Ha apukamtól örököltem, és ajándékozás útján a teljes részemet anyukámnak adtam, akkor attól még felelős vagyok a fenn maradt tartozásokért?
Kedves '11' A papíron ajándékozás van írva. De remélem hogy akkor ez azt jelenti amit említettél, hogy lemondani a másik fél javára. Mert az azt jelentené hogy a behajtó nem jogosan követeli tőlem a tartozást.
Hát még elég fital vagyok, pont ezért sem tudom hogy most ilyenkor mi van. De már betöltöttem a 18-at a hagyatéki tárgyalás napján.
#12 Nem vagyok ügyvéd, tehát csak az alapján írok amit olvastam a témáról, tévedhetek is. de ilyen ajándékozás úgy szokott megtörténni, hogy az egészet ajándékozza el az illető, ebben az esetben az ingatlan tulajdonrészét ÉS vele együtt a rajta levő terheket is. Átruházza tulajdonképpen egy másik örökösre nem csak a vagyontárgyat hanem az azzal járó kötelezettséget. Ennek is benne kellene lennie a hagyatéki végzésben is meg abban az ajándékozási szerződésben is amit megírtatok.
De mindig lehetnek hibák. A kérdés az, hogy átkerült-e a tartozás a te nevedre és ezért rajtad követelik, vagy a hitelező még nem értesült arról, hogy az ajándékozással anyukádé lett és már őt kell miatta keresniük.
Ez így nem egyszerű ügy, tényleg kellene egy ügyvéd hozzá. De talán első körben vissza kellene menni ahhoz a közjegyzőhöz aki az egészet csinálta, hogy elmagyarázhassa neked mi van a szerződésben, a hagyatéki végzésben és mi a következménye rád nézve.
Az is kérdés hogy mikor volt ez a hagyatéki tárgyalás, mert ha a közelmúltban, akkor lehet, hogy még tudnál fellebbezni. A legegyszerűbb megoldás azonban az lenne ha az anyukád elintézné, hogy a tartozással ne téged zaklassanak hanem őt.
Ha valami gond van akkor még mindig visszakérheted az ajándékot - csak ehhez is ügyvéd kell. Hivatkozni lehet arra, hogy az ajándékozás lényege az volt, hogy az ingatlant terhelő tartozással ne neked kelljen foglalkozni. Ami láthatólag nem valósult meg és így az ajándékozás céltalan volt, hát visszakéred, hogy legyen miből kifizetni a tartozást.
Először is, kellene tudni, hogy milyen jellegű a tartozás. Ha ingatlanra lett terhelve, és ez a földhivatali lapon is szerepel, akkor automatikusan az aktuális tulajdonos felelős érte. Ha más jellegű tartozásról van szó, ami az ajándékot közvetlenül nem érinti, akkor bizony te vagy még mindig az adós. hacsak nem tényleg az történt, hogy az örökségedről lemondtál, leszármazó hiányában pedig csak anyukádra szállhat az örökséged, ekkor mindent kap, a tartozást is.
Amit még kell tudnod, hogy tartozást csak a vagyon mértékéig örökölhetsz, vagyis ha az elhunytnak van egy 50 milliós tartozása és csak egy 20 milliót érő háza, akkor te csak 20 millió forintnyi tartozást örökölsz, aztán eldöntheted, hogy lemondasz róla, de el is fogadhatod, és akkor a tartozást rendezjeted máshogy is, a ház pedig a tiéd marad.
Az lesz itt a jó válasz, hogy a közjegyzővel konzultálsz az ügyben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!