Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Csoportvezetőként elvehetik a...

Csoportvezetőként elvehetik a pozíciómat?

Figyelt kérdés
6 éve dolgozok egy multinál, ahova csoportvezetőként vettek fel. Az utóbbi 1-2 évben a főnökömmel nem volt túl jó a viszonyom. (én mindig tisztelettel beszéltem vele, ő pikkel rám valamiért) Most más pozícióba tenne, elvenné a csoportvezetői poziciómat, "egyszerű" beosztott lennék. Arra hivatkozik, hogy nem vagyok a pozicióra alkalmas, talált egy alkalmasabbat. (évekig nem volt ezzel gond) A fizetésem nem változna. Megteheti ezt? Mi van, ha nem fogadom el a felajánlott másik állást? Köteles vagyok elfogadni a másik poziciót, különben kirugnak? Tudom, hogy jár végkielégités, de arra lennék kiváncsi, hogy akármilyen (szerintem nem jogos) indokkal áttehetnek alacsonyabb pozicióba? Ez nálam a kirugással ér fel, mert én csoportvezetői pozició miatt jöttem a céghez.
tegnap 20:07
1 2
 1/15 DK-s ***** válasza:
22%

Vedd elő a munkaszerződésed, és néz át a munkakörre vonatkozó részt.

A főnöködnek tanácsos az abban foglaltakhoz tartania magát.

Ha nem bír a faxával, akkor jelezd a felettesének hogy per következik.

Lehet hogy előbb repül, minthogy téged átkategorizáljon.

tegnap 20:10
 2/15 A kérdező kommentje:

Köszi, de szerintem nem válaszoltál érdemben a kérdésemre. A fönököm sokkal régebb óta van a cégnél, és magasabb poziciót tölt be, kizárt, hogy inkább őt bocsájtanák el. Nem is szeretném, mert amúgy értékes tagja a cégnek.

Itt inkább jogi tanácsra lenne szükségem, hogy áthelyezhetnek-e egy számomra nem megfelelő pozicióba, illetve ha nem fogadom el, akkor kirughatnak-e mondván, hogy a helyemre már találtak egy alkalmasabb embert.

tegnap 20:13
 3/15 DK-s ***** válasza:
31%

Megjegyzés:

Ismerem a fajtáját. Egy kis sunyi g'ci, aki irigyli tőled a pozíciót más javára, de kirúgni nem mer, mert azért már őt is kérdőre vonnák.

Az is teljesen szabálytalan amit sunyiban művelni akar, ezért be akarja fogni a szád azzal, hogy ugyanazt a pénzt fogod kapni.

Az ilyen tetvek egy dologtól rettegnek:

Hogy "felfelé" kiderül a sunyiskodásuk! De a hatékony ellenlépéshez ki kell várnod, konkrét, dokumentált lépést tegyen, amit letagadni már nem tud. Utána ezt "felmutatva" vondd kérdőre a FELETTESÉT!

tegnap 20:17
 4/15 DK-s ***** válasza:
0%

Ha konkrétan arra kérsz választ hogy megteheti -e, arra az a válaszom, hogy az a munkaszerződésedtől függ.

Ha abban a munkaköri leírás csoportvezető, akkor nem a cég egy "értékes" tagjával álsz szemben, hanem egy sunyi ellenséggel.

Akár elhiszed, akár nem. Ha nem készülsz fel visszatámadásra, vesztesz.

tegnap 20:19
 5/15 DK-s ***** válasza:
21%

Egyébként a folytatás az lenne, hogy az átminősítésed után pár napon belül megkeresne a módosított munkaszerződéssel, mert azt is alá kell írnod.

Remélem érzékeled az átbaxás, és h'lyére vétel mértékét.

tegnap 20:25
 6/15 DK-s ***** válasza:
21%

Ha tényleg nem lennél alkalmas a pozícióra, akkor felettesedként közölné hogy vagy átmész dolgozónak, vagy fel is mondhatsz. Az álláspontját védeni tudná a felettesei előtt, ha igazolni tudná az alkalmatlanságod.

Itt a pozíciód elcsaklizásáról van szó.

tegnap 20:30
 7/15 anonim ***** válasza:
53%
Munkaszerződés egyoldalúan nem módosítható, ha nem fogadod el a szerződésmódosítást, akkor rendes felmondással megszüntethetik a munkaviszonyod. A felmondást indokolni kell, ha nem tetszik az indok, akkor perelhetsz.
tegnap 20:52
 8/15 anonim ***** válasza:

Én nem értek egyet, az előttem felszólalókkal.

A felettesed alkalmatlannak lát. Tökre értem amit írsz, hogy ez alaptalan és csak neki nem vagy szimpatikus, de sajnos ez tökmindegy. Amennyiben ő van abban a pozícióban, hogy a te munkaviszonyodról döntsön, akkor dönthet. Felkínálhat számodra másik munkakört, ahogy megtette, vagy elbocsáthat. Félre ne érts, én itt neked csak jogilag beszélek, emberileg nyilván rohadjon meg, ha ezért helyez át, mert nem vagy neki szimpatikus.

Igen, abba igaza van fentebb az úrnak, hogy perelhetsz, de hát… kerestem ide releváns anyagot az ELTE állásfoglalása a felmondással kapcsolatban:

“ Az alkalmatlanságára utaló tények megjelölése nélkül nem felel meg a világos felmondási indok előírásainak önmagában az, hogy „alkal­matlan a munkaköre ellátására”. A felmondásnak kellően alátámasz­tottnak, tényeken alapulónak kell lennie.

Néhány példa a munkavállaló képességével összefüggő felmondási indokra:

-a munkavállaló együttműködési képességének hiánya

-a munkavállaló vezetői alkalmatlansága”

Na most érted, ez ilyen nesze semmi fogd meg jól. Simán leírják, hogy alkalmatlan vagy a vezetői beosztásra.

Nyilván, te elkezdhetsz ezzel szembe pereskedni, de ember legyen a talpán aki ebbe belemenni làt értelmet. Főleg, ha a cégnek egy minimális esze van és a felmondásba máris jól megfogalmazza, cseszheted.

És igen, nagyjából jól leírtad. Elfogadod vagy megszüntetik a munkaviszonyod, nyilván annak rendje és módja szerint kell ezt is.

Ha elfogadod, kapsz egy új szerződést, amit aláírsz. Ha nem fogadod el, akkor kirúghatnak.

tegnap 21:12
 9/15 anonim ***** válasza:

Minden joga megvan rá, alkalmatlannak talál a feladatra, lecserél jobbra.

Nem vagy köteles elfogadni, felmondhatsz, akkor nincs végkielégítés.

tegnap 21:31
 10/15 DK-s ***** válasza:
0%

És fentebb olvashattuk a tipikus, "bégetős" magyar felfogást.

Olyan nincs, hogy ha a szerződésed szerint csoportvezetőként vagy alkalmazva, akkor csak úgy átrak sima melósba. Ahhoz szerződés-módosítás kell, különben akár munkaügyi felügyelettel is támadhatóvá válik. Méghozzá elég durván.

Ezen kívül minden bizonnyal van valamilyen végzettséged, ami alapján mindjárt csoportvezetőként kezdtél.

Azt sem ártana ha megosztanád velünk, hogy ennek a majomnak mekkora a hatásköre? Van joga szerződést módosítani valakinél? Vagy csak egy csicska?

Mert szerintem ha lenne hatásköre rá, akkor nem kötekedne, hanem már rég átgázolt volna rajtad. De valamiért "finomkodik".

tegnap 21:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!