Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A törvény szerint szexuális...

A törvény szerint szexuális erőszaknak minősül-e ha valaki közösül az alvó feleségével?

Figyelt kérdés

A törvény szövege szerint büntetendő, ha "más védekezésre, vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotát szexuális cselekményre használja fel". No de mi a helyzet egy házasságban, rendszeresen szexuális életet élő párral, ahol a nőnek nincs ellenére a szexuális aktus, de ugye ha alszik, akkor ehhez nem tudja ráutaló magatartással sem a hozzájárulását megadni?

Miben más, ha még sose csinálták vagy már megtörtént korábban is és akkor tetszett a feleségnek?

jan. 30. 12:20
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
50%
És ha én férfiként álmomban rakom meg az asszonyt, aki szintén alszik ott mellettem? Hiszen alszom, tehát akkor elvileg cselekvőképtelen állapotban vagyok az aktus közben. (Ne mondjátok, hogy veletek nem volt még ilyen!)
jan. 30. 13:13
 12/26 krwkco ***** válasza:

"más védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotát szexuális cselekményre használja fel."

Nem ez az állapot ad lehetőséget a cselekedetre, hanem a korábbi beleegyezés, ha van.

jan. 30. 13:15
 13/26 A kérdező kommentje:
No de a szexuális aktusok 99,999%-ában a beleegyezés nem írásos, vagy szóban kimondott, hanem ráutaló magatartással történik.
jan. 30. 13:17
 14/26 anonim ***** válasza:
48%

"No de a szexuális aktusok 99,999%-ában a beleegyezés nem írásos, vagy szóban kimondott, hanem ráutaló magatartással történik."

Igen, de az alvó embernek igen kevés ilyen magatartása lehet, tekintve hogy nincs ébren.

jan. 30. 14:29
 15/26 anonim ***** válasza:
68%

11 - es!

Nem, nem volt ilyen.

Értelmes férfi ilyet nem tesz nővel...

12 - es!

De.

Pont hogy ez az állapot az, ami lehetőséget ad, amit kihasznál az elkövető.

Nincs az elkövető feljogosítva semmire sem.

jan. 30. 15:57
 16/26 A kérdező kommentje:

#15: Dehogyisnem. Értelmes férfi is tesz ilyet nővel, ha látja, hogy ez nem okoz problémát. Nagyon sivár szexuális életed lehet, ha te így gondolod és elkövetőnek hívod a férjed.

Amúgy meg azt látom, hogy itt sok válaszoló úgy válaszol, mintha egy ismeretlen nő megerőszakolásáról lenne szó. De emberek, a kérdés házasságban élő férfiról és nőről szól, akik rendszeresen élnek szexuális életet és nem kell minden aktus előtt írásos belegyező nyilatkozatot kitölteniük, mert házasok! (Persze az más dolog lenne, ha egy korábbi esetnél a feleség jelezte volna, hogy ezt nem akarja és a férj ennek ellenére teszi meg.) Rettentően elszomorító ez a hozzáállás egy olyan tevékenység esetében, ami alapesetben mindkét félnek örömet okoz és csupán a jog kifacsart értelmezése tesz bűnözővé valakit azért, mert szereti a párját. Ha én ezt kellemesnek tartom, vagy korábban annak tartottam, és a párom ezt a hozzájárulásom nélkül teszi meg, akkor miért lesz ő ettől szexuális bűnöző csak azért, mert előtte nem mondtam neki, hogy megteheti? Vagy fordítva, ha én tenném ugyanezt, tudva, hogy neki ez eddig kellemes érzés volt. Tényleg ennyire prűdek a jogalkotók és ennyire besavanyodottak?

Vagy az itteni kommentelők értik félre az jogot, azáltal, hogy az alvást is védekezésre, vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotnak minősítik?

