Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Megteheti-e velem a munkáltató...

Megteheti-e velem a munkáltató, hogy nem ad nekem szabadságot ahhoz, hogy bölcsibe szoktassam a gyerekem?

Figyelt kérdés

Július 22-től őrültek háza lesz bent, ma szóltak, hogy a szabink 70%át vegyük ki eddig a napig. És közölték velem, hogy ne is álmodjak szabiról szemptemberben, pedig mondtam nekik, hogy mire kéne.

Én lojális vagyok a munkahelyemmel szemben, de nekem a gyerekem az első. Augusztus végéig meg van oldva a felügyelete ismerősnél, de szeptembertől muszáj bölcsibe adnom.

Tehetek-e jogi lépéseket ezügyben, vagy ezt megelőzve "fenyegetőzhetek"-e majd azzal, hogy ügyvédhez fordulok, ha tényleg nem akarnak szabit adni?

2011. febr. 15. 08:46
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Törvényileg nem de ugy sem tudod bizonyítani ha patogsz kirug mi sem vehetük ki akkor mikor akartuk csak mikor ő mondta
2011. febr. 15. 08:54
 2/9 anonim ***** válasza:
66%

a szabadságod 1/4-vel rendelkezel te. a többit ő mondhatja meg, hogy mikor.

[link]

2011. febr. 15. 08:56
 3/9 anonim ***** válasza:
34%
Elvileg megteheti, de a gyakorlatban nem ,mert ha fogod magad és nem mész be, nem tudja ezt kivédeni.
2011. febr. 15. 10:39
 4/9 anonim válasza:
78%
Először is, kirúgni a gyes időtartama alatt, nem tud. Törvényileg, a gyes lejárta után, még 1 hónapig teljesen védett vagy. Ha ez idő alatt bármi indokkal ki akar rúgni, munkaügy bíróság, nyugi nem fog kirúgni, ilyen helyzetbe cég még nem nyert. Főleg mert bármilyen indokkal akar kirúgni, de védekezz azzal, hogy csak azért akar kirúgni mert gyesen vagy. Lehetetlen hogy nyerjen. A másik, én a helyedbe el mennék betegállományba, én is ezt tettem. És a gyerek után jár szintén szabadság, bár nem sok, azt hiszem 2 nap, de jár. Szóval ne hagyd magad. Ha esetleg olyan indokkal rúgna ki, hogy nem tud munkát adni, állásidőt kell fizetnie, ami a személyi alapbéred, amíg nem tud munkát adni. Sok sikert. Én ezt már le futottam.
2011. febr. 15. 16:43
 5/9 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat, nagy cégről van szó, több ezer alkalmazottal, szóval a MTkönyvet bötű szerint betartják, de nyilván ők dörzsöltebbek, mint én.

Azt hiszem, betegállomány lesz belőle, bár még messze van a dolog. Azért majd tájékozódom.

2011. febr. 15. 17:19
 6/9 anonim ***** válasza:
58%

Kedves 16:43 válaszoló.

Én már rúgtam ki védett dolgozót. Túl jól ismerte a jogait és kevésbé a kötelességeit. És megnyerte a cég a munkaügyi pert. Rendkívüli felmondás ellen nincs védelem. Ha a rendkívüli felmondás megalapozott, akkor nem tud mit tenni a dolgozó. A munka törvénykönyve említ valami olyasmit, hogy együttműködési kötelezettség. Nem csak jogok vannak, kötelezettségek is !

Vigyázzunk az ilyen tanácsokkal.

2011. febr. 15. 21:28
 7/9 anonim ***** válasza:
30%
mi az hogy bolcsibe szoktatni???Nem ertem,ha szep.-ben nem lesz szabi de a kolyok bolcsibe lesz mi a problemo?
2011. febr. 16. 02:09
 8/9 A kérdező kommentje:
De sötét vagy te, kedves utolsó....
2011. febr. 16. 08:10
 9/9 anonim ***** válasza:
igazán nem tud kirúgni mert a törvény téged is véd,fentebb említették hogy lehet igen de a legtöbbször azt fegyelmi vétséggel teszik,azért csak kitalálok valamit gyorsan és kirúgom az embert nem így működik,te maradj nyugodt diktafon a zsebbe és beszélgessetek,előbb utobb el hangzik a főnök szájábból egy olyan mondat amit lehet támadni és mivel felvétel van róla le tagadni sem tudja.a baj az hogy a cégek azt hiszik ők az istenek,és hiába mész normálisan segítségért csak bunkóznak meg ész játszás van,én egy db kiskaput nem engednék nekik amíg így viselkednek,a dolgozóból él könyörgöm aztán azt szivatja?????!!!és még csodálkozik hogy a dolgozó is úgy áll hozzá???!!! persze tisztelet a kivételnek.
2016. júl. 9. 08:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!