az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben részben vagy egészben le lehet mondani az örökségről.

Viszont nem értem miért kell plusz munkát csinálni, amikor egyszerűen megoldható a kérdéskör, de ha ti a bonyolult megoldásokat szeretitek, és szerettek illetéket fizetni az államnak, ahelyett hogy eleve a te nevedre menne a lakás, akkor hajrá.(Gondolom ugyanaz vagy, aki az előző kérdést is feltette)

2011. ápr. 28. 21:33
 12/17 A kérdező kommentje:
Igen, az előző vagyok. Valóban az lenne a legjobb, én is azt szeretném, de anya teljes mértékben ellene van mert még fiatal vagyok, mi van ha olyan hülye leszek hogy ráíratom másra meg ilyen baromságok. Apa nevére semmiképp sem mehet. De anya nevére meg nem tudom, hogy apa ráíratná-e mert igazából a lakás apa pénzéből lesz véve. És egyébként jól látod, hihetetlenül túlkomplikálnak mindent a szüleim, szóval ellehet képzelni.......
2011. ápr. 28. 21:39
 13/17 anonim ***** válasza:

Szerintem erre a legjobb megoldás, ha a tulajdonjogot a te nevedre íratják, az anyukád haszonélvezeti jogának fenntartásával. Ez azt jelenti, hogy az ingatlan a TIÉD, tehát te vagy a tulajdonosa, viszont anyukádnak joga van benne lakni, nem rakhatod ki onnan, nem adhatod el a feje fölül, stb... Szerintem egy ügyvéddel kellene beszélnetek, egy ilyen szerződés nem egyszerű dolog, sok buktatója van.

[link]

Pedro

2011. ápr. 28. 22:00
 14/17 anonim ***** válasza:

Ha ilyenek a szüleid, és annyit nem néznek ki belőled hogy felnőtt létedre értelmes döntést tudsz hozni, vagy ha felnősz értelmes döntéseket hozol, akkor menjetek el egy ügyvédhez, és kérjétek ki a véleményét, ő milyen megoldás javasol, ami költségek és minden szempontból a legkedvezőbb. De uhh ez azért durva, hogy azt hiszik, majd a pasid nevére íratnád és hasonlók, azért értelmes ember ennyire nem hülye. Meg egyébként is, a te lakásod lesz, már bocsánat de nekik nem mindegy ha annyira hülye vagy, hogy a pasidnak adod, az a te bajod lesz, nem az övék.:)

De én mint majdnem jogász fenntartom, amit az előző kérdésnél is írtam, a legkézenfekvőbb megoldás, ha egyből a te nevedre megy. Ha pedig házasodsz biztos ami biztos alapon kötsz vagyonjogi szerződést a jövendőbelivel.

2011. ápr. 28. 22:57
 15/17 anonim ***** válasza:

Ha apukád ragaszkodik a részéhez, a mamád pedig mindenképp neked akarja a lakást, akkor legegyszerűbb, ha már most a nevedre íratja, magának pedig haszonélvezetet jegyeztet be rá. Így amíg él, onnan kitenni őt nem lehet, utána viszont teljes mértékben a tiéd a kégli.

De amúgy apukád bármikor lemondhat az örökségéről a javadra. Meg akár azt is megteheti, hogy megörökli ugyan a részét, de utána neked adja. Mindenesetre ha apukád is neked szánja azt a lakást, semmilyen törvény nem kötelezi őt arra, hogy a felét megtartsa magának.

2011. ápr. 28. 23:22
 16/17 anonim ***** válasza:
A hagyatéki tárgyaláson bárki lemondhat az örökségéről, vagy annak egy részéről. Ha végrendeletileg rád hagyja a nagymama a házat, akkor egész egyszerűen a hagyatékin apukád azt mondja, hogy nem tart igényt a köteles részre. Így a te nevedre kerül a ház teljes egészében.
2011. ápr. 29. 10:36
 17/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget! Várhatóan jövő héten eldől kinek a nevére kerül, én elmondtam szüleimnek amiket megtudtam tőletek.
2011. ápr. 29. 15:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!