Az előző rendszerben a katonai bíróságok szigorúbb, vagy enyhébb ítéletet hoztak, mint azonos súlyú ügyekben a civil bíróságok?
Figyelt kérdés
Mind a két változatot olvastam, az utóbbit Moldovától. Most mi a gyakorlat?#katonai bíróság #ítélet súlyossága
tegnap 09:58
1/3 anonim válasza:
Sokkal szigorúbbat, mivel eleve egy fegyveres testület tagjaként követted el a cselekményt, nem beszélve arról, hogy volt egy csomó olyan dolog, amiért a civil életben semmit se kaptál volna, a hadbíróságokon pedig éveket osztogattak érte. Pl engedély nélkül elhagytad a szolgálati helyedet, a határőrségnél elaludtál szolgálatban, parancsmegtagadás, gépjármű önkényes elvétele, mind hónapokat, éveket ért. Tudok olyan esetet, amikor leszerelés előtt álló "öreg" határőrök szolgálatból "dobiztak" Ausztriába bulizni egyet, és évekre elítélték őket, pedig jóval a leszerelésük után derült ki a dolog. Lerakták a fegyvert a magyar oldalon, majd átsétáltak a közeli osztrák faluba ahol diszkó volt, mindezt természetesen katonai gyakorló ruhában. Buliztak is egy jót, de valaki kiszúrta őket, és készített fényképet. A katonák azt kérték, hogy ha lehozzák valami újságban, akkor azt hónapokkal később tegyék, akkor amikor már régen leszereltek. Így is tettek, hónapokkal később lehozta egy bulvárlap, hogy "magyar határőrök buliznak xy discoban", amire természetesen fel is figyelt az elhárítás. Beazonosították az illetőket, pedig már régen elfelejtették a katonaságot, a hadbíróság ítélte el őket, 4-5 éveket kaptak, annyi kedvezmény azért volt, hogy civil börtönben kellett leülniük, nem a nagyatádi futkosóban.
2/3 anonim válasza:
Szigorúbbat.Amikor sorkatona voltam akkor volt nyilvános tárgyalás is a Laktanyában.Elrettentésképpen.Eléggé durván beszélt az ügyész a vádlottal,mindennel megvádolták.Ítéletet később hozták nem tom mennyit kapott.Üzemanyaglopás miatt.
3/3 anonim válasza:
Konkrétan milyen ügyről írt Moldova? Én szinte mindent olvastam tőle, és amennyire én tapasztaltam, néha félreértett ugyan dolgokat, de alapvetően ritkán írt komolyabb lényegi tévedést. Szerintem valami konkrét ügy lehetett, ami tényleg más megítélés alá esett.
Mert az valóban tény, hogy a katonai bíróságok keményebb ítéleteket hoztak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!