Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Még mindig nem értem ezt a...

Még mindig nem értem ezt a köteles részt! Akkor hogy is van ez?

Figyelt kérdés
Tettem fel itt egy kérdést és jól belegabalyodtam az egészbe. Szóval nézzük az alábbi szituációt: a mamám nevén van egy lakás. Ő úgy dönt, hogy ezt a lakást nem a fiára (csak egy gyereke van), hanem az unokájára, azaz rám hagyja. Ír erről végrendeletet. Mivel én nem a közvetlen leszármazottja vagyok, hanem "csak" az unokája, így apumnak valóban jár a kötelesrész, tehát a lakás fele az övé lesz annak ellenére, hogy a végrendelet szerint engem illet? Most ez komolyan így van?!
2011. ápr. 28. 20:28
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
Komolyan így van.
2011. ápr. 28. 20:34
 2/17 anonim ***** válasza:
Mivel apukád örökölné az egészet, ha törvényes öröklés lenne, így őt valóban megilleti a kötelesrész, ami annak a fele, ami neki végintézkedés hiányában járna. Tehát mivel az egész lakás neki járna, így a felét fogja ténylegesen megkapni.
2011. ápr. 28. 20:37
 3/17 anonim ***** válasza:

ajándékozza neked mielött meghal azt nincs ilyen gond

drágább, meg ügyvéd is kell, de akkor fater tényleg nem kap semmit

2011. ápr. 28. 20:38
 4/17 A kérdező kommentje:
Na de akkor minek a végrendelet? Nem hiszem el, hogy nem hagyhatja rám ha úgy akarja, mi ez már?! És azt meg lehet tenni, hogy a fiát kizárja? De nem az egész örökségéből, hanem csak hogy ne kaphassa meg ennek a lakásnak a köteles részét.
2011. ápr. 28. 20:40
 5/17 anonim ***** válasza:
Csináltok eltartási szerződést.
2011. ápr. 28. 20:57
 6/17 anonim ***** válasza:
84%

Nem lehet. A köteles rész mindenképpen jár, egy esetet kivéve, ha az örököst KITAGADJÁK a családból (ennek is van valamilyen jogi formája, ezt most hagyjuk). Amennyiben nincs kitagadva, akkor jár neki a teljes örökrész, ha az örökhagyó másként nem rendelkezett. Ha másként rendelkezett, akkor pedig MINIMUM a köteles rész jár neki. Ez a törvény.

Pedro

2011. ápr. 28. 20:58
 7/17 anonim ***** válasza:
100%
Kitagadni teljesen egy örökségből csak alapos indokkal lehet pld az örökös az életére tört az örökhagyónak és ezt bírősági ítélettel kell alátámasztani nem elég csak állítani se.
2011. ápr. 28. 21:10
 8/17 anonim ***** válasza:
66%

"az örököst KITAGADJÁK a családból (ennek is van valamilyen jogi formája, ezt most hagyjuk)."

Ilyet nem lehet csinálni! Az anya nem teheti meg a fiával hogy ez nem a fiam nem is a rokonom. Ez nonszensz!Mert akkor az unokája se lenne az unokája, tessék már gondolkodni!

2011. ápr. 28. 21:13
 9/17 A kérdező kommentje:

És azt meglehet csinálni, hogy apa már most lemond írásban a köteles részről? Szóval úgy, hogy még mamám is ugye él, tehát nem aktuális az örökösödés, de ha az lesz akkor a javamra lemond a részéről. És csak erre a lakásra vonatkozna a lemondás, mamám többi vagyonáról nem!

Szóljatok ha lehetetlent kérek... :)

2011. ápr. 28. 21:20
 10/17 anonim ***** válasza:
84%

"Ilyet nem lehet csinálni! Az anya nem teheti meg a fiával hogy ez nem a fiam nem is a rokonom."

De igen. JOGILAG ki lehet tagadni valakit, ami azt jelenti, hogy JOGILAG nem lesz a továbbiakban semmi közük egymáshoz. (Természetesen ettől még a genetikai rokonság megmarad.)

Mint írták is, kitagadni valakit csak igen nyomós indokkal lehet, és ezt az indokot meg kell fogalmazni, és a bíróságnak el kell fogadnia. A bíró hoz egy határozatot, melyben jóváhagyja a kitagadást, és ha ezt nem tudják határidőn belül megtámadni, akkor jogerőre emelkedik.

Pedro

2011. ápr. 28. 21:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!