Ha apukamtól örököltem, és ajándékozás útján a teljes részemet anyukámnak adtam, akkor attól még felelős vagyok a fenn maradt tartozásokért?
Ha nem került a nevedre akkor hogy tudtad elajándékozni? Ha elfogadtad az örökséget, akkor, legalábbis az örökség erejéig, elfogadtad a tartozásokat is.
Hogy ne kapd meg a tartozásokat, ahhoz le kellett volna mondanod a teljes örökségről. Nem lehet kimazsolázni, hogy az aranyórát kérem, de a provident hitelt nem.
Egyébként vedd elő a papírokat az örökösödésről, meg az ajándékozási szerződést és olvasd el.
A tartozást ugyan úgy megöröklöd, mint a ház tulajdonjogát (a rád eső részt mindkettőből).
Attól, hogy a vagyont elajándékozod, a tartozásod megmarad. A kettőnek nincs köze egymáshoz.
A tartozástól úgy tudsz megszabadulni, hogy eladod valakinek a tulajdoni részed, majd ebből a pénzből kifizeted a tartozást.
A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a tulajdonosok megegyeznek és egyszerre eladják a házat, majd a szétosztják a pénzt.
A közjegyzőnek direkt említettem a hagyatéki tárgyaláson hogy én semmit se akarok, se vagyont se a rajta lévő hiteleket. Erre azt javasolta hogy ajándékozzam a részemet el.
A papírokat meg hiába veszem elő, nekem mint egy hétköznapi embernek nem sokat mond. Ügyvédre meg nincs pénzem.
Kérdező, előtte ellett volna megkérdezni, hogy jó lesz-e így.
Amúgy ott van minden amit a hagyatéki tárgyalásról kaptál. Ott van benne, hogy mi volt az örökséged és az milyen hitellel van terhelve. Ha mellé teszed az ajándékozási szerződésed akkor látod, hogy a hitelt nem ajándékoztad el csak a tulajdonrészedet. Az ajándékozási szerződésbe kellett volna beleírni, hogy a tulajdonrészeddel együtt a hitelt is átvállalja anyukád.
Amúgy az ajándékozáshoz is kellett ügyvéd, tehát sántít a történet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!