Kizárhat teljesen az örökségből bántalmazó család?
19 évesen elmenekültem otthonról fizikai és verbális bántalmazások miatt (ütés-rúgás-hajtépés-"idióta vagy és nem fogod semmire vinni"-"nem adok egy forintot sem, oldd meg, elmúltál 18" stb. kombók).
Most 28 éves vagyok, azóta is nyilván albérletben élek, nagyon keveset tudok félretenni. Van egy nővérem, aki ő maga is bántalmazó egyébként. Az a kérdésem, ha a szüleim egyedül őt veszik be örökösként a házra, akkor azt meg tudom valahogy "vétózni"?
Bár nem szoktam már hazajárni, írásban még szoktam kommunikálni a szülőkkel. Egyszer utaltam anyámnak 300ezret, mert egy sürgős felújításra kellett neki. A jövőben is utalnék pénzt ha pl. EÜ gondjaik lennének, de azt nem veszi be a gyomrom, hogy miután tönkretették az életem nagy részét, ne örököljek semmit utánuk. Én magam is krónikus beteg vagyok (mentális és fizikai is). Nem érzem fairnek, hogy esetlegesen ha rosszabbra fordulna az állapotom, akkor utcára kerüljek, ha nem tudok dolgozni. Ilyenkor milyen lehetőségek vannak? Nyilván dolgozok, amíg tudok, de már most is rohadt nehéz sokszor.
Bár én keményen benyúlnék a teljesen szabad végrendelkezésbe bántalmazásgyanús és egyéb kényes esetekben, mivel bántlamazásos múlt estén szinte borítékolva van a vérlázító igazságtalanság, de úgy tudom, jelenleg nagyon kevés véd Téged jogilag. A kitagadás ellen ugyan formálisan elég jól véd a törvény, de a Te helyzetedben a köteles rész sem sok, ráadásul az is kijátszható, ha mindenki összefog Ellened.
Nem jogi dolog ugyan, de esetleg a Te javadra hajthatja a dolgokat a szülők akarata, ami esetleg akár el is térhet Nővéred akaratától. Idős szülő helyzete más, mint az élete teljében levő szülőé, sokszor bizonytalan, fél. Ez kétélű helyzet, mert Nővéred befolyása alá is kerülhetnek, de ugyanúgy a fordítottja is előfordulat: lehet hogy pont hajlandóak Melléd állni, és több lábon maradva, nem egy lapra feltenni a jövőjüket.
Mediátor vagy családterapeuta szakember segíthet Neked, hogy megbonthass egy Ellened irányuló összefogást, de akár Te Magad is, ha Magad is tudod vinni a beszélgetést. Mit akarnak a szüleid? Igénylik a jelenlétet? Hogy állnak a nővéredhez? Ha nővéred maga javára hajlitaná a dolgokat, azt tudod ellensúlyozni, lehet olyan pont, amiben a szülők szembekerülhetnek nővéred esetleges kizáró szándékú érdekével? Van kert, vidéki ház, ahol jelen lenni napi konfliktusok nélkül? Vidéken ez picit könnyebb, ahol kert van, egy kis mozgástérrel melléképületek terén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!