Szerintetek a demokrácia is ugyanannyira utópisztikus gyakorlatban meg nem valósítható társadalmi forma, mint a kommunizmus?
A képviseleti demokrácia nem egy rossz dolog. Finomítani lehet, kétségtelen, de alapvetően ennél jobbat még nem találtak ki.
(off: régebben voltaire néven írtam ide, csak elfelejtettem a jelszavam. )
Szerintem igen.
Főként, ha te demokrácia alatt a közvetlen demokráciát érted. Ehhez az volna szükséges, hogy mindenki egyformán naprakész legyen a problémákat és az ország helyzetét illatően, illetve egyformán képzett hogy a szava(zata), ami ugyan annyit ér, ugyan úgy racionális döntés legyen.
A képviseleti demokráciában már csak a képviselőknek van teljes jogköre, a többség csak abban dönthet, hogy kire bízza ezt a jogokat. A szememben ez már nem is igazi demokrácia.
A kettő közti átmenet (félig-közvetlen demokrácia) szerintem a legéletképesebb, mert itt nem csak a képviselők vannak hatással a politikára, de a döntéseket alapvetően mégiscsak naprakész ismeretekkel rendelkező emberek hozzák, amit viszont népszavazással felülbírálhatnak.
Viszont ez az utolsó kettő pártokon alapuló kormányzást jelent, ami a megosztottság forrása lehet (saját bőrünkön tapasztalva az is). És ha továbbra sem felejtem ki a képletből az emberi tényezőt, akkor az önző érdekek, a korrupció alapvetően képes megmérgezni a rendszert, ezzel a demokráciában korlátozódik az egyén ráhatása a politikára, így a gyakorlatban a demokrácia megszűnik. A hatalmat ismét egy szűk elit gyakorolja.
Azért nem egészen. Ha a demokrácián valamiféle ideális állapotot értünk, akkor az persze nincs sehol. De mondok egy pár dolgot, ami lehet, hogy nem is tűnik fel neked, de ha nem lenne ez a viszonylag demokratikus berendezkedés, akkor nagyon máshogy lenne, és nagyon visszasírnád ezt a rendszert:
- Nem történhet meg, hogy valaki úgy dönt, hogy kiírtja vagy kitelepíti a kékszeműeket, a nagyfülűeket vagy másik olyan csoportnak tagjait, amibe te is tartozol.
- Nem csukhatnak le csak úgy önkényesen, mert mondjuk nem tetszik a búrád a főnöködnek.
- Írhatsz, beszélhetsz, amit akarsz, mehetsz tüntetni. Ha demokrácia nem lenne, gyk se lenne stb.
- Nem kobozhatják el a vagyonodat, nem vehetik el az ingatlanjaidat, nem nyúlhatnak a pénzedhez. (Bár ebben az utóbbi idők fejleményei után már nem vagyok teljesen biztos.)
Persze ha onnan nézzük, hogy a valóságban mennyi beleszólásod van a dolgok menetébe, az állam irányításába, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy porhintés az egész, a senki által nem választott nagytőke uralkodik gyakorlatilag. Innen nézve jogos a kritika, de még ebben a tökéletlen demokráciában is van sok minden, amit érdemes megbecsülni. Sajnos a jelenlegi FIDESZ-kormány ezekhez az értékekhez is hozzányúl, leépíti őket, mert az emberek hagyják, nekik se fontosak ezek a dolgok. Pedig ezt nem kéne hagyni.
Kevesen tudják, hogy Platón (Állam, Államférfi, Törvény szerzője) és Arisztotelész (Politika) a rossz államformák közé sorolták, Türranisz, Monarchia mellett (úgy gondolták nem mindenki érdemes képességei alapján rá). A népuralom alapvetően, ha jól tudom ez volt Athénban is arról szól, hogy aki a nép tagjai (Athén-polisz tagjai szabad születésű férfiak, Mo.-n is van korlát: életkor, jogerős ítélet alapján) közvetlenül vegyenek részt. Ma ugyebár közel 6 millió (Mo.) embernek elég nagy házat kellene építeni a részvételhez, ezért dívik mostanában a közvetett demokrácia. A demokrácia elve azt jelenti, hogy politikai hatalom csak a néptől származhat. A demokráciában a parlamenti többség és kisebbség viszonylatában a toleranciának kell érvényesülnie. Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint a demokrácia nem jelentheti a többségi vélemény szupremáciáját fontos, hogy a kisebbség olyan módon legyen kezelve, hogy a többség ne éljen vissza erőfölényével. Churchilltől tudok is idevágó idézetet: "A legjobb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagos szavazóval." Ezek lényegében azonos gondolatok Platónnal és Arisztotelésszel.
Dehát akkor mi legyen? Monarchia, Türannisz (autokrácia-önkényuralom), Arisztokrácia, Oligarchia? Én még mindig a demokráciára szavazok.
De pl Platón véleménye a demokratikus államról h a túlságos szabadság a legbőszebb szolgaságra vezet , mert a népvezér kihasználva a tömeg esztelenségét korlátlan egyeduralomra tehet szert....Arisztotelész szerint is a demokrácia egy elkorcsosult forma méghozzá a politeia-é amikor a nép gyakorolja a hatalmat a közjó érdekében....valamint szerinte a legjobb államforma a jó királyság...véleményem szerint igaza van
pl: Anglia, Hollandia
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!