Miért évült el Till Tamás gyilkosának cselekménye?
Régi Btk:
"Nem évül el
c)28 az emberölés súlyosabban minősülő esetei [166. § (2) bekezdés a)–j) pontjai];
büntethetősége."
Én ebből azt szűröm le, a cselekményhez kötődik a bűncselekmény elévülése, az elkövető kora tökmindegy.
Maga a tizennégy éven aluli fiatal sérelmére elkövetett emberölés bűntette nem évül el. Vagyis az, hogy a bűncselekményt fiatalkorúként elkövető F. Jánossal szemben egyébként nem lehetne életfogytig tartó szabadságvesztést kiszabni, teljesen mindegy.
Azonban ilyen értelmezést senkitől nem láttam - nemcsak az uszító médiától, az általuk felhergelt proliktól, de komoly jogászoktól sem, tehát nyilván nem áll meg.
Mi miatt évült hát el a bűncselekmény?
"az elkövetéskor és a jelenleg hatályos jogszabályok értelmezése során – arra a következtetésre jutott, hogy az el nem évülő bűncselekmények, így a minősített emberölés esetében az elévülési idő számítása fogalmilag kizárt. „Ebből következően, ha valaki fiatalkorúként követ el minősített emberölést, az ugyanúgy nem évülhet el, mint ha azt felnőttként valósította volna meg” – fogalmaztak."
És szégyenszemre csak az lesz a vége. Ezt máris rosszul tudják. Az elévülési idő egyenlő a kiszabható büntikével és mivel fiatalkorú volt az elkövetéskor ez maximum húsz év lehet, ennyi az elévülési idő.
Fellebbezésnek helye nincs!
Politikai ügyet fognak belőle kreálni. Talán még előzetesbe is rakják, meg bírósági tárgyalás is lesz, de a végén úgyis felmentik.
24 éve követte el, 16 évesen, és az akkori jogszabályok szerint valóban elévült. Nem tudnak vele mit csinálni.
Kicsit off (?)
Az elévülés intézményével alapvetően egyetértek, akkor is, ha sokan nem. Miért érdemel egy bűnöző jogbiztonságot? Hát szerintem azért, amiért az ártatlan is. Ha elcsórtam harminc éve egy ezrest, ne kelljen egész életemben attól félnem, hogy majd a fejemre koppintanak.
Ugyanakkor úgy vélem, hogy aki szándékoltan elveszi a másik életét, annak ne járjon ez a kényelem, hogy ha a hatóság béna, megúszhassam az idő múlása miatt. A törvény kötelessége, hogy minden kétséget kizáróan bizonyítson. Ez egyre nehezebb, ahogy telik az idő.
És azt is helyesnek tartom, hogy még a felnőtt korhoz közelítő talán még nincs igazán tisztában a tettei súlyával, ezért nem kellene élet végéig rácsok mögött tartani.
Az akkori Btk. alapján nem évült el.
A jelenlegi Btk. alapján azonban igen.
És azután: Ha a cselekmény elbírálásakor hatályban lévő új büntető törvény szerint a cselekmény enyhébben bírálandó el, akkor az új büntető törvényt kell alkalmazni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!