Miért évült el Till Tamás gyilkosának cselekménye?
Régi Btk:
"Nem évül el
c)28 az emberölés súlyosabban minősülő esetei [166. § (2) bekezdés a)–j) pontjai];
büntethetősége."
Én ebből azt szűröm le, a cselekményhez kötődik a bűncselekmény elévülése, az elkövető kora tökmindegy.
Maga a tizennégy éven aluli fiatal sérelmére elkövetett emberölés bűntette nem évül el. Vagyis az, hogy a bűncselekményt fiatalkorúként elkövető F. Jánossal szemben egyébként nem lehetne életfogytig tartó szabadságvesztést kiszabni, teljesen mindegy.
Azonban ilyen értelmezést senkitől nem láttam - nemcsak az uszító médiától, az általuk felhergelt proliktól, de komoly jogászoktól sem, tehát nyilván nem áll meg.
Mi miatt évült hát el a bűncselekmény?
#1 Ezt az értelmezést még meg is érteném, ha az új Btk. alapján minősülne az ügy!
"Nem évül el a büntethetősége az életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekményeknek"
Az új Btk. alapján teljesen megérteném az uralkodó álláspontot! De ez egy régi Btk.-s ügy, ami markánsan eltérő szóhasználattal él.
"ha elsőre elévült akkor nincs min vitázni"
Én is pont ugyanezt írtam. Ha ezen képesek vitázni tépjék már szét a diplomájukat és ne nekem kelljen már öt elemeivel oktatnom őket is, mert amúgy sincs kevés munkám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!