Illetve várom a joghoz nagyon értő 6-os válaszoló válaszát is, hogy mit ír elő a törvény, pontosan mennyivel kell az aktus előtt a belegyezésnek megtörténnie, mi az a pontos idő, ami után már hatályát veszti a belegyezés?

jan. 30. 16:22
 17/26 anonim ***** válasza:

"De emberek, a kérdés házasságban élő férfiról és nőről szól"

A házasságnak ehhez nincs köze, a jog nem tesz különbséget házasok közötti szexuális kapcsolat és idegenek közötti szexuális kapcsolat között... Mindegy alkalommal KELL, KÖTELEZŐ a beleegyezés, minimum ráutaló magatartással.

"csupán a jog kifacsart értelmezése tesz bűnözővé valakit azért, mert szereti a párját"

Az is le lett írva korábban, hogy ez magánvádas bűncselekmény, tehát csak akkor büntetendő, ha a nő tesz feljelentést. Tehát ha UTÓLAG NEM BÁNJA, EZÉRT NEM JELENT FEL, AKKOR NEM BÜNTETHETŐ.

Beszarás, hogy ezt a két dolgot ilyen baromi nehéz megérteni...

Ha megdugod miközben alszik, és felébredve ezt megtudja, kiakad és feljelent, akkor megbüntetnek erőszakért. Ha felébred és nem bánja, akkor nem követtél el semmit. Ez akkor is igaz ha egyéjszakás kalandról van szó, akkor is ha valakik házasok meg akkor is ha 100 éve együtt élnek. A jog itt nem tesz különbséget házasok, szeretők, idegenek és egyebek között, a leírtak minden esetre ugyanúgy vonatkoznak.

"mi az a pontos idő, ami után már hatályát veszti a belegyezés?"

Nincs ilyen időszak, de értelemszerűen az aktus előtt kell abba beleegyezni, amikor már ismert minden körülmény. De jobbat mondok, úgy is el lehet követni erőszakot ha amgába a szexbe beleegyezik valaki, de annak egy részébe már nem. Például hiába egyezik bele hogy dugjatok, ha előtte kiköti hogy a seggét nem foghatod meg, de te elkezded fogdosni a tiltakozása ellenére, akkor az ugyanúgy törvénytelen, hiába engedett más tevékenységet.

Itt van a btk amúgy, nyugodtan olvasgasd:

[link]

jan. 30. 17:11
 18/26 Justinianus ***** válasza:

"Az is le lett írva korábban, hogy ez magánvádas bűncselekmény, tehát csak akkor büntetendő, ha a nő tesz feljelentést."

Tévedés, egyáltalán nem magánvádas, de még csak nem is magánindítványra büntetendő a szóban forgó bűncselekmény.

A szexuális erőszaknak csak az első alapesete magánindítványos, a második, itt szóban forgó nem az.

jan. 30. 17:44
 19/26 anonim ***** válasza:

" Dehogyisnem. Értelmes férfi is tesz ilyet nővel, ha látja, hogy ez nem okoz problémát. Nagyon sivár szexuális életed lehet, ha te így gondolod és elkövetőnek hívod a férjed."

Neked baromira elcseszett egy értékrendet lehet, ha az ilyen "tett" neked semmi problémát nem jelent.

"Tehát ha UTÓLAG NEM BÁNJA, EZÉRT NEM JELENT FEL, AKKOR NEM BÜNTETHETŐ."

De. Büntethető.

Csak az első fordulatra - aki a szexuális kényszerítést erőszakkal, vagy az élet és testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel követi el - vonatkozik a magánindítvány.

A b) pontban írt fordulat - amire a kérdés is vonatkozik, az bizony közvádas bünti!

Ezt egy egyet leszámítva teljesen igaza van a 17 - es válaszolónak.

jan. 30. 17:51
 20/26 A kérdező kommentje:
Akkor ezek szerint most egy szexuális bűnöző a férjem, akit le lehet ezért csukni, mert álmomban hátulról az előzetes belegyezésem nélkül belémhatolt, annak ellenére, hogy ez nekem is jólesett? Vagy ha én éjjel álmában rácuppanok a farkára akkor én is mehetek a dutyiba, ha ezt megtudja valaki és feljelent érte?
jan. 30. 18:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!