Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Bírósági határozatok. Oké, de...

Bírósági határozatok. Oké, de itt most mire gondolt?

Figyelt kérdés

Esszét kell írnom a bíróság rendszer felépítéséről. Eddig oké, meg is van (helyi/munkaügyi-megyei-Ítélőtábla-LB-Alkormánybír.)

Gyakorlati részként be kell raknom BH-kat amik a hatályos joganyaghoz vonatkoznak. Na ezt nem értem. Ugye a hatályos joganyag a 1997. évi LXVI. tv. Vagy nem? Nem értem....Kérlek segítsetek!!!

2011. jan. 1. 12:13
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
A hatályos joganyagot gondolom általánosságban értette. A bírósági határozatok közt keress, beírod mondjuk hogy a Ptk. 6. §-hoz kapcsolódóan keressen Bh-t(ez egyébként a biztatási kár).
2011. jan. 1. 12:41
 2/15 A kérdező kommentje:
Tehát akkor ha beírom a BH keresőbe (ami a neten van), hogy polgári peres dolgokat keresek és azt hogy Bszi. (a 1997.év tv rövidítését) és kiadja a pereket (pl: Vas megyei bíróság kártérítési per) akkor az jó?
2011. jan. 1. 12:59
 3/15 anonim ***** válasza:

Szia!

Az Alkotmánybíróság nem tartozik a bírósági rendszerbe.

Különálló intézmény, sajátos feladatokkal.

A hatályos joganyag alatt a Magyar Köztársaságban a mai napon hatályban lévő összes jogi norma értendő.

Az 1997. évi LXVI. törvény csupán a bíróságok szervezetéről rendelkezik - tehát ez egy darab jogszabály (azon belül törvény) a többszáz közül.

Hová kell ez a feladat, hogy szól pontosan a kérdés?

Általánosságban kell BH-kat idézned?

Annak nincs sok értelme...

Mert hát többezer BH található a jogtárban, fontos, kevésbé fontos stb.

van polgári, közigazgatási, munkaügyi, büntető...

ezekből 1-1-et kell csak úgy leírnod?

2011. jan. 1. 18:06
 4/15 A kérdező kommentje:

Huuu...szóval na, én írtam értelmetlenül. :)

Tudom, hogy az Alk.bíróság nem tartozik a bírósági rendszerekbe. Egy 20 oldalas esszét kell írnom a bírósági rendszerekről (a kezdetektől egészen az 1997.évi tv.-ig) valamint benne kell lenni az Alk. bíróságnak. Eddig okés is a dolog. Megvan a bevezető, a történelmi levezetés, a bíróságok (feladataikkal, stb, stb) valamint az Alk. bíróság.

Na és jött egy ilyen megjegyzés a dologhoz: "Kérem, hogy egy kis gyakorlati rész (BH-k) is legyen benne, főleg, abban a részben, amikor a hatályos joganyagot dolgozza fel." Na itt akadtam el.

Mert a neten megtaláltam a BH-gyűjteményt, beírtam hogy a Bszi.- peres ügyeket keresek és kiadott jó párat (pl: Vas-megyei bíróság....)

Peres nem peres eljársok tárgyból készül az esszé.

2011. jan. 1. 20:12
 5/15 A kérdező kommentje:
Szóval azt hogy polgári jogterületről keresek... Bocsánat, már kissé fáradt vagyok :S
2011. jan. 1. 20:23
 6/15 anonim ***** válasza:

tehát nem a bírósági szervezettel kapcsolatos bírósági döntés kell

hanem egy polgári ügyben születetett ítélet...

2011. jan. 1. 20:32
 7/15 anonim ***** válasza:

bírósági határozatok:

(ezek jogerős ítéletek rendelkező részei, az ítélet maga több oldal...)

BH 1988/98.

Sajtó-helyreigazításra ad alapot az olyan tartalmú sajtóközlemény, amely az elítélt, de rehabitált személyeknek csupán az elítéléséről ad hírt.

BH 1991/21.

A házastársak között a közös szerzés vélelme érvényesül abban az esetben is, ha a megvásárolt ingatlan tulajdonjogát kizárólag az egyik, a haszonélvezeti pedig a másik házastárs javára jegyeztetik be.

2011. jan. 1. 20:40
 8/15 A kérdező kommentje:

Huu ezek nagyon jók! Nekem legalábbis tetszik :)

Nincs meg véletlenül teljesen? (tudom, hogy több oldal). Bemásolm ezt a két példát aztán elküldöm, hogy így gondolta-e. Szóval el tudod nekem küldeni a fenti két BH-t "kibontva"?

Polgári ügy kell, mert van még ott lehetőségként: büntető, katonai büntető, stb... De mi igazán csak a polgári peres ügyekkel fogalkoztunk ezen az órán.

2011. jan. 1. 21:10
 9/15 anonim ***** válasza:
mikorra kellene?
2011. jan. 1. 21:24
 10/15 anonim ***** válasza:

nincs itthon jogtáram

abban vannak a részletek

hétfőre kell?

2011. jan. 2. 00:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